Szakmanév
Szőlész-borász
Szakmajegyzék azonosító
407210514
Ágazat
Élelmiszeripar
Iskolai rendszerű képzési idő
6 év; 3 év
Munkakör
Szőlőtelepítési és szőlőápolási munkákat végez, szőlőt metsz. Fehér-, rozé, siller, vörösbort készít. A legfontosabb Kárpát-medencei és világfajták ismeretében nyomon követi a szőlő érési folyamatait, felkészül a szüretre. A leszüretelt termést a meghatározott technológiai céloknak megfelelően feldolgozza, előkészíti az erjesztésre, erjeszt. A kierjedt újbort kezeli, érleli. Az elkészült bort a piaci igényeknek megfelelő formában palackozza. Kezeli és működteti a szőlészeti és borászati műveletekhez tartozó gépeket és berendezéseket. A szőlőtermesztési és a borászati technológia során laboratóriumi alapvizsgálatokat végez. A borászati tudással borkóstolót, borbemutatót tart. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával (4-es szint)/betartásával és betartatásával (5-ös szint) végzi.A választott szakmát oktató iskolák jelen oldalon bemutatott listája a KIR-STAT adatbázisán alapszik, amely csak részleges képet nyújt a képzést adó intézményekről. Ha egy konkrét szakma érdekel, mindenképpen keresd fel az adott iskolát, mert a szakmák oktatása évről évre is változhat. Továbbá próbálj meg minél több forrásból tájékozódni az iskolák listájáról.
Az iskolák neve mellett láthatod, hogy az adott intézmény diákjai hogyan teljesítettek az Oktatási Hivatal által 2019-ben lebonyolított Országos Kompetenciamérésen az ország összes tanulójához képest. Amennyiben felkeltette az érdeklődésedet egy iskola, akkor az iskola nevére, majd az "OKM jelentés letöltése" gombra kattintva letöltheted a részletes információkat a kompetenciamérés eredményeiről (pl. a szakképző iskolai telephelyen tanulók teljesítménye). További információ az Országos Kompetenciamérésről itt érhető el: www.kir.hu/okmfit
Az adott iskola tanulói jobban teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.
Az adott iskola tanulói hasonlóan teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.
Az adott iskola tanulói rosszabbul teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.
Ezen iskola esetében nem érhető el OKM adat.
Szőlész
-
borász
Élelmiszeripar ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.
A borászat Magyarországon az egyik legősibb és legjobban megbecsült tevékenység. A szőlész
-
borász ismeretei kiterjednek a szőlő termesztésére, művelésére, a szüretre, a szőlőfajták
feldolgozására, a borkészítés műveleteire, és a bor értékesítésére.
A jó minőségű bor előállítása nagyon összetett ismereteket igénylő munka.
A borászatok Magyarországon sokszor családi környezetben működnek, ahol
a
szőlész
-
borász
szakma tradíció. A jó szőlész
-
borász szakember tudása
a
borászatokban nagy
kincs.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Megbízhatóság, állóképesség, kezdeményezőképesség, színlátás, ízérzékelés.
A SZAKK
ÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
•
elvégzi a szőlőtermesztés alapfázisait (a szőlő telepítésétől, metszésétől a
növényápolási, növényvédelmi munkákon keresztül a szüretig);
•
megszervezi a
feldolgozást;
•
elvégzi a bor
erjesztését;
•
az újbort kezeli, javítja, készre
kezeli;
•
palackoz;
•
speciális borkészítményeket állít
elő;
•
laboratóriumi minőségbiztosítást
végez;
•
rendelkezik a szakmai feladatokhoz szükséges gépészeti
ismeretekkel;
•
elvégzi a szakmai
adminisztrációt;
•
rendelkezik a bor forgalmazásához, a borturizmushoz és a bormarketing végzéséhez
szükséges alapismeretekkel;
•
birtokában van egyéb italkészítési
ismereteknek;
•
elvégzi
a bor előállításához szükséges laboratóriumi
vizsgálatokat.
Ajánlott
azoknak a fiataloknak, akik
érdeklődnek
a
szőlő
termesztése, feldolgozása és a bor
készítése iránt. Akik elköteleződnek a jó minőségű és méltán híres magyar borok készítése
és
jó hírének fenntartása és emelése irán
t.