Cookie / Süti tájékoztató
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Rendben

Kistermelői élelmiszer-előállító

  • Képzési információk
  • Iskolák
  • A Szakma leírása
  • A képzés alapvető jellemzői

    Szakmanév

    Kistermelői élelmiszer-előállító

    Szakmajegyzék azonosító

    407210510

    Ágazat

    Élelmiszeripar

    Iskolai rendszerű képzési idő

    Alapfokú iskolai végzettséggel: 3 év; Érettségivel: 2 év

    Munkakör

    Kis mennyiségű, elsősorban általa megtermelt alaptermékeket, illetve ezekből előállított élelmiszereket állít elő és értékesít végső fogyasztók számára. Az általa megtermelhető alaptermékek köre vágóállatok, tej, tojás, méz, növényi eredetű termények. A kistermelő munkája során érvényesíti a termékeinek kézműves jellegét. Kistermelői keretek között zöldség-, gyümölcs- és húsfeldolgozást végez, tejtermékeket és sütőipari termékeket állít elő. A biztonságos termékelőállítás érdekében szakszerűen irányítja az élelmiszer előállítás folyamatait. A termékelőállításhoz kapcsolódó terméknyomon követési és termékbiztonságot igazoló dokumentumokat vezet. Termékeit értékesítheti vendégasztal üzemeltetése kertében is. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával (4-es szint)/betartásával és betartatásával (5-ös szint) végzi.
  • Iskolák

    Képzést oktató iskolák:

    A választott szakmát oktató iskolák jelen oldalon bemutatott listája a KIR-STAT adatbázisán alapszik, amely csak részleges képet nyújt a képzést adó intézményekről. Ha egy konkrét szakma érdekel, mindenképpen keresd fel az adott iskolát, mert a szakmák oktatása évről évre is változhat. Továbbá próbálj meg minél több forrásból tájékozódni az iskolák listájáról.

    Az iskolák neve mellett láthatod, hogy az adott intézmény diákjai hogyan teljesítettek az Oktatási Hivatal által 2019-ben lebonyolított Országos Kompetenciamérésen az ország összes tanulójához képest. Amennyiben felkeltette az érdeklődésedet egy iskola, akkor az iskola nevére, majd az "OKM jelentés letöltése" gombra kattintva letöltheted a részletes információkat a kompetenciamérés eredményeiről (pl. a szakképző iskolai telephelyen tanulók teljesítménye). További információ az Országos Kompetenciamérésről itt érhető el: www.kir.hu/okmfit

    Képzést oktató iskolák
    OKM Matematikai eredmény, 2019
    OKM Szövegértés eredmény, 2019

    smiley Az adott iskola tanulói jobban teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.

    smiley Az adott iskola tanulói hasonlóan teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.

    smiley Az adott iskola tanulói rosszabbul teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.

    smiley Ezen iskola esetében nem érhető el OKM adat.

  • background image

     

    Kistermelői élelmiszer

    -

    előállító

     

    Élelmiszeripar ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.

     

    A  kistermelő  élelmiszer

    -

    előállító  egy  összetett  szakma.  Egyesül  benne  több  élelmiszeripari 

    szakma. A kistermelő munkája során nem 

    nagyipari előállítás során készíti az élelmiszereket, 

    hanem  kisebb 

    mennyiségben  és  elsősorban  a  saját  előállítású  nyersanyagaira  építve.  A 

    kistermelői  élelmiszer

    -

    előállító  jellemzően  az  iparágaknak  csak  egyes  termékeit  készíti  és 

    értékesíti. Tevékenysége során kiemelt figyelmet kell fordítania az  élelmiszerek előállítására 
    vonatkozó biztonsági előírások betartására.

     

    A  kistermelői  élelmiszerelőállító  egy  összetett  szakma.  Egyesül  benne  több  élelmiszeripari 
    szakma. A kistermelő munkája során nem nagyipari módszerekkel készíti az élelmiszereket, 

    hanem kis 

    mennyiségben, az általa megtermelt nyersanyagokra építve.  Tevékenysége során 

    kiemelt  figyelmet  kell  fordítania  a

     

    kistermelőkre  vonatkozó  jogszabályok  és  az  élelmiszerek 

    előállítására vonatkozó élelmiszerbiztonsági előírások betartására.

     

    KOMPETENCIAELVÁRÁS

     

    Kezdeményezőképesség, 

    elköteleződés, 

    kézügyesség, 

    ízérzékelés, 

    felelősségérzet, 

    kapcsolatépítés.

     

    SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

     

     

    közvetlenül ellátja a fogyasztót kis mennyiségű, általa megtermelt alaptermékkel vagy 
    az  általa  betakarított,  összegyűjtött,  vadon  termő  alaptermékkel  vagy  az  azokból 
    előállított késztermékekkel

     

     

    kistermelői zöldség

    és gyümölcs

     

    feldolgozást, kistermelői húsfeldolgozást, kistermelői 

    sütőipari  termék

    ek 

    előállítását,  kistermelői,  cukrász

    és  édesipari  termékek 

    előállítását,  kistermelői,  erjedésipari  termékek  előállítását,  kistermelői,  tejtermék 
    előállítását végez az élelmiszerbiztonság és a higiéniai előírások figyelembevételével

      

     

    szerződéseket, megállapodásokat, számlákat, egyéb okmányokat tölt

     ki; 

     

    árubeszerzést

     

    végez;

     

     

    nyilvántartja a készleteket, bevételeket és

     

    kiadásokat.

     

    Ajánlott azoknak a fiataloknak, akik a saját kisgazdaságukban szeretnének olyan termékekkel 
    foglalkozni, amikre büszkék lehetnek, és minőségükkel elismerést szerezhetnek tudásuknak.