Cookie / Süti tájékoztató
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Rendben

Tartósítóipari termék-készítő

  • Képzési információk
  • Iskolák
  • A Szakma leírása
  • A képzés alapvető jellemzői

    Szakmanév

    Tartósítóipari termék-készítő

    Szakmajegyzék azonosító

    407210516

    Ágazat

    Élelmiszeripar

    Iskolai rendszerű képzési idő

    Alapfokú iskolai végzettséggel: 3 év; Érettségivel: 2 év

    Munkakör

    A tartósító üzemekben szakmai felügyelet mellett végzi az élelmiszer alapanyagok minősítését, mennyiségi átvételét, osztályozását, feldolgozását, tartósítását, csomagolását, tárolását. A tartósítóiparitermék-készítők alkalmazzák a HACCP rendszer előírásait. Tartósítóműveleteket végez (sterilezés, pasztőrözés, fagyasztás, szárítás), hogy széles termékválasztékot tudjanak kínálni a fogyasztóknak a boltok polcain. Egyszerűbb gyártásközi vizsgálatokat végez. A termék előállítás szervezését, irányítását, a technológiák pontos, minőségi elvárásoknak megfelelő megvalósítását végzi. Betartja a munka- és környezetvédelmi, valamint a higiéniai előírásokat. A tartósítóiparitermék-készítő szakképesítéssel rendelkező képes a zöldség-gyümölcsfeldolgozás, hűtőipari feldolgozás, hús- és készételgyártás (tartósítás) műveleteinek szakszerű, gazdaságos végrehajtására. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával (4-es szint)/betartásával és betartatásával (5-ös szint) végzi.
  • Iskolák

    Képzést oktató iskolák:

    A választott szakmát oktató iskolák jelen oldalon bemutatott listája a KIR-STAT adatbázisán alapszik, amely csak részleges képet nyújt a képzést adó intézményekről. Ha egy konkrét szakma érdekel, mindenképpen keresd fel az adott iskolát, mert a szakmák oktatása évről évre is változhat. Továbbá próbálj meg minél több forrásból tájékozódni az iskolák listájáról.

    Az iskolák neve mellett láthatod, hogy az adott intézmény diákjai hogyan teljesítettek az Oktatási Hivatal által 2019-ben lebonyolított Országos Kompetenciamérésen az ország összes tanulójához képest. Amennyiben felkeltette az érdeklődésedet egy iskola, akkor az iskola nevére, majd az "OKM jelentés letöltése" gombra kattintva letöltheted a részletes információkat a kompetenciamérés eredményeiről (pl. a szakképző iskolai telephelyen tanulók teljesítménye). További információ az Országos Kompetenciamérésről itt érhető el: www.kir.hu/okmfit

    Képzést oktató iskolák
    OKM Matematikai eredmény, 2019
    OKM Szövegértés eredmény, 2019

    smiley Az adott iskola tanulói jobban teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.

    smiley Az adott iskola tanulói hasonlóan teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.

    smiley Az adott iskola tanulói rosszabbul teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.

    smiley Ezen iskola esetében nem érhető el OKM adat.

  • background image

    Tartósítóipari

     

    termék

    -

    készítő

     

    Élelmiszeripar ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.

     

    A  tartósítóipar  termékei  nagyon  nagy  segítséget  jelentenek  a  háztartásokban  és  a 
    közétkeztetésben.  A  tartósító

    -ipar 

    biztosítja,  hogy  mindig  elérhetőek  legyenek  a 

    gyümölcsbefőttek, a savanyúságok és a fagyasztott termékek.

     

    Ma már elképzelhetetlen, hogy a mélyhűtőben ne legyen fagyasztott gyümölcs vagy zöldség, 
    vagy azonnal süthető pizzalap, de a pizzára kent ketchupot is itt állítják elő. Ennek az iparágnak 
    köszönhetőek az asztalt gyümölcsök  és a szárított zöldségekből készülő ételízesítők is. Ez a 
    szakember készíti a bébiételeket és a rostos és szűrt gyümölcs

    és zöldségleveket is.

     

    KOMPETENCIAELVÁRÁS

     

    Állóképesség, kézügyesség, színlátás, ízérzékelés, csapatmunka, együttműködés.

     

    A SZAKKÉPZETTSÉGGEL

     

    RENDELKEZŐ

     

     

    a  gyártáshoz  szükséges  alapanyagokat  átveszi,  minősíti,  tisztítja,  kezeli,  minőségét 
    ellenőrzi, tárolja, előkészíti;

     

     

    zöldségkonzerveket

     

    gyárt;

     

     

    gyümölcskonzerveket/befőtteket;

     

     

    zöldség és gyümölcs sűrítményeket készít;

     

     

    lekvárokat, szörpöket, pulpokat, velőket állít elő;

     

     

    szárítmányokat, savanyúságokat készít;

     

     

    húskonzerveket (fél

    -

    és teljes)

     

    gyárt;

     

     

    készételkonzerveket

     

    gyárt;

     

     

    hőelvonással tartósított termékeket állít elő;

     

     

    vállalkozást indít, működtet, termékeket

     

    értékesít.

     

    Ajánlott  minden  fiatal  számára,  aki  szeretne  ebben  az  egyre  nagyobb  jelentőségű 
    szakágazatban  dolgozni,  hogy  biztonságos,  hosszan  eltartható  élelmiszereket  állítson  elő  a 
    fogyasztók számára.