Szakmanév
Tartósítóipari technikus
Szakmajegyzék azonosító
507210515
Ágazat
Élelmiszeripar
Iskolai rendszerű képzési idő
Alapfokú iskolai végzettséggel: 5 év; Érettségivel: 2 év
Munkakör
A tartósító üzemekben önállóan vagy mérnöki irányítással részt vesz az élelmiszer alapanyagok minősítésében, mennyiségi átvételében, osztályozásában, feldolgozásában, tartósításában, csomagolásában, tárolásában. A tartósítóipari technikus fejleszti az alkalmazott tartósítóipari technológiákat (sterilezés, pasztőrözés, fagyasztás, szárítás), hogy széles termékválasztékot tudjanak kínálni a fogyasztóknak a boltok polcain. Laboratóriumban vizsgálja a tartósítóipari alapanyagok, késztermékek minőségét, mennyiségét. A termékelőállítás szervezését, irányítását, a technológiák pontos, minőségi elvárásoknak megfelelő megvalósítását végzi. Részt vesz a minőségbiztosítási rendszerek kialakításában, működtetésében. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával (4-es szint)/betartásával és betartatásával (5-ös szint) végzi.A választott szakmát oktató iskolák jelen oldalon bemutatott listája a KIR-STAT adatbázisán alapszik, amely csak részleges képet nyújt a képzést adó intézményekről. Ha egy konkrét szakma érdekel, mindenképpen keresd fel az adott iskolát, mert a szakmák oktatása évről évre is változhat. Továbbá próbálj meg minél több forrásból tájékozódni az iskolák listájáról.
Az iskolák neve mellett láthatod, hogy az adott intézmény diákjai hogyan teljesítettek az Oktatási Hivatal által 2019-ben lebonyolított Országos Kompetenciamérésen az ország összes tanulójához képest. Amennyiben felkeltette az érdeklődésedet egy iskola, akkor az iskola nevére, majd az "OKM jelentés letöltése" gombra kattintva letöltheted a részletes információkat a kompetenciamérés eredményeiről (pl. a szakképző iskolai telephelyen tanulók teljesítménye). További információ az Országos Kompetenciamérésről itt érhető el: www.kir.hu/okmfit
Az adott iskola tanulói jobban teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.
Az adott iskola tanulói hasonlóan teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.
Az adott iskola tanulói rosszabbul teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.
Ezen iskola esetében nem érhető el OKM adat.
Tartósítóipari technikus
Élelmiszeripar ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség
megszerzésével zárul.
Élelmiszeripari üzemekben, laboratóriumokban vizsgálja az élelmiszer alapanyagok
minőségét, mennyiségét. Önállóan vagy mérnöki irányítással részt vesz ezek átvételében,
osztályozásában, feldolgozásában, hűtésében, csomagolásában, tárolásában.
A technikus képesítés birtokában jó áttekintőképességgel, irányítóképességgel és az ehhez
szükséges magasabb szintű szakmai tudással kell rendelkezniük. Ez a szakember készíti a
bébiételeket és a rostos és szűrt gyümölcs
-
és zöldségleveket is.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Megbízhatóság, pontosság, önállóság, színlátás, ízérzékelés, csapatmunka.
A
SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
•
meghatározza az élelmiszerek fizikai sajátosságait és kémiai
összetevőit;
•
mérőeszközöket kezel a nyersanyagok mennyiségi és minőségi
átvételekor;
•
élelmiszeripari alapműveleteket végez: melegítés, hűtés, oldatkészítés, lepárlás,
desztillálás, sűrítés, erjesztés, sűrítés, főzés, sterilizálás
stb.;
•
megszervezi a gépek és berendezések napi beállítási, karbantartási, tisztítási, javítási
feladatait;
•
méri az anyagnormákat, pontosítja azokat, az eredményekről grafikonokat és
diagramokat
készít;
•
megadott szempontok szerint vizsgálja az elkészült élelmiszereket, elvégzi a
mintavételt;
•
gondoskodik a receptek, technológiai utasítások, környezetvédelmi és munkavédelmi
előírások betartásáról;
•
részfeladatokat lát el a gyártmányfejlesztés
területén;
•
főzelékféléket,
sűrített
készítményeket,
püréket,
szárítmányokat,
gyümölcskészítményeket, gyümölcsleveket, húsalapú termékeket, savanyított
termékeket gyárt;
•
részt vesz a személyi és üzemi, technológiai higiénia ellenőrzésében;
•
különleges követelményeknek megfelelő termékeket
gyárt.
Ajánlott minden fiatal számára, aki szeretne ebben az egyre nagyobb jelentőségű iparágban
dolgozni, hogy minél egészségesebb, hosszan eltartható élelmiszereket állítsanak elő a
fogyasztók számára.