Szakmanév
Vegyész technikus
Szakmajegyzék azonosító
507112408
Ágazat
Vegyipar
Iskolai rendszerű képzési idő
Alapfokú iskolai végzettséggel: 5 év; Érettségivel: 2 év
Munkakör
1. Szakmairány: Általános laboráns: Az általános laboráns vegyipari üzemi-, minőségellenőrző, minőségbiztosító és kutató laboratóriumokban előírások, szabványok szerint, magasabb képzettségű munkatárs szakmai irányítása és felügyelete mellett, önállóan végzi munkáját. Kémiai és fizikai vizsgálatokat, klasszikus mennyiségi és minőségi analitikai és műszeres elemzéseket készít elő, végez és dokumentál. Közreműködik utasítások, előírások alapján laboratóriumi műveletek, kísérletek önálló végrehajtásában, ellenőrzésében, vegyi anyagok előállításában; szerves és szervetlen preparatív laboratóriumi vagy félüzemi munkát végez. Elvégzi a vizsgálatokhoz szükséges mintavételezést, a mintákat előkészíti a vizsgálatokhoz. Kezeli a vegyszereket, és előkészíti a vizsgálatokhoz a szükséges anyagokat, eszközöket és műszereket. Elvégzi és kiértékeli a laboratóriumi szabványok szerinti vizsgálatokat, az eredményeket dokumentálja. Gondoskodik a laboratórium általános rendjéről. Munkáját munkavédelmi és környezetvédelmi előírások szerint végzi. 2. Szakmairány: Termelési folyamatirányító: A termelési folyamatirányító önállóan vagy mérnöki irányítással részt vesz nagyüzemi vegyi folyamatok végrehajtásában, ellenőrzésében, részleges vagy teljes irányításában, készülékek, berendezések üzemeltetésében. Munkája során részt vesz a folyamatosan vagy szakaszosan működő vegyipari technológiák üzemeltetésében, a működés közben esetlegesen fellépő hibákat felismeri, és a hibaforrás elhárításával kapcsolatos biztonsági intézkedéseket és beavatkozásokat megteszi. Folyamatosan figyeli, ellenőrzi és biztosítja a technológiák működési paramétereit, a technológiákban előforduló anyagáramok előírt specifikációnak megfelelő minőségét. Ellenőrzi a berendezések, tárolók tisztaságát és a helyiségek gyártásra megfelelő állapotát, részt vesz a karbantartási munkákban. Üzemi minőségellenőrzési vizsgálatokat végez. Munkáját a vegyipari munkavédelmi és speciális környezetvédelmi előírások betartásával végzi.A választott szakmát oktató iskolák jelen oldalon bemutatott listája a KIR-STAT adatbázisán alapszik, amely csak részleges képet nyújt a képzést adó intézményekről. Ha egy konkrét szakma érdekel, mindenképpen keresd fel az adott iskolát, mert a szakmák oktatása évről évre is változhat. Továbbá próbálj meg minél több forrásból tájékozódni az iskolák listájáról.
Az iskolák neve mellett láthatod, hogy az adott intézmény diákjai hogyan teljesítettek az Oktatási Hivatal által 2019-ben lebonyolított Országos Kompetenciamérésen az ország összes tanulójához képest. Amennyiben felkeltette az érdeklődésedet egy iskola, akkor az iskola nevére, majd az "OKM jelentés letöltése" gombra kattintva letöltheted a részletes információkat a kompetenciamérés eredményeiről (pl. a szakképző iskolai telephelyen tanulók teljesítménye). További információ az Országos Kompetenciamérésről itt érhető el: www.kir.hu/okmfit
Az adott iskola tanulói jobban teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.
Az adott iskola tanulói hasonlóan teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.
Az adott iskola tanulói rosszabbul teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.
Ezen iskola esetében nem érhető el OKM adat.
Vegyész technikus
Vegyipar ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség
megszerzésével zárul. Választható szakmairányok: Általános laboráns szakmairány, Termelési
folyamatirányító szakmairány.
A Vegyész technikus önállóan vagy mérnöki irányítással részt vesz vegyipari technológiai folyamatok
végrehajtásában, ellenőrzésében, irányításában, készülékek és berendezések üzemeltetésében.
Vegyipari minőségellenőrző
-
, illetve kutatólaboratóriumokban fizikai vizsgálatokat, analitikai és
műszeres elemzéseket végez.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Természettudományos gondolkodás, környezettudatos szemlélet, precíz, biztos munkavégzés,
azonnali helyzetfelismerés, logikus gondolkodás, kézügyesség, csapatmunka.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
•
felméri a vizsgálatokhoz szükséges vegyszerek, anyagok, mérőműszerek és eszközök
mennyiségét és műszaki állapotát;
•
ellenőrzi, irányítja az alapanyagok, gyártási segédanyagok beszállítását, raktározását és
feldolgozását;
•
intézkedik az üzemzavarok, minőségi problémák elhárítása érdekében;
•
intézkedik a gyártás során felmerülő javítási, karbantartási munkák elvégzése felől
;
•
gondoskodik a gyártási feltételek folyamatos fenntartásáról, ellenőrzi a zavartalan
alapanyag-
és energiaellátást;
•
elvégzi a termeléssel összefüggésben szükséges közvetlen minőségi ellenőrző
laboratóriumi vizsgálatokat;
•
laboratóriumi műveleteket hajt végre önállóan, vagy magasabb képzettségű szakember
(üzemmérnök vagy mérnök) irányításával, utasítások alapján, illetve műszaki leírás, egyéb
dokumentum alapján;
•
mintákat vesz vagy átveszi a vizsgálandó mintákat, analitikai munkát végez;
•
kiértékeli az elvégzett laboratóriumi vizsgálatokat, az eredményeket összeveti az
előírásokkal;
•
részt vesz a kutató laboratóriumok munkájában, kutatói irányítással kémiai és fizikai
laboratóriumi kísérleteket végez.
Ajánlott minden fiatal számára, aki természettudományos érdeklődésű, akit vonz a körülötte lévő
természet sokszínűsége és az anyagok megismerése, szeret kísérletezni, szereti az
összefüggéseket felismerni és rendszerben gondolkodni.