Cookie / Süti tájékoztató
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Rendben

Tejtermékkészítő

  • Képzési információk
  • Iskolák
  • A Szakma leírása
  • A képzés alapvető jellemzői

    Szakmanév

    Tejtermékkészítő

    Szakmajegyzék azonosító

    407210518

    Ágazat

    Élelmiszeripar

    Iskolai rendszerű képzési idő

    Alapfokú iskolai végzettséggel: 3 év; Érettségivel: 2 év

    Munkakör

    Tejipari alapanyagokat vesz át minőségi és mennyiségi szempontok szerint. Tejipari alapanyagokat, félkész- és késztermékeket vizsgál, minősít, értékel a kis- és nagyüzemi termelésben. Különböző tejipari termékeket (pasztőrözött, ultrapasztőrözött, ESL tej, natúr és ízesített tejitalok, pudingok, natúr és ízesített élőflórás és nem élőflórás joghurtok, kefir, tejföl, tejszín, habtejszín, tejszínhab, tejpor, sűrített tej, vaj és vajkészítmények, túró, sajtok, ömlesztett sajtok és sajtkészítmények) gyárt. Működteti a technológiai folyamatokhoz kapcsolódó minőségirányítási rendszert. Ismeri a tejiparban alkalmazott gépeket, technológiai lépéseket és azok késztermékre gyakorolt hatását. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munkaés környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával (4-es szint)/betartásával és betartatásával (5-ös szint) végzi.
  • Iskolák

    Képzést oktató iskolák:

    A választott szakmát oktató iskolák jelen oldalon bemutatott listája a KIR-STAT adatbázisán alapszik, amely csak részleges képet nyújt a képzést adó intézményekről. Ha egy konkrét szakma érdekel, mindenképpen keresd fel az adott iskolát, mert a szakmák oktatása évről évre is változhat. Továbbá próbálj meg minél több forrásból tájékozódni az iskolák listájáról.

    Az iskolák neve mellett láthatod, hogy az adott intézmény diákjai hogyan teljesítettek az Oktatási Hivatal által 2019-ben lebonyolított Országos Kompetenciamérésen az ország összes tanulójához képest. Amennyiben felkeltette az érdeklődésedet egy iskola, akkor az iskola nevére, majd az "OKM jelentés letöltése" gombra kattintva letöltheted a részletes információkat a kompetenciamérés eredményeiről (pl. a szakképző iskolai telephelyen tanulók teljesítménye). További információ az Országos Kompetenciamérésről itt érhető el: www.kir.hu/okmfit

    Képzést oktató iskolák
    OKM Matematikai eredmény, 2019
    OKM Szövegértés eredmény, 2019

    smiley Az adott iskola tanulói jobban teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.

    smiley Az adott iskola tanulói hasonlóan teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.

    smiley Az adott iskola tanulói rosszabbul teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.

    smiley Ezen iskola esetében nem érhető el OKM adat.

  • background image

    Tejtermékkészítő

     

    Élelmiszeripar ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.

     

    A  tej  és  tejtermékek  táplálkozásunk  alapvető  részét  alkotják,  értékes  tápanyagokat 
    tartalmaznak. Jól ismerjük a mondást, hogy a tej élet, erő és egészség. A tej feldolgozása során 
    készülnek a sajtok, joghurtok, kefírek, túrók, tejszínek, tejitalok, reggeli italok, tejdesszertek 
    stb.  A  tejipari  technológiák  irányítása  nagyon  összetett  ismereteket  igényel.  A  jól  képzett 
    tejtermékkészítő tudásának köszönhetően ízletesek a sajtok, népszerűek a tejdesszertek

     (pl. 

    Túró Rudi), és hosszan megőrzi a minőségét a tej.

     

    KOMPETENCIAELVÁRÁS

     

    Állóképesség, megbízhatóság, elköteleződés, színlátás, ízérzékelés, csapatmunka.

     

    A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

     

     

    elvégzi  a  tej  tisztítását,  fölözését,  zsírtartalmának  beállítását,  homogénezését, 
    pasztőrözését, hűtését;

     

     

    megvalósítja  a  pasztőrözött  tejféleségek,  tejkészítmények  és  tejszínkészítmények 
    gyártásának

     

    műveleteit;

     

     

    vaj- 

    és vajkészítményeket

     

    gyárt;

     

     

    natúr és ízesített friss sajtokat, ömlesztett sajtokat, sajtkészítményeket, érlelt sajtokat 
    készít különböző állatok tejének

     

    felhasználásával;

     

     

    az  alapanyagokat  átveszi,  minősíti,  tisztítja,  kezeli,  minőségét  ellenőrzi,  tárolja,

     

    előkészíti;

     

     

    túrót gyárt különböző állatok tejének

     fel

    használásával;

     

    Ajánlott minden fiatal számára, aki úgy tekint a tejre, mint az egyik legfontosabb élelmiszerre, 
    és érdekli, hogy a tej hogyan alakulhat át jó minőségű és ízletes tejtermékekké.