Szakmanév
Sütő- és cukrászipari technikus
Szakmajegyzék azonosító
507210513
Ágazat
Élelmiszeripar
Iskolai rendszerű képzési idő
Alapfokú iskolai végzettséggel: 5 év; Érettségivel: 2 év
Munkakör
Sütő- és cukrászipari üzemekben az élelmiszer nyersanyagainak minőségi és mennyiségi átvételét, vizsgálatát, feldolgozását, tárolását és csomagolását végzi, illetve felügyeli ezeket a tevékenységeket. Munkája során különböző kenyereket, péksüteményeket, finom pékárukat, uzsonna-, kikészített- és teasüteményeket állít elő, fagylaltokat, parfékat, pohárkrémeket, bonbonokat készít, egyszerű- és különleges díszítőműveleteket végez. Feladatai közé tartozik a termelés szervezése, irányítása, a technológiák pontos, minőségi elvárásoknak megfelelő megvalósítása. Közreműködik a minőségbiztosítási rendszerek kialakításában, működtetésében, valamint a termékfejlesztésben. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával (4-es szint)/betartásával és betartatásával (5-ös szint) végzi.A választott szakmát oktató iskolák jelen oldalon bemutatott listája a KIR-STAT adatbázisán alapszik, amely csak részleges képet nyújt a képzést adó intézményekről. Ha egy konkrét szakma érdekel, mindenképpen keresd fel az adott iskolát, mert a szakmák oktatása évről évre is változhat. Továbbá próbálj meg minél több forrásból tájékozódni az iskolák listájáról.
Az iskolák neve mellett láthatod, hogy az adott intézmény diákjai hogyan teljesítettek az Oktatási Hivatal által 2019-ben lebonyolított Országos Kompetenciamérésen az ország összes tanulójához képest. Amennyiben felkeltette az érdeklődésedet egy iskola, akkor az iskola nevére, majd az "OKM jelentés letöltése" gombra kattintva letöltheted a részletes információkat a kompetenciamérés eredményeiről (pl. a szakképző iskolai telephelyen tanulók teljesítménye). További információ az Országos Kompetenciamérésről itt érhető el: www.kir.hu/okmfit
Az adott iskola tanulói jobban teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.
Az adott iskola tanulói hasonlóan teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.
Az adott iskola tanulói rosszabbul teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.
Ezen iskola esetében nem érhető el OKM adat.
Sütő
-
és cukrászipari technikus
Élelmiszeripar ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség
megszerzésével zárul.
A sütő
-
és cukrászipari technikus képesítéssel rendelkező szakember rendelkezik a pék és a
cukrász szakma alapjainak ismereteivel is. Keresett szakma, hiszen a vállalkozásoknak is
nagy szükségük van a sokrétű szakmai tudással rendelkező szakemberekre. A technikus
képesítés birtokában jó áttekintőképességgel, irányító képességgel és az ehhez szükséges
magasabb szintű szakmai tudással kell rendelkezni.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Kézügyesség, színlátás, ízérzékelés, csapatmunka, együttműködés.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
•
cukrásztechnológiai alapműveleteket végez;
•
sütőipari és cukrászati késztermékeket
készít;
•
diétás és különleges táplálkozási igényű termékeket
készít;
•
sütőipari és cukrászati termékeket minősít;
•
sütőipari és cukrásztechnológiai alapműveleteket végez;
•
sütőipari és cukrászati késztermékeket készít;
•
péktermékeket készít;
•
termeléstervezési és szervezési feladatokat végez;
•
minőségbiztosítási dokumentumokat vezet;
•
minőségbiztosítási ellenőrzéseket végez;
•
gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatokat végez, a késztermékeket ellenőrzi
és
minősíti;
•
technológiai berendezéseket, gépeket beállít,
üzemeltet;
•
a termékgyártás víz
-
és energiagazdálkodását
megszervezi;
•
részt vesz a személyi és üzemi, technológiai higiénia ellenőrzésében;
•
a melléktermékeket, hulladékokat kezeli, esetleg
hasznosítja.
Ajánlott minden fiatal számára, akik szeretik a szervezést, a gépeket, érdeklik
az
édességek,
a süteménykészítés, a kenyérfélék és
a
péksütemények előállítása. Azoknak is ajánlott, akik
szakirányú felsőfokú végzettséget szeretnének
szerezni.