Cookie / Süti tájékoztató
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Rendben

Sütőipari és gyorspékségi munkás

  • A képzés alapvető jellemzői

    Szakmanév

    FEOR kód

    FEOR leírás

    A szakmában végezhető feladatok

    • az alapanyagok előkészítése és kimérése;
    • az előkészített nyersanyagok összekeverése és tésztává gyúrása (kézi vagy gépi dagasztás), az így keletkező egynemű massza pihentetése;
    • az érett, egy tömegben lévő tészta megfelelő nagyságú darabokra osztása és a termék formájának megfelelő alakítása;
    • az alakítás során összetömörödött tésztadarabok kirakása megfelelő eszközökbe és meghatározott ideig előírt hőmérsékletű és páratartalmú helyen tartása (kelesztés);
    • a termék nedvesítése (víz vagy tojáslé), mákozása, vagy magvakkal való megszórása és a felület megvágása;
    • a nyers tészta megsütése különböző típusú kemencékben;
    • a kemencéből kikerülő termékek hűtése, csomagolása és előkészítése tárolásra vagy elszállításra;
    • a kakaóbab tisztítása, hántolása, pörkölése és a hibás szemek kiválogatása;
    • a kakaómassza préselése és a kakaóvaj-kakaópor arányának ellenőrzése;
    • a kakaópogácsa őrlése, a csokoládé gépi formázása, a csokoládétábla kiszedése a formából és a csomagológépek kezelése;
    • a mártás és a töltelék mennyiségének lemérése és a gép utánállítása;
    • cukorka, rágógumi készítéséhez a cukoroldat és egyéb összetevők összemérése;
    • kávé pörkölése, csomagolása;
    • gépek felügyelete, a szükséges beavatkozások elvégzése, a gép kisebb hibáinak kijavítása.

    A szakmában végezhető feladatok

    • Bonbonkészítő, kézi
    • Cikóriagyökér- feldolgozó
    • Cukor-, cukorkatöltelék-főző
    • Cukorkagyártó
    • Cukorkaolvasztó
    • Csokoládéfigura-formázó
    • Csokoládétáblázó
    • Csokoládétermék-gyártó
    • Dagasztó
    • Desszertgyártó
    • Desszertmártó
    • Édesipari termékgyártó
    • Fagyasztott pékáru sütő (látvány sütöde)
    • Finompékáru-gyártó
    • Grillázssütő
    • Gumicukorgyártó
    • Gyorsfagyasztott tésztát gyártó
    • Gyorspékségi sütő és eladó
    • Házitészta-készítő
    • Jégkrémgyártó
    • Kakaómassza-préselő
    • Kakaóvaj-temperáló
    • Karamellafőző
    • Kávé- és pótkávégyártó
    • Kávé-, kakaóbabőrlő, -pörkölő
    • Keksz- és ostyagyártó
    • Konyakmeggy gyártó (kézi)
    • Marcipánfőző
    • Marcipánkészítő
    • Mézesáru kandírozó
    • Mézeskalács-készítő
    • Morzsakészítő
    • Nápolyikészítő
    • Nugátmassza-temperáló
    • Nyerstésztafeladó
    • Ostya és fagylalttölcsér készítő
    • Ostyakészítő
    • Ostyasütő
    • Pászkatészta-készítő
    • Pék
    • Pék-cukrász (édesipari)
    • Péksütemény-készítő
    • Pereckészítő
    • Perecsütő
    • Réteslapkészítő
    • Sütőipari munkás
    • Sütőipari táblázó
    • Sütőipari vető
    • Szaloncukorgyártó
    • Száraztészta-készítő
    • Teasütemény gyártó
    • Télifagyi gyártó
    • Tésztakészítő
    • Tortadísz készítő
    • Tölcsérkészítő
    • Törökméz- és vattacukor-készítő
    • Vattacukor készítő
  • Béradatok

    2018

    2016

    2015

    Minimum bruttó havibér

    111000 ft/hó

    111000 ft/hó

    403500 ft/hó

    Maximum bruttó havibér

    473120 ft/hó

    473120 ft/hó

    104381 ft/hó

    Medián bruttó havibér

    130000 ft/hó

    130000 ft/hó

    122008 ft/hó