Cookie / Süti tájékoztató
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Rendben

Tejipari technikus

  • Képzési információk
  • Iskolák
  • A Szakma leírása
  • A képzés alapvető jellemzői

    Szakmanév

    Tejipari technikus

    Szakmajegyzék azonosító

    507210517

    Ágazat

    Élelmiszeripar

    Iskolai rendszerű képzési idő

    Alapfokú iskolai végzettséggel: 5 év; Érettségivel: 2 év

    Munkakör

    Középvezetői feladatokat lát el a kis- és nagyüzemi tejipari termelésben, illetve laboratóriumokban. Elvégzi a tejipari alapanyagok minőségi és mennyiségi átvételét, vizsgálatát. Felügyeli a tejipari termékek (pasztőrözött, ultrapasztőrözött, ESL tej, natúr és ízesített tejitalok, pudingok, natúr és ízesített élőflórás és nem élőflórás joghurtok, kefir, tejföl, tejszín, habtejszín, tejszínhab, tejpor, sűrített tej, vaj és vajkészítmények, túró, sajtok, ömlesztett sajtok és sajtkészítmények) gyártását, minősíti a késztermékeket és működteti a technológiai folyamatokhoz kapcsolódó minőségirányítási rendszert. Ismeri a tejiparban alkalmazott gépeket, technológiai lépéseket és azok késztermékre gyakorolt hatását. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával (4-es szint)/betartásával és betartatásával (5-ös szint) végzi.
  • Iskolák

    Képzést oktató iskolák:

    A választott szakmát oktató iskolák jelen oldalon bemutatott listája a KIR-STAT adatbázisán alapszik, amely csak részleges képet nyújt a képzést adó intézményekről. Ha egy konkrét szakma érdekel, mindenképpen keresd fel az adott iskolát, mert a szakmák oktatása évről évre is változhat. Továbbá próbálj meg minél több forrásból tájékozódni az iskolák listájáról.

    Az iskolák neve mellett láthatod, hogy az adott intézmény diákjai hogyan teljesítettek az Oktatási Hivatal által 2019-ben lebonyolított Országos Kompetenciamérésen az ország összes tanulójához képest. Amennyiben felkeltette az érdeklődésedet egy iskola, akkor az iskola nevére, majd az "OKM jelentés letöltése" gombra kattintva letöltheted a részletes információkat a kompetenciamérés eredményeiről (pl. a szakképző iskolai telephelyen tanulók teljesítménye). További információ az Országos Kompetenciamérésről itt érhető el: www.kir.hu/okmfit

    Képzést oktató iskolák
    OKM Matematikai eredmény, 2019
    OKM Szövegértés eredmény, 2019

    smiley Az adott iskola tanulói jobban teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.

    smiley Az adott iskola tanulói hasonlóan teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.

    smiley Az adott iskola tanulói rosszabbul teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.

    smiley Ezen iskola esetében nem érhető el OKM adat.

  • background image

    Tejipari technikus 

    Élelmiszeripar  ágazat  5  éves  képzése,  amely  érettségivel  és  technikus 
    szintű szakképzettség megszerzésével zárul.

     

    A tejipari technológiák irányítása nagyon összetett ismereteket igényel. A 

    tejipari technikus 

    tudásának köszönhetően ízletesek a 

    sajtok, 

    népszerűek 

    a tejdesszertek (pl. Túró Rudi). A tejipari technikus feladata 

    középszintű

     

    termelés

     

    vezetése

      kis- 

    és

     

    nagyüzemekben

      vagy 

    laboratóriumokban. 

    Önállóan old meg műszaki és technológiai feladatokat a gazdaságossági 

    elvek, 

    minőségirányítási

     

    a  tűz

    -,  munka-

    ,  környezetvédelmi  és  higiéniai 

    előírások  figyelembevételével.  Részt  vesz  az  élelmiszer  alapanyagainak 
    minőségi  és  mennyiségi  átvételében,  vizsgálatában,  feldolgozásában,  a 
    tárolási és csomagolási

     

    munkákban.

     

    KOMPETENCIAELVÁRÁS

     

    Pontosság,  megbízhatóság,  színlátás,  ízérzékelés,  kommunikációs 
    képességek, csapatmunka.

     

    A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

     

     

    tejtermékeket önállóan állít

     

    elő;

     

     

    átveszi és elsődlegesen kezeli a tejipari

     alapanyagokat; 

     

    natúr és ízesített tejkészítményeket, savanyú tejtermékeket gyárt;

     

     

    vajat és vajkészítményeket állít elő;

     

     

    különböző típusú sajtokat és túrót gyárt;

     

     

    előállít tartós és tartósított

     

    tejkészítményeket;

     

     

    feldolgozza a tejipari 

    melléktermékeket;

     

     

    minősíti a

     

    tejtermékeket;

     

     

    középszintű vezetői feladatokat lát

     el; 

     

    részt vesz a személyi és üzemi, technológiai higiénia ellenőrzésében;

     

     

     

    különböző tej és tejtermékeket állíttat elő a

     beosztottjaival. 

    Ajánlott  minden  fiatal  számára,  aki  szereti  a  gépeket,  az  irányítást, 
    szervezést.  Azoknak,  akiket  érdekel,  hogy  a  tej  hogyan  alakulhat  át  jó 
    minőségű és ízletes tejtermé

    kekk

    é

    .