Szakmanév
Tartósítóipari termék-készítő
Szakmajegyzék azonosító
407210516
Ágazat
Élelmiszeripar
Iskolai rendszerű képzési idő
Alapfokú iskolai végzettséggel: 3 év; Érettségivel: 2 év
Munkakör
A tartósító üzemekben szakmai felügyelet mellett végzi az élelmiszer alapanyagok minősítését, mennyiségi átvételét, osztályozását, feldolgozását, tartósítását, csomagolását, tárolását. A tartósítóiparitermék-készítők alkalmazzák a HACCP rendszer előírásait. Tartósítóműveleteket végez (sterilezés, pasztőrözés, fagyasztás, szárítás), hogy széles termékválasztékot tudjanak kínálni a fogyasztóknak a boltok polcain. Egyszerűbb gyártásközi vizsgálatokat végez. A termék előállítás szervezését, irányítását, a technológiák pontos, minőségi elvárásoknak megfelelő megvalósítását végzi. Betartja a munka- és környezetvédelmi, valamint a higiéniai előírásokat. A tartósítóiparitermék-készítő szakképesítéssel rendelkező képes a zöldség-gyümölcsfeldolgozás, hűtőipari feldolgozás, hús- és készételgyártás (tartósítás) műveleteinek szakszerű, gazdaságos végrehajtására. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával (4-es szint)/betartásával és betartatásával (5-ös szint) végzi.A választott szakmát oktató iskolák jelen oldalon bemutatott listája a KIR-STAT adatbázisán alapszik, amely csak részleges képet nyújt a képzést adó intézményekről. Ha egy konkrét szakma érdekel, mindenképpen keresd fel az adott iskolát, mert a szakmák oktatása évről évre is változhat. Továbbá próbálj meg minél több forrásból tájékozódni az iskolák listájáról.
Az iskolák neve mellett láthatod, hogy az adott intézmény diákjai hogyan teljesítettek az Oktatási Hivatal által 2019-ben lebonyolított Országos Kompetenciamérésen az ország összes tanulójához képest. Amennyiben felkeltette az érdeklődésedet egy iskola, akkor az iskola nevére, majd az "OKM jelentés letöltése" gombra kattintva letöltheted a részletes információkat a kompetenciamérés eredményeiről (pl. a szakképző iskolai telephelyen tanulók teljesítménye). További információ az Országos Kompetenciamérésről itt érhető el: www.kir.hu/okmfit
Az adott iskola tanulói jobban teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.
Az adott iskola tanulói hasonlóan teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.
Az adott iskola tanulói rosszabbul teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.
Ezen iskola esetében nem érhető el OKM adat.
Tartósítóipari
termék
-
készítő
Élelmiszeripar ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.
A tartósítóipar termékei nagyon nagy segítséget jelentenek a háztartásokban és a
közétkeztetésben. A tartósító
-ipar
biztosítja, hogy mindig elérhetőek legyenek a
gyümölcsbefőttek, a savanyúságok és a fagyasztott termékek.
Ma már elképzelhetetlen, hogy a mélyhűtőben ne legyen fagyasztott gyümölcs vagy zöldség,
vagy azonnal süthető pizzalap, de a pizzára kent ketchupot is itt állítják elő. Ennek az iparágnak
köszönhetőek az asztalt gyümölcsök és a szárított zöldségekből készülő ételízesítők is. Ez a
szakember készíti a bébiételeket és a rostos és szűrt gyümölcs
-
és zöldségleveket is.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Állóképesség, kézügyesség, színlátás, ízérzékelés, csapatmunka, együttműködés.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL
RENDELKEZŐ
•
a gyártáshoz szükséges alapanyagokat átveszi, minősíti, tisztítja, kezeli, minőségét
ellenőrzi, tárolja, előkészíti;
•
zöldségkonzerveket
gyárt;
•
gyümölcskonzerveket/befőtteket;
•
zöldség és gyümölcs sűrítményeket készít;
•
lekvárokat, szörpöket, pulpokat, velőket állít elő;
•
szárítmányokat, savanyúságokat készít;
•
húskonzerveket (fél
-
és teljes)
gyárt;
•
készételkonzerveket
gyárt;
•
hőelvonással tartósított termékeket állít elő;
•
vállalkozást indít, működtet, termékeket
értékesít.
Ajánlott minden fiatal számára, aki szeretne ebben az egyre nagyobb jelentőségű
szakágazatban dolgozni, hogy biztonságos, hosszan eltartható élelmiszereket állítson elő a
fogyasztók számára.