Cookie / Süti tájékoztató
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Rendben

Húsipari technikus

  • Képzési információk
  • Iskolák
  • A Szakma leírása
  • A képzés alapvető jellemzői

    Szakmanév

    Húsipari technikus

    Szakmajegyzék azonosító

    507210509

    Ágazat

    Élelmiszeripar

    Iskolai rendszerű képzési idő

    Alapfokú iskolai végzettséggel: 5 év; Érettségivel: 2 év

    Munkakör

    Középvezetői feladatokat lát el a kis- és nagyüzemi húsipari-, baromfiüzemekben, illetve laboratóriumokban. Elvégzi a hús-, és baromfiipari alapanyagok minőségi és mennyiségi átvételét, vizsgálatát. Felügyeli a hús-, és baromfiipari termékek (előkészített húsok, vörösáruk, felvágottak, főtt –füstölt kolbászok, füstölt húsok, szárított – és érlelt kolbászok, szalámik) készítmények gyártását, minősíti a késztermékeket és működteti a technológiai folyamatokhoz kapcsolódó minőségbiztosítási rendszert. Ismeri a halfeldolgozás technológiai folyamatait. Ismeri a hús- és baromfiiparban alkalmazott gépeket, technológiai lépéseket és azok késztermékre gyakorolt hatását. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munkaés környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával (4-es szint)/betartásával és betartatásával (5-ös szint) végzi.
  • Iskolák

    Képzést oktató iskolák:

    A választott szakmát oktató iskolák jelen oldalon bemutatott listája a KIR-STAT adatbázisán alapszik, amely csak részleges képet nyújt a képzést adó intézményekről. Ha egy konkrét szakma érdekel, mindenképpen keresd fel az adott iskolát, mert a szakmák oktatása évről évre is változhat. Továbbá próbálj meg minél több forrásból tájékozódni az iskolák listájáról.

    Az iskolák neve mellett láthatod, hogy az adott intézmény diákjai hogyan teljesítettek az Oktatási Hivatal által 2019-ben lebonyolított Országos Kompetenciamérésen az ország összes tanulójához képest. Amennyiben felkeltette az érdeklődésedet egy iskola, akkor az iskola nevére, majd az "OKM jelentés letöltése" gombra kattintva letöltheted a részletes információkat a kompetenciamérés eredményeiről (pl. a szakképző iskolai telephelyen tanulók teljesítménye). További információ az Országos Kompetenciamérésről itt érhető el: www.kir.hu/okmfit

    Képzést oktató iskolák
    OKM Matematikai eredmény, 2019
    OKM Szövegértés eredmény, 2019

    smiley Az adott iskola tanulói jobban teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.

    smiley Az adott iskola tanulói hasonlóan teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.

    smiley Az adott iskola tanulói rosszabbul teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.

    smiley Ezen iskola esetében nem érhető el OKM adat.

  • background image

    Húsipar technikus

     

    Élelmiszeripar ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség 
    megszerzésével zárul.

     

    A húsipari technikus szaktudásával a biztonságos húsok és hústartalmú élelmiszerek 

    jutnak a 

    fogyasztókhoz  Önállóan  vagy  mérnöki  irányítással  élelmiszer

    -

    ipari  üzemekben  vagy 

    laboratóriumokban  az  élelmiszer 

    alapa

    nyagainak  minőségi  és  mennyiségi  átvételében, 

    vizsgálatában,  feldolgozásában,  tárolási  és  csomagolási  munkáiban  vesz  részt  a  hús

    és

     

    baromfifeldol

    gozás  területén.  A  technikus  képesítés  birtokában  jó  áttekintőképességgel, 

    irányító  képességgel  és  az  ehhez  szükséges  magasabb  szintű  szakmai

     

    tudással  kell

     

    rendelkezniük.

     

    KOMPETENCIAELVÁRÁS

     

    Megbízhatóság, önállóság, pontosság, színlátás, ízérzékelés, csapatmunka.

     

    A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

     

     

    átveszi az alapanyagokat, minősíti, tisztítja, kezeli,

     

    ellenőrzi a minőségüket;

     

     

     

    elvégzi a gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatokat

     

    ellenőrzi a késztermékek 

    minőségét és csomagolását;

      

     

    beállítja, ellenőrzi és üzemelteti a technológiai berendezéseket,

     

    gépeket;

     

     

    irányítja és ellenőrzi a gyártási folyamatokat és műveleteket;

     

     

    a gyártmányfejlesztésben kisebb részfeladatokat lát

     el; 

     

    megszervezi az üzem víz

    és

     energia-

    gazdálkodását;

     

     

    részt vesz a személyi és üzemi, technológiai higiénia ellenőrzésében;

     

     

    részt vesz minőségbiztosítással kapcsolat

    os 

    tevékenységekben.

     

    Ajánlott  minden  fiatal  számára,  akit  érdekel  a  húsfeldolgozás,  a  hagyományos  és  korszerű 
    húskészítmények előállítása.