Szakmanév
Tejipari technikus
Szakmajegyzék azonosító
507210517
Ágazat
Élelmiszeripar
Iskolai rendszerű képzési idő
Alapfokú iskolai végzettséggel: 5 év; Érettségivel: 2 év
Munkakör
Középvezetői feladatokat lát el a kis- és nagyüzemi tejipari termelésben, illetve laboratóriumokban. Elvégzi a tejipari alapanyagok minőségi és mennyiségi átvételét, vizsgálatát. Felügyeli a tejipari termékek (pasztőrözött, ultrapasztőrözött, ESL tej, natúr és ízesített tejitalok, pudingok, natúr és ízesített élőflórás és nem élőflórás joghurtok, kefir, tejföl, tejszín, habtejszín, tejszínhab, tejpor, sűrített tej, vaj és vajkészítmények, túró, sajtok, ömlesztett sajtok és sajtkészítmények) gyártását, minősíti a késztermékeket és működteti a technológiai folyamatokhoz kapcsolódó minőségirányítási rendszert. Ismeri a tejiparban alkalmazott gépeket, technológiai lépéseket és azok késztermékre gyakorolt hatását. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával (4-es szint)/betartásával és betartatásával (5-ös szint) végzi.A választott szakmát oktató iskolák jelen oldalon bemutatott listája a KIR-STAT adatbázisán alapszik, amely csak részleges képet nyújt a képzést adó intézményekről. Ha egy konkrét szakma érdekel, mindenképpen keresd fel az adott iskolát, mert a szakmák oktatása évről évre is változhat. Továbbá próbálj meg minél több forrásból tájékozódni az iskolák listájáról.
Az iskolák neve mellett láthatod, hogy az adott intézmény diákjai hogyan teljesítettek az Oktatási Hivatal által 2019-ben lebonyolított Országos Kompetenciamérésen az ország összes tanulójához képest. Amennyiben felkeltette az érdeklődésedet egy iskola, akkor az iskola nevére, majd az "OKM jelentés letöltése" gombra kattintva letöltheted a részletes információkat a kompetenciamérés eredményeiről (pl. a szakképző iskolai telephelyen tanulók teljesítménye). További információ az Országos Kompetenciamérésről itt érhető el: www.kir.hu/okmfit
Az adott iskola tanulói jobban teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.
Az adott iskola tanulói hasonlóan teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.
Az adott iskola tanulói rosszabbul teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.
Ezen iskola esetében nem érhető el OKM adat.
Tejipari technikus
Élelmiszeripar ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus
szintű szakképzettség megszerzésével zárul.
A tejipari technológiák irányítása nagyon összetett ismereteket igényel. A
tejipari technikus
tudásának köszönhetően ízletesek a
sajtok,
népszerűek
a tejdesszertek (pl. Túró Rudi). A tejipari technikus feladata
a
középszintű
termelés
vezetése
kis-
és
nagyüzemekben
vagy
laboratóriumokban.
Önállóan old meg műszaki és technológiai feladatokat a gazdaságossági
elvek,
minőségirányítási
a tűz
-, munka-
, környezetvédelmi és higiéniai
előírások figyelembevételével. Részt vesz az élelmiszer alapanyagainak
minőségi és mennyiségi átvételében, vizsgálatában, feldolgozásában, a
tárolási és csomagolási
munkákban.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Pontosság, megbízhatóság, színlátás, ízérzékelés, kommunikációs
képességek, csapatmunka.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
•
tejtermékeket önállóan állít
elő;
•
átveszi és elsődlegesen kezeli a tejipari
alapanyagokat;
•
natúr és ízesített tejkészítményeket, savanyú tejtermékeket gyárt;
•
vajat és vajkészítményeket állít elő;
•
különböző típusú sajtokat és túrót gyárt;
•
előállít tartós és tartósított
tejkészítményeket;
•
feldolgozza a tejipari
melléktermékeket;
•
minősíti a
tejtermékeket;
•
középszintű vezetői feladatokat lát
el;
•
részt vesz a személyi és üzemi, technológiai higiénia ellenőrzésében;
•
különböző tej és tejtermékeket állíttat elő a
beosztottjaival.
Ajánlott minden fiatal számára, aki szereti a gépeket, az irányítást,
szervezést. Azoknak, akiket érdekel, hogy a tej hogyan alakulhat át jó
minőségű és ízletes tejtermé
kekk
é
.