Cookie / Süti tájékoztató
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Rendben

Tartósítóipari technikus

  • Képzési információk
  • Iskolák
  • A Szakma leírása
  • A képzés alapvető jellemzői

    Szakmanév

    Tartósítóipari technikus

    Szakmajegyzék azonosító

    507210515

    Ágazat

    Élelmiszeripar

    Iskolai rendszerű képzési idő

    Alapfokú iskolai végzettséggel: 5 év; Érettségivel: 2 év

    Munkakör

    A tartósító üzemekben önállóan vagy mérnöki irányítással részt vesz az élelmiszer alapanyagok minősítésében, mennyiségi átvételében, osztályozásában, feldolgozásában, tartósításában, csomagolásában, tárolásában. A tartósítóipari technikus fejleszti az alkalmazott tartósítóipari technológiákat (sterilezés, pasztőrözés, fagyasztás, szárítás), hogy széles termékválasztékot tudjanak kínálni a fogyasztóknak a boltok polcain. Laboratóriumban vizsgálja a tartósítóipari alapanyagok, késztermékek minőségét, mennyiségét. A termékelőállítás szervezését, irányítását, a technológiák pontos, minőségi elvárásoknak megfelelő megvalósítását végzi. Részt vesz a minőségbiztosítási rendszerek kialakításában, működtetésében. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával (4-es szint)/betartásával és betartatásával (5-ös szint) végzi.
  • Iskolák

    Képzést oktató iskolák:

    A választott szakmát oktató iskolák jelen oldalon bemutatott listája a KIR-STAT adatbázisán alapszik, amely csak részleges képet nyújt a képzést adó intézményekről. Ha egy konkrét szakma érdekel, mindenképpen keresd fel az adott iskolát, mert a szakmák oktatása évről évre is változhat. Továbbá próbálj meg minél több forrásból tájékozódni az iskolák listájáról.

    Az iskolák neve mellett láthatod, hogy az adott intézmény diákjai hogyan teljesítettek az Oktatási Hivatal által 2019-ben lebonyolított Országos Kompetenciamérésen az ország összes tanulójához képest. Amennyiben felkeltette az érdeklődésedet egy iskola, akkor az iskola nevére, majd az "OKM jelentés letöltése" gombra kattintva letöltheted a részletes információkat a kompetenciamérés eredményeiről (pl. a szakképző iskolai telephelyen tanulók teljesítménye). További információ az Országos Kompetenciamérésről itt érhető el: www.kir.hu/okmfit

    Képzést oktató iskolák
    OKM Matematikai eredmény, 2019
    OKM Szövegértés eredmény, 2019

    smiley Az adott iskola tanulói jobban teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.

    smiley Az adott iskola tanulói hasonlóan teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.

    smiley Az adott iskola tanulói rosszabbul teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.

    smiley Ezen iskola esetében nem érhető el OKM adat.

  • background image

    Tartósítóipari technikus

     

    Élelmiszeripar ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség 
    megszerzésével zárul.

     

    Élelmiszeripari  üzemekben,  laboratóriumokban  vizsgálja  az  élelmiszer  alapanyagok 
    minőségét,  mennyiségét.  Önállóan  vagy  mérnöki  irányítással  részt  vesz  ezek  átvételében, 
    osztályozásában, feldolgozásában, hűtésében, csomagolásában, tárolásában.

     

    A  technikus  képesítés  birtokában  jó  áttekintőképességgel,  irányítóképességgel  és  az  ehhez 
    szükséges  magasabb  szintű  szakmai  tudással  kell  rendelkezniük.  Ez  a  szakember  készíti  a 
    bébiételeket és a rostos és szűrt gyümölcs

    és zöldségleveket is.

     

    KOMPETENCIAELVÁRÁS

     

    Megbízhatóság, pontosság, önállóság, színlátás, ízérzékelés, csapatmunka.

     

    SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

     

     

    meghatározza az élelmiszerek fizikai sajátosságait és kémiai

     

    összetevőit;

     

     

    mérőeszközöket kezel a nyersanyagok mennyiségi és minőségi

     

    átvételekor;

     

     

    élelmiszeripari  alapműveleteket  végez:  melegítés,  hűtés,  oldatkészítés,  lepárlás,

     

    desztillálás, sűrítés, erjesztés, sűrítés, főzés, sterilizálás

      stb.; 

     

    megszervezi a gépek és berendezések napi beállítási, karbantartási, tisztítási, javítási

     

    feladatait; 

     

    méri  az  anyagnormákat,  pontosítja  azokat,  az  eredményekről  grafikonokat  és 

    diagramokat 

    készít;

     

     

    megadott  szempontok  szerint  vizsgálja  az  elkészült  élelmiszereket,  elvégzi  a 
    mintavételt;

     

     

    gondoskodik a receptek, technológiai utasítások, környezetvédelmi  és munkavédelmi 
    előírások betartásáról;

     

     

    részfeladatokat lát el a gyártmányfejlesztés

     

    területén;

     

     

    főzelékféléket, 

    sűrített 

    készítményeket, 

    püréket, 

    szárítmányokat, 

    gyümölcskészítményeket,  gyümölcsleveket,  húsalapú  termékeket,  savanyított 
    termékeket gyárt;

     

     

        

    részt vesz a személyi és üzemi, technológiai higiénia ellenőrzésében;

     

     

    különleges követelményeknek megfelelő termékeket

     

    gyárt.

     

    Ajánlott minden fiatal számára, aki szeretne ebben az egyre nagyobb jelentőségű iparágban 
    dolgozni,  hogy  minél  egészségesebb,  hosszan  eltartható  élelmiszereket  állítsanak  elő  a 
    fogyasztók számára.