Szakmanév
Vendégtéri szaktechnikus
Szakmajegyzék azonosító
510132308
Ágazat
Turizmus-vendéglátás
Iskolai rendszerű képzési idő
Alapfokú iskolai végzettséggel: 5 év; Érettségivel: 2 év
Munkakör
A vendéglátó egységben a beszerzési-raktározási, termelési, értékesítési tevékenységet végzi, irányítja. Kialakítja a vendéglátó üzlet üzletpolitikáját és marketing stratégiáját, ápolja az üzleti és vendégkapcsolatokat, folyamatosan gondoskodik a megfelelő árukészletről. Megtervezi, vezeti, koordinálja és ellenőrzi a vendéglátó egység működését. Kínálatot tervez, étlap- itallapot állít össze. Irányítja az üzlet gazdálkodását. Biztosítja az üzemelés tárgyi feltételeit. Kialakítja, fenntartja és fejleszti az üzleti arculatot. Ajánlatot készít a megrendelők részére. Rendezvényeket tervez, szervez és bonyolít le. Részt vesz az árubeszerzésben, kialakítja az árakat. Tárgyal az ügyfelekkel. Kialakítja a dolgozók munkabeosztását, betanítja és felügyeli az éttermi személyzetet. Nyomon követi az aktuális trendeket, nyitott az újdonságok megismerésére.A választott szakmát oktató iskolák jelen oldalon bemutatott listája a KIR-STAT adatbázisán alapszik, amely csak részleges képet nyújt a képzést adó intézményekről. Ha egy konkrét szakma érdekel, mindenképpen keresd fel az adott iskolát, mert a szakmák oktatása évről évre is változhat. Továbbá próbálj meg minél több forrásból tájékozódni az iskolák listájáról.
Az iskolák neve mellett láthatod, hogy az adott intézmény diákjai hogyan teljesítettek az Oktatási Hivatal által 2019-ben lebonyolított Országos Kompetenciamérésen az ország összes tanulójához képest. Amennyiben felkeltette az érdeklődésedet egy iskola, akkor az iskola nevére, majd az "OKM jelentés letöltése" gombra kattintva letöltheted a részletes információkat a kompetenciamérés eredményeiről (pl. a szakképző iskolai telephelyen tanulók teljesítménye). További információ az Országos Kompetenciamérésről itt érhető el: www.kir.hu/okmfit
Az adott iskola tanulói jobban teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.
Az adott iskola tanulói hasonlóan teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.
Az adott iskola tanulói rosszabbul teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.
Ezen iskola esetében nem érhető el OKM adat.
Vendégtéri szaktechnikus
Turizmus-
vendéglátás ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség
megszerzésével zárul.
A vendégtéri szaktechnikus a vendéglátó egységben a
beszerzési
-
raktározási, termelési, értékesítési
tevékenységet végzi, irányítja. Kialakítja annak üzletpolitikáját és marketing stratégiáját, ápolja az
üzleti és vendégkapcsolatokat, folyamatosan gondoskodik a megfelelő árukészletről. Megtervezi,
vezeti, koordinálja és ellenőrzi a vendéglátó egység működését, amelyek vendéglátóipari
szolgáltatásokat nyújtanak.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Jó kommunikációs készség, jó problémamegoldó képesség, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő
képesség, jó szervezőkészség, kreativitás, együttműködőképesség.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
•
alkalmazza a működési szabályokat;
•
üzleti levelezést folytat;
•
kínálatot tervez, étlap
-
itallapot állít össze;
•
figyelemmel kíséri az árukészletet;
•
megköti a szállítási szerződéseket, megrendeléseket készít;
•
kapcsolatot tart a szállítókkal;
•
figyelemmel kíséri az üzleti gazdálkodást;
•
biztosítja az üzemeltetés tárgyi feltételeit;
•
kialakítja és fenntartja az üzleti arculatot;
•
ajánlatot készít megrendelők részére;
•
rendezvényeket tervez, szervez és lebonyolít;
•
áruk beszerzése és árképzés;
•
nyilvántartja a készletszinteket és pénzügyi tranzakciókat;
•
tárgyal az ügyfelekkel;
•
kialakítja a dolgozók munkabeosztását, betanítja és felügyeli a felszolgáló
-
és konyhai
személyzetet;
•
nyomon követi az aktuális trendeket, nyitott az újdonságok megismerésére.
A szakmát azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik érdeklődnek a vendéglátás területe, a szervezés és
logisztik
a iránt, valamint szeretnek emberekkel dolgozni. A végzett fiatalok számára nyitva van az út a
szakirányú felsőfokú tanulmányok folytatása felé.