Szakmanév
Tejtermékkészítő
Szakmajegyzék azonosító
407210518
Ágazat
Élelmiszeripar
Iskolai rendszerű képzési idő
Alapfokú iskolai végzettséggel: 3 év; Érettségivel: 2 év
Munkakör
Tejipari alapanyagokat vesz át minőségi és mennyiségi szempontok szerint. Tejipari alapanyagokat, félkész- és késztermékeket vizsgál, minősít, értékel a kis- és nagyüzemi termelésben. Különböző tejipari termékeket (pasztőrözött, ultrapasztőrözött, ESL tej, natúr és ízesített tejitalok, pudingok, natúr és ízesített élőflórás és nem élőflórás joghurtok, kefir, tejföl, tejszín, habtejszín, tejszínhab, tejpor, sűrített tej, vaj és vajkészítmények, túró, sajtok, ömlesztett sajtok és sajtkészítmények) gyárt. Működteti a technológiai folyamatokhoz kapcsolódó minőségirányítási rendszert. Ismeri a tejiparban alkalmazott gépeket, technológiai lépéseket és azok késztermékre gyakorolt hatását. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munkaés környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával (4-es szint)/betartásával és betartatásával (5-ös szint) végzi.A választott szakmát oktató iskolák jelen oldalon bemutatott listája a KIR-STAT adatbázisán alapszik, amely csak részleges képet nyújt a képzést adó intézményekről. Ha egy konkrét szakma érdekel, mindenképpen keresd fel az adott iskolát, mert a szakmák oktatása évről évre is változhat. Továbbá próbálj meg minél több forrásból tájékozódni az iskolák listájáról.
Az iskolák neve mellett láthatod, hogy az adott intézmény diákjai hogyan teljesítettek az Oktatási Hivatal által 2019-ben lebonyolított Országos Kompetenciamérésen az ország összes tanulójához képest. Amennyiben felkeltette az érdeklődésedet egy iskola, akkor az iskola nevére, majd az "OKM jelentés letöltése" gombra kattintva letöltheted a részletes információkat a kompetenciamérés eredményeiről (pl. a szakképző iskolai telephelyen tanulók teljesítménye). További információ az Országos Kompetenciamérésről itt érhető el: www.kir.hu/okmfit
Az adott iskola tanulói jobban teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.
Az adott iskola tanulói hasonlóan teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.
Az adott iskola tanulói rosszabbul teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.
Ezen iskola esetében nem érhető el OKM adat.
Tejtermékkészítő
Élelmiszeripar ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.
A tej és tejtermékek táplálkozásunk alapvető részét alkotják, értékes tápanyagokat
tartalmaznak. Jól ismerjük a mondást, hogy a tej élet, erő és egészség. A tej feldolgozása során
készülnek a sajtok, joghurtok, kefírek, túrók, tejszínek, tejitalok, reggeli italok, tejdesszertek
stb. A tejipari technológiák irányítása nagyon összetett ismereteket igényel. A jól képzett
tejtermékkészítő tudásának köszönhetően ízletesek a sajtok, népszerűek a tejdesszertek
(pl.
Túró Rudi), és hosszan megőrzi a minőségét a tej.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Állóképesség, megbízhatóság, elköteleződés, színlátás, ízérzékelés, csapatmunka.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
•
elvégzi a tej tisztítását, fölözését, zsírtartalmának beállítását, homogénezését,
pasztőrözését, hűtését;
•
megvalósítja a pasztőrözött tejféleségek, tejkészítmények és tejszínkészítmények
gyártásának
műveleteit;
•
vaj-
és vajkészítményeket
gyárt;
•
natúr és ízesített friss sajtokat, ömlesztett sajtokat, sajtkészítményeket, érlelt sajtokat
készít különböző állatok tejének
felhasználásával;
•
az alapanyagokat átveszi, minősíti, tisztítja, kezeli, minőségét ellenőrzi, tárolja,
előkészíti;
•
túrót gyárt különböző állatok tejének
fel
használásával;
Ajánlott minden fiatal számára, aki úgy tekint a tejre, mint az egyik legfontosabb élelmiszerre,
és érdekli, hogy a tej hogyan alakulhat át jó minőségű és ízletes tejtermékekké.