Cookie / Süti tájékoztató
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Rendben

Vegyipari rendszerkezelő

  • Képzési információk
  • Iskolák
  • A Szakma leírása
  • A képzés alapvető jellemzői

    Szakmanév

    Vegyipari rendszerkezelő

    Szakmajegyzék azonosító

    407112409

    Ágazat

    Vegyipar

    Iskolai rendszerű képzési idő

    Alapfokú iskolai végzettséggel: 3 év; Érettségivel: 2 év

    Munkakör

    A vegyipari rendszerkezelő szakember munkáját elsősorban a vegyipari és élelmiszeripari gyárak, üzemek, vállalkozások termelő berendezésein, gépein végzi. Önállóan vagy munkahelyi vezető irányítása mellett a gépeket, berendezéseket, összetett gépsorokat működteti, részt vesz a termelés lebonyolításában, a termelő berendezéseket ellenőrizi, és a szükséges mértékű folyamatirányító beavatkozást végrehajtja. Napi munkája során gyakorlottan ellenőrzi a korszerű, digitális folyamatirányító műszerek jelzéseit, az automatizált rendszerek, valamint az előre programozott folyamatirányítású rendszerek működését. Szükség esetén megfelelő beavatkozással biztosítja a technológiák működési paramétereinek betartását, a technológiákban előforduló anyagáramok előírt specifikációnak megfelelő minőséget. Elvégzi a hagyományos és digitális naplózási feladatokat, adatokat, adatbázisokat kezel a feladatköréhez tartozó hozzáférési és adatbiztonsági szinten. Tevékenysége során együttműködik a vegyipari termelésben dolgozó más szakképesítésű - esősorban vegyész technikus, illetve vegyipari gépész munkatársakkal. A működő termelő berendezésekhez kapcsolódó tevékenység mellett, a napi és időszakos karbantartásokon közreműködik, a napi karbantartás, és üzembiztonság célját szolgáló ellenőrzéseket és beavatkozásokat elvégzi. A nagyjavításokat előkészíti a termelő rendszer leállításával, leürítésével és a szükséges mértékű tisztításával.
  • Iskolák

    Képzést oktató iskolák:

    A választott szakmát oktató iskolák jelen oldalon bemutatott listája a KIR-STAT adatbázisán alapszik, amely csak részleges képet nyújt a képzést adó intézményekről. Ha egy konkrét szakma érdekel, mindenképpen keresd fel az adott iskolát, mert a szakmák oktatása évről évre is változhat. Továbbá próbálj meg minél több forrásból tájékozódni az iskolák listájáról.

    Az iskolák neve mellett láthatod, hogy az adott intézmény diákjai hogyan teljesítettek az Oktatási Hivatal által 2019-ben lebonyolított Országos Kompetenciamérésen az ország összes tanulójához képest. Amennyiben felkeltette az érdeklődésedet egy iskola, akkor az iskola nevére, majd az "OKM jelentés letöltése" gombra kattintva letöltheted a részletes információkat a kompetenciamérés eredményeiről (pl. a szakképző iskolai telephelyen tanulók teljesítménye). További információ az Országos Kompetenciamérésről itt érhető el: www.kir.hu/okmfit

    Képzést oktató iskolák
    OKM Matematikai eredmény, 2019
    OKM Szövegértés eredmény, 2019

    smiley Az adott iskola tanulói jobban teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.

    smiley Az adott iskola tanulói hasonlóan teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.

    smiley Az adott iskola tanulói rosszabbul teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.

    smiley Ezen iskola esetében nem érhető el OKM adat.

  • background image

     

    Vegyipari rendszerkezelő

     

    Vegyipar ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.

     

    A  munkahelyi  vezető  (művezető,  mérnök)  irányítása  mellett,  technológiai  leírások  alapján  önállóan 
    végzi  a  vegyipari  folyamatok  ellenőrzését,  készülékek  és  berendezések  üzemeltetését. 
    Folyamatirányító számítógép használatával kontrolálja a folyamatok lefutását. Egyszerűbb karbantartó 
    és tisztítási feladatokat végez.

     

    KOMPETENCIAELVÁRÁS

     

    Jó  kommunikációs  készségek,  műszaki  érzék,  digitális  kompetenciák,  precizitás,  szabálykövetés, 
    tanulási képesség.

     

    A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

     

     

    figyelemmel  kíséri  a  gyártási  paraméterek  alakulását,  összehasonlítja  a  technológiai 
    előírásokkal, szükség esetén beavatkozik;

     

     

    technológiai utasítás alapján képes működtetni vegyipari berendezéseket, végrehajtani a 
    gyártási technológiát;

     

     

    képes betartani a munkavédelmi, környezetvédelmi és tűzvédelmi rendszabályokat;

     

     

    folyamatok  során  fel  tudja  mérni  a  javítási  és  karbantartási  munkákat  gépész  és 

    műszerész vonalon egyaránt;

     

     

    képes  alapvető  gépészeti  feladatokat  elvégezni  (szerelvény  és  tömítés  cserék, 
    szűrőtisztítás, kenőanyag ellenőrzés és utántöltés);

     

     

    alkalmas a beszállással végzett munkák előkészítésére, nyomáspróbák elvégzésére;

     

     

    értelmezni és használni tudja a technológiához kapcsolódó dokumentációkat;

     

     

    közreműködik üzemzavarok, vészhelyzetek és minőségi problémák elhárításában;

     

     

    egyszerűbb laboratóriumi elemzéseket el tud végezni (pH mérés, titrálás).

     

    Ajánlott minden fiatal számára, akit érdekel a kémia, ugyanakkor a gépészeti ismeretek is közel állnak 
    hozzá, valamint érdeklődik a korszerű technológiai megoldások iránt és szeret egy nagyobb csapatban 
    egy részfeladatért felelősséget vállalni.