Szakmanév
Húsipari technikus
Szakmajegyzék azonosító
507210509
Ágazat
Élelmiszeripar
Iskolai rendszerű képzési idő
Alapfokú iskolai végzettséggel: 5 év; Érettségivel: 2 év
Munkakör
Középvezetői feladatokat lát el a kis- és nagyüzemi húsipari-, baromfiüzemekben, illetve laboratóriumokban. Elvégzi a hús-, és baromfiipari alapanyagok minőségi és mennyiségi átvételét, vizsgálatát. Felügyeli a hús-, és baromfiipari termékek (előkészített húsok, vörösáruk, felvágottak, főtt –füstölt kolbászok, füstölt húsok, szárított – és érlelt kolbászok, szalámik) készítmények gyártását, minősíti a késztermékeket és működteti a technológiai folyamatokhoz kapcsolódó minőségbiztosítási rendszert. Ismeri a halfeldolgozás technológiai folyamatait. Ismeri a hús- és baromfiiparban alkalmazott gépeket, technológiai lépéseket és azok késztermékre gyakorolt hatását. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munkaés környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával (4-es szint)/betartásával és betartatásával (5-ös szint) végzi.A választott szakmát oktató iskolák jelen oldalon bemutatott listája a KIR-STAT adatbázisán alapszik, amely csak részleges képet nyújt a képzést adó intézményekről. Ha egy konkrét szakma érdekel, mindenképpen keresd fel az adott iskolát, mert a szakmák oktatása évről évre is változhat. Továbbá próbálj meg minél több forrásból tájékozódni az iskolák listájáról.
Az iskolák neve mellett láthatod, hogy az adott intézmény diákjai hogyan teljesítettek az Oktatási Hivatal által 2019-ben lebonyolított Országos Kompetenciamérésen az ország összes tanulójához képest. Amennyiben felkeltette az érdeklődésedet egy iskola, akkor az iskola nevére, majd az "OKM jelentés letöltése" gombra kattintva letöltheted a részletes információkat a kompetenciamérés eredményeiről (pl. a szakképző iskolai telephelyen tanulók teljesítménye). További információ az Országos Kompetenciamérésről itt érhető el: www.kir.hu/okmfit
Az adott iskola tanulói jobban teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.
Az adott iskola tanulói hasonlóan teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.
Az adott iskola tanulói rosszabbul teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.
Ezen iskola esetében nem érhető el OKM adat.
Húsipar technikus
Élelmiszeripar ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség
megszerzésével zárul.
A húsipari technikus szaktudásával a biztonságos húsok és hústartalmú élelmiszerek
jutnak a
fogyasztókhoz Önállóan vagy mérnöki irányítással élelmiszer
-
ipari üzemekben vagy
laboratóriumokban az élelmiszer
alapa
nyagainak minőségi és mennyiségi átvételében,
vizsgálatában, feldolgozásában, tárolási és csomagolási munkáiban vesz részt a hús
-
és
baromfifeldol
gozás területén. A technikus képesítés birtokában jó áttekintőképességgel,
irányító képességgel és az ehhez szükséges magasabb szintű szakmai
tudással kell
rendelkezniük.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Megbízhatóság, önállóság, pontosság, színlátás, ízérzékelés, csapatmunka.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
•
átveszi az alapanyagokat, minősíti, tisztítja, kezeli,
ellenőrzi a minőségüket;
•
elvégzi a gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatokat
ellenőrzi a késztermékek
minőségét és csomagolását;
•
beállítja, ellenőrzi és üzemelteti a technológiai berendezéseket,
gépeket;
•
irányítja és ellenőrzi a gyártási folyamatokat és műveleteket;
•
a gyártmányfejlesztésben kisebb részfeladatokat lát
el;
•
megszervezi az üzem víz
-
és
energia-
gazdálkodását;
•
részt vesz a személyi és üzemi, technológiai higiénia ellenőrzésében;
•
részt vesz minőségbiztosítással kapcsolat
os
tevékenységekben.
Ajánlott minden fiatal számára, akit érdekel a húsfeldolgozás, a hagyományos és korszerű
húskészítmények előállítása.