Cookie / Süti tájékoztató
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Rendben

Vegyész technikus

  • Képzési információk
  • Iskolák
  • A Szakma leírása
  • A képzés alapvető jellemzői

    Szakmanév

    Vegyész technikus

    Szakmajegyzék azonosító

    507112408

    Ágazat

    Vegyipar

    Iskolai rendszerű képzési idő

    Alapfokú iskolai végzettséggel: 5 év; Érettségivel: 2 év

    Munkakör

    1. Szakmairány: Általános laboráns: Az általános laboráns vegyipari üzemi-, minőségellenőrző, minőségbiztosító és kutató laboratóriumokban előírások, szabványok szerint, magasabb képzettségű munkatárs szakmai irányítása és felügyelete mellett, önállóan végzi munkáját. Kémiai és fizikai vizsgálatokat, klasszikus mennyiségi és minőségi analitikai és műszeres elemzéseket készít elő, végez és dokumentál. Közreműködik utasítások, előírások alapján laboratóriumi műveletek, kísérletek önálló végrehajtásában, ellenőrzésében, vegyi anyagok előállításában; szerves és szervetlen preparatív laboratóriumi vagy félüzemi munkát végez. Elvégzi a vizsgálatokhoz szükséges mintavételezést, a mintákat előkészíti a vizsgálatokhoz. Kezeli a vegyszereket, és előkészíti a vizsgálatokhoz a szükséges anyagokat, eszközöket és műszereket. Elvégzi és kiértékeli a laboratóriumi szabványok szerinti vizsgálatokat, az eredményeket dokumentálja. Gondoskodik a laboratórium általános rendjéről. Munkáját munkavédelmi és környezetvédelmi előírások szerint végzi. 2. Szakmairány: Termelési folyamatirányító: A termelési folyamatirányító önállóan vagy mérnöki irányítással részt vesz nagyüzemi vegyi folyamatok végrehajtásában, ellenőrzésében, részleges vagy teljes irányításában, készülékek, berendezések üzemeltetésében. Munkája során részt vesz a folyamatosan vagy szakaszosan működő vegyipari technológiák üzemeltetésében, a működés közben esetlegesen fellépő hibákat felismeri, és a hibaforrás elhárításával kapcsolatos biztonsági intézkedéseket és beavatkozásokat megteszi. Folyamatosan figyeli, ellenőrzi és biztosítja a technológiák működési paramétereit, a technológiákban előforduló anyagáramok előírt specifikációnak megfelelő minőségét. Ellenőrzi a berendezések, tárolók tisztaságát és a helyiségek gyártásra megfelelő állapotát, részt vesz a karbantartási munkákban. Üzemi minőségellenőrzési vizsgálatokat végez. Munkáját a vegyipari munkavédelmi és speciális környezetvédelmi előírások betartásával végzi.
  • Iskolák

    Képzést oktató iskolák:

    A választott szakmát oktató iskolák jelen oldalon bemutatott listája a KIR-STAT adatbázisán alapszik, amely csak részleges képet nyújt a képzést adó intézményekről. Ha egy konkrét szakma érdekel, mindenképpen keresd fel az adott iskolát, mert a szakmák oktatása évről évre is változhat. Továbbá próbálj meg minél több forrásból tájékozódni az iskolák listájáról.

    Az iskolák neve mellett láthatod, hogy az adott intézmény diákjai hogyan teljesítettek az Oktatási Hivatal által 2019-ben lebonyolított Országos Kompetenciamérésen az ország összes tanulójához képest. Amennyiben felkeltette az érdeklődésedet egy iskola, akkor az iskola nevére, majd az "OKM jelentés letöltése" gombra kattintva letöltheted a részletes információkat a kompetenciamérés eredményeiről (pl. a szakképző iskolai telephelyen tanulók teljesítménye). További információ az Országos Kompetenciamérésről itt érhető el: www.kir.hu/okmfit

    Képzést oktató iskolák
    OKM Matematikai eredmény, 2019
    OKM Szövegértés eredmény, 2019

    smiley Az adott iskola tanulói jobban teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.

    smiley Az adott iskola tanulói hasonlóan teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.

    smiley Az adott iskola tanulói rosszabbul teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.

    smiley Ezen iskola esetében nem érhető el OKM adat.

  • background image

     

    Vegyész technikus

     

    Vegyipar  ágazat  5  éves  képzése,  amely  érettségivel  és  technikus  szintű  szakképzettség 
    megszerzésével  zárul.  Választható  szakmairányok:  Általános  laboráns  szakmairány,  Termelési 
    folyamatirányító szakmairány.

     

    A Vegyész technikus önállóan vagy mérnöki irányítással részt vesz vegyipari technológiai folyamatok 
    végrehajtásában,  ellenőrzésében,  irányításában,  készülékek  és  berendezések  üzemeltetésében. 
    Vegyipari  minőségellenőrző

    -

    ,  illetve  kutatólaboratóriumokban  fizikai  vizsgálatokat,  analitikai  és 

    műszeres elemzéseket végez.

     

    KOMPETENCIAELVÁRÁS

     

    Természettudományos  gondolkodás,  környezettudatos  szemlélet,  precíz,  biztos  munkavégzés, 
    azonnali helyzetfelismerés, logikus gondolkodás, kézügyesség, csapatmunka.

     

    A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

     

     

    felméri  a  vizsgálatokhoz  szükséges  vegyszerek,  anyagok,  mérőműszerek  és  eszközök 
    mennyiségét és műszaki állapotát;

     

     

    ellenőrzi,  irányítja  az  alapanyagok,  gyártási  segédanyagok  beszállítását,  raktározását  és 
    feldolgozását;

     

     

    intézkedik az üzemzavarok, minőségi problémák elhárítása érdekében;

     

     

    intézkedik a gyártás során felmerülő javítási, karbantartási munkák elvégzése felől

     

    gondoskodik  a  gyártási  feltételek  folyamatos  fenntartásáról,  ellenőrzi  a  zavartalan 

    alapanyag- 

    és energiaellátást;

     

     

    elvégzi  a  termeléssel  összefüggésben  szükséges  közvetlen  minőségi  ellenőrző 
    laboratóriumi vizsgálatokat;

     

     

    laboratóriumi  műveleteket  hajt  végre  önállóan,  vagy  magasabb  képzettségű  szakember 
    (üzemmérnök vagy mérnök) irányításával, utasítások alapján, illetve műszaki leírás, egyéb 
    dokumentum alapján;

     

     

    mintákat vesz vagy átveszi a vizsgálandó mintákat, analitikai munkát végez;

     

     

    kiértékeli  az  elvégzett  laboratóriumi  vizsgálatokat,  az  eredményeket  összeveti  az 
    előírásokkal;

     

     

    részt  vesz  a  kutató  laboratóriumok  munkájában,  kutatói  irányítással  kémiai  és  fizikai 
    laboratóriumi kísérleteket végez.

     

    Ajánlott minden fiatal számára, aki természettudományos érdeklődésű, akit vonz a körülötte lévő 
    természet  sokszínűsége  és  az  anyagok  megismerése,  szeret  kísérletezni,  szereti  az 
    összefüggéseket felismerni és rendszerben gondolkodni.