Cookie / Süti tájékoztató
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Rendben

Szőlész-borász

  • Képzési információk
  • Iskolák
  • A Szakma leírása
  • A képzés alapvető jellemzői

    Szakmanév

    Szőlész-borász

    Szakmajegyzék azonosító

    407210514

    Ágazat

    Élelmiszeripar

    Iskolai rendszerű képzési idő

    6 év; 3 év

    Munkakör

    Szőlőtelepítési és szőlőápolási munkákat végez, szőlőt metsz. Fehér-, rozé, siller, vörösbort készít. A legfontosabb Kárpát-medencei és világfajták ismeretében nyomon követi a szőlő érési folyamatait, felkészül a szüretre. A leszüretelt termést a meghatározott technológiai céloknak megfelelően feldolgozza, előkészíti az erjesztésre, erjeszt. A kierjedt újbort kezeli, érleli. Az elkészült bort a piaci igényeknek megfelelő formában palackozza. Kezeli és működteti a szőlészeti és borászati műveletekhez tartozó gépeket és berendezéseket. A szőlőtermesztési és a borászati technológia során laboratóriumi alapvizsgálatokat végez. A borászati tudással borkóstolót, borbemutatót tart. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával (4-es szint)/betartásával és betartatásával (5-ös szint) végzi.
  • Iskolák

    Képzést oktató iskolák:

    A választott szakmát oktató iskolák jelen oldalon bemutatott listája a KIR-STAT adatbázisán alapszik, amely csak részleges képet nyújt a képzést adó intézményekről. Ha egy konkrét szakma érdekel, mindenképpen keresd fel az adott iskolát, mert a szakmák oktatása évről évre is változhat. Továbbá próbálj meg minél több forrásból tájékozódni az iskolák listájáról.

    Az iskolák neve mellett láthatod, hogy az adott intézmény diákjai hogyan teljesítettek az Oktatási Hivatal által 2019-ben lebonyolított Országos Kompetenciamérésen az ország összes tanulójához képest. Amennyiben felkeltette az érdeklődésedet egy iskola, akkor az iskola nevére, majd az "OKM jelentés letöltése" gombra kattintva letöltheted a részletes információkat a kompetenciamérés eredményeiről (pl. a szakképző iskolai telephelyen tanulók teljesítménye). További információ az Országos Kompetenciamérésről itt érhető el: www.kir.hu/okmfit

    Képzést oktató iskolák
    OKM Matematikai eredmény, 2019
    OKM Szövegértés eredmény, 2019

    smiley Az adott iskola tanulói jobban teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.

    smiley Az adott iskola tanulói hasonlóan teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.

    smiley Az adott iskola tanulói rosszabbul teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.

    smiley Ezen iskola esetében nem érhető el OKM adat.

  • background image

    Szőlész

    -

    borász

     

    Élelmiszeripar ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.

     

    A borászat Magyarországon az egyik legősibb és legjobban megbecsült tevékenység. A szőlész

    -

    borász  ismeretei  kiterjednek  a  szőlő  termesztésére,  művelésére,  a  szüretre,  a  szőlőfajták 
    feldolgozására, a borkészítés műveleteire, és a bor értékesítésére.

     

    A jó minőségű bor előállítása nagyon összetett ismereteket igénylő munka.

     

    A borászatok Magyarországon sokszor családi környezetben működnek, ahol 

    szőlész

    -

    borász 

    szakma tradíció. A jó szőlész

    -

    borász szakember tudása 

    borászatokban nagy

     kincs. 

    KOMPETENCIAELVÁRÁS

     

    Megbízhatóság, állóképesség, kezdeményezőképesség, színlátás, ízérzékelés.

     

    A SZAKK

    ÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

     

     

    elvégzi  a  szőlőtermesztés  alapfázisait  (a  szőlő  telepítésétől,  metszésétől  a 
    növényápolási, növényvédelmi munkákon keresztül a szüretig); 

     

     

    megszervezi a 

    feldolgozást;

     

     

    elvégzi a bor

     

    erjesztését;

     

     

    az újbort kezeli, javítja, készre

     kezeli; 

     

    palackoz; 

     

    speciális borkészítményeket állít

     

    elő;

     

     

    laboratóriumi minőségbiztosítást

     

    végez;

     

     

    rendelkezik a szakmai feladatokhoz szükséges gépészeti

     ismeretekkel; 

     

    elvégzi a szakmai

     

    adminisztrációt;

     

     

    rendelkezik a bor forgalmazásához, a borturizmushoz és a bormarketing végzéséhez 
    szükséges alapismeretekkel;

     

     

    birtokában van egyéb italkészítési

      ismereteknek; 

     

    elvégzi

     

    a bor előállításához szükséges laboratóriumi

     

    vizsgálatokat.

     

    Ajánlott

     azoknak a fiataloknak, akik 

    érdeklődnek

     a 

    szőlő

     

    termesztése, feldolgozása és a bor 

    készítése iránt. Akik elköteleződnek a jó minőségű és méltán híres magyar borok készítése

     

    és 

    jó hírének fenntartása és emelése irán

    t.