Szakmanév
Kistermelői élelmiszer-előállító
Szakmajegyzék azonosító
407210510
Ágazat
Élelmiszeripar
Iskolai rendszerű képzési idő
Alapfokú iskolai végzettséggel: 3 év; Érettségivel: 2 év
Munkakör
Kis mennyiségű, elsősorban általa megtermelt alaptermékeket, illetve ezekből előállított élelmiszereket állít elő és értékesít végső fogyasztók számára. Az általa megtermelhető alaptermékek köre vágóállatok, tej, tojás, méz, növényi eredetű termények. A kistermelő munkája során érvényesíti a termékeinek kézműves jellegét. Kistermelői keretek között zöldség-, gyümölcs- és húsfeldolgozást végez, tejtermékeket és sütőipari termékeket állít elő. A biztonságos termékelőállítás érdekében szakszerűen irányítja az élelmiszer előállítás folyamatait. A termékelőállításhoz kapcsolódó terméknyomon követési és termékbiztonságot igazoló dokumentumokat vezet. Termékeit értékesítheti vendégasztal üzemeltetése kertében is. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával (4-es szint)/betartásával és betartatásával (5-ös szint) végzi.A választott szakmát oktató iskolák jelen oldalon bemutatott listája a KIR-STAT adatbázisán alapszik, amely csak részleges képet nyújt a képzést adó intézményekről. Ha egy konkrét szakma érdekel, mindenképpen keresd fel az adott iskolát, mert a szakmák oktatása évről évre is változhat. Továbbá próbálj meg minél több forrásból tájékozódni az iskolák listájáról.
Az iskolák neve mellett láthatod, hogy az adott intézmény diákjai hogyan teljesítettek az Oktatási Hivatal által 2019-ben lebonyolított Országos Kompetenciamérésen az ország összes tanulójához képest. Amennyiben felkeltette az érdeklődésedet egy iskola, akkor az iskola nevére, majd az "OKM jelentés letöltése" gombra kattintva letöltheted a részletes információkat a kompetenciamérés eredményeiről (pl. a szakképző iskolai telephelyen tanulók teljesítménye). További információ az Országos Kompetenciamérésről itt érhető el: www.kir.hu/okmfit
Az adott iskola tanulói jobban teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.
Az adott iskola tanulói hasonlóan teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.
Az adott iskola tanulói rosszabbul teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.
Ezen iskola esetében nem érhető el OKM adat.
Kistermelői élelmiszer
-
előállító
Élelmiszeripar ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.
A kistermelő élelmiszer
-
előállító egy összetett szakma. Egyesül benne több élelmiszeripari
szakma. A kistermelő munkája során nem
a
nagyipari előállítás során készíti az élelmiszereket,
hanem kisebb
mennyiségben és elsősorban a saját előállítású nyersanyagaira építve. A
kistermelői élelmiszer
-
előállító jellemzően az iparágaknak csak egyes termékeit készíti és
értékesíti. Tevékenysége során kiemelt figyelmet kell fordítania az élelmiszerek előállítására
vonatkozó biztonsági előírások betartására.
A kistermelői élelmiszerelőállító egy összetett szakma. Egyesül benne több élelmiszeripari
szakma. A kistermelő munkája során nem nagyipari módszerekkel készíti az élelmiszereket,
hanem kis
mennyiségben, az általa megtermelt nyersanyagokra építve. Tevékenysége során
kiemelt figyelmet kell fordítania a
kistermelőkre vonatkozó jogszabályok és az élelmiszerek
előállítására vonatkozó élelmiszerbiztonsági előírások betartására.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Kezdeményezőképesség,
elköteleződés,
kézügyesség,
ízérzékelés,
felelősségérzet,
kapcsolatépítés.
A
SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
•
közvetlenül ellátja a fogyasztót kis mennyiségű, általa megtermelt alaptermékkel vagy
az általa betakarított, összegyűjtött, vadon termő alaptermékkel vagy az azokból
előállított késztermékekkel
•
kistermelői zöldség
-
és gyümölcs
feldolgozást, kistermelői húsfeldolgozást, kistermelői
sütőipari termék
ek
előállítását, kistermelői, cukrász
-
és édesipari termékek
előállítását, kistermelői, erjedésipari termékek előállítását, kistermelői, tejtermék
előállítását végez az élelmiszerbiztonság és a higiéniai előírások figyelembevételével
•
szerződéseket, megállapodásokat, számlákat, egyéb okmányokat tölt
ki;
•
árubeszerzést
végez;
•
nyilvántartja a készleteket, bevételeket és
kiadásokat.
Ajánlott azoknak a fiataloknak, akik a saját kisgazdaságukban szeretnének olyan termékekkel
foglalkozni, amikre büszkék lehetnek, és minőségükkel elismerést szerezhetnek tudásuknak.