Szakmanév
Pék-cukrász
Szakmajegyzék azonosító
407210512
Ágazat
Élelmiszeripar
Iskolai rendszerű képzési idő
Alapfokú iskolai végzettséggel: 3 év; Érettségivel: 2 év
Munkakör
A pék-cukrász kiszámolja és kiméri a szükséges nyersanyagokat, cukrásztechnológiai alapműveleteket végez, cukrászati félkész- és késztermékeket készít. Igényeknek megfelelően egyszerű díszítő műveleteket végez a termékeken. Munkája során fagylaltot, parfét és pohárkrémet készít. Kenyereket, péksüteményeket és finom pékárukat készít hagyományos és korszerű eljárásokkal. A korszerű technológiáknak megfelelően sütőipari termékeket fagyaszt, és kelesztést késleltet. Megadott összetételek és technológiák alapján képes célzott táplálkozási igényt kielégítő termékeket készíteni. Munkája során ellenőrzi a nyersanyagok és a késztermékek minőségét, erről dokumentációt vezet. A munkájához szükséges technológiai berendezéseket és gépeket igény szerint beállítja, kezeli, tisztán tartja az élelmiszeriparban használható tisztító- és fertőtlenítőszerek alkalmazásával. A hulladékokat a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően kezeli, környezettudatos magatartással végzi a munkáját. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával (4-es szint)/betartásával és betartatásával (5-ös szint) végzi.A választott szakmát oktató iskolák jelen oldalon bemutatott listája a KIR-STAT adatbázisán alapszik, amely csak részleges képet nyújt a képzést adó intézményekről. Ha egy konkrét szakma érdekel, mindenképpen keresd fel az adott iskolát, mert a szakmák oktatása évről évre is változhat. Továbbá próbálj meg minél több forrásból tájékozódni az iskolák listájáról.
Az iskolák neve mellett láthatod, hogy az adott intézmény diákjai hogyan teljesítettek az Oktatási Hivatal által 2019-ben lebonyolított Országos Kompetenciamérésen az ország összes tanulójához képest. Amennyiben felkeltette az érdeklődésedet egy iskola, akkor az iskola nevére, majd az "OKM jelentés letöltése" gombra kattintva letöltheted a részletes információkat a kompetenciamérés eredményeiről (pl. a szakképző iskolai telephelyen tanulók teljesítménye). További információ az Országos Kompetenciamérésről itt érhető el: www.kir.hu/okmfit
Az adott iskola tanulói jobban teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.
Az adott iskola tanulói hasonlóan teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.
Az adott iskola tanulói rosszabbul teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.
Ezen iskola esetében nem érhető el OKM adat.
Pék
-
cukrász
Élelmiszeripar ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.
A pék
-
cukrász képesítéssel rendelkező szakember rendelkezik a pék és a cukrász szakma
alapjainak ismereteivel. Jól látható, hogy a cukrász
atok
is készítenek sütőipari termékeket és
a pékségek is cukrász termékeket. Ennek a kettős igénynek a kiszolgálására alkalmasak a
p
ék
-
cukrász végzettséggel rendelkező szakemberek. Keresett szakma, hiszen a
vállalkozásoknak is nagy szükségük van a sokrétű szakmai tudással rendelkező
szakemberekre.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Kézügyesség, állóképesség, ízérzékelés, színlátás,
csapatmunka.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
•
cukrásztechnológiai alapműveleteket végez;
•
cukrászati félkész
termékeket
készít;
•
cukrászati késztermékeket
készít;
•
díszítő műveleteket
végez,
•
fagylaltot, parfét
készít;
•
pohárkrémet
készít;
•
kenyeret készít;
•
sütőipari nyersanyagokat
előkészít;
•
péksüteményeket és finom pékárukat készít;
•
célzott táplálkozási igényt kielégítő termékeket
készít;
•
sütőipari és cukrászati termékeket minősít;
•
minőségbiztosítási dokumentumokat vezet;
•
minőségbiztosítási ellenőrzéseket végez;
•
technológiai berendezéseket, gépeket beállít,
üzemeltet;
•
gondoskodik a melléktermékek felhasználásáról;
•
vállalkozást indít,
működtet.
Ajánlott minden fiatal számára, akit érdekel az édességek, a süteménykészítés, a kenyérfélék
és péksütemények előállítása.