Szakmanév
Hentes és húskészítmény-készítő
Szakmajegyzék azonosító
407210508
Ágazat
Élelmiszeripar
Iskolai rendszerű képzési idő
Alapfokú iskolai végzettséggel: 3 év; Érettségivel: 2 év
Munkakör
A fogyasztókhoz eljutó húsokat és húskészítményeket állít elő a vágóállatok biztonságos feldolgozásával. Vágóüzemben csontoz, darabol, csomagol az elsődleges feldolgozás során. Az előkészített húsokból főtt-, főtt-füstölt, sózott-pácolt, érlelt termékeket, vörösárut, sonkát, kolbászt, szalámit készít a másodlagos feldolgozás során. A sertés-, marha-, juh-, baromfi feldolgozása során kis- és nagyüzemi környezetben élőállat-, alapanyag minőségi- mennyiségi átvételét, annak feldolgozását végzi, melynek során aprít, összemér, kever, tölt, hőkezel és csomagol. Ismeri a halfeldolgozás technológiai folyamatait. Az élelmiszerüzletekben a vevőkkel kommunikál, kiszolgál, termékre vonatkozó kéréseket megvalósít. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával (4-es szint)/betartásával és betartatásával (5-ös szint) végzi. A technológiai gépeket, berendezéseket szakszerűen beállítja és működteti.A választott szakmát oktató iskolák jelen oldalon bemutatott listája a KIR-STAT adatbázisán alapszik, amely csak részleges képet nyújt a képzést adó intézményekről. Ha egy konkrét szakma érdekel, mindenképpen keresd fel az adott iskolát, mert a szakmák oktatása évről évre is változhat. Továbbá próbálj meg minél több forrásból tájékozódni az iskolák listájáról.
Az iskolák neve mellett láthatod, hogy az adott intézmény diákjai hogyan teljesítettek az Oktatási Hivatal által 2019-ben lebonyolított Országos Kompetenciamérésen az ország összes tanulójához képest. Amennyiben felkeltette az érdeklődésedet egy iskola, akkor az iskola nevére, majd az "OKM jelentés letöltése" gombra kattintva letöltheted a részletes információkat a kompetenciamérés eredményeiről (pl. a szakképző iskolai telephelyen tanulók teljesítménye). További információ az Országos Kompetenciamérésről itt érhető el: www.kir.hu/okmfit
Az adott iskola tanulói jobban teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.
Az adott iskola tanulói hasonlóan teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.
Az adott iskola tanulói rosszabbul teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.
Ezen iskola esetében nem érhető el OKM adat.
Hentes és húskészítmény
-
készítő
Élelmiszeripar ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség
megszerzésével zárul.
A hentes az egyik legrégebbi, nagy hagyományokkal rendelkező szakma.
A
hentes munkájának köszönhető, hogy a vágóállatok, a baromfik
konyhakészen, feldolgozva kerülhetnek az üzletek pultjaira
. A hentes
készíti a húskészítményeket is, ilyenek pl. kolbászok, felvágottak,
szalámik, virslik stb. A hentes
és húskészítmény készítő szaktudásával a
biztonságos húsok és hústartalmú élelmiszerek a fogyasztókhoz. A hentes
nem csak feldolgozza a
húsokat, de szakszerűen ki is szolgálja a
vásárlóit.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Állóképesség, megbízhatóság, ízérzékelés, kézügyesség, csapatmunka.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
•
átveszi a
munkaterületet;
•
felméri, előkészíti a szükséges anyagokat,
eszközöket;
•
elsődleges feldolgozást végez;
•
darabolást, csontozást
végez;
•
másodlagos feldolgozást
végez;
•
félkész
-
és késztermékeket
készít;
•
hőkezelt húskészítményeket
gyárt;
•
sózott, pácolt húskészítményeket
gyárt;
•
befejező műveleteket
végez;
•
gépeket kezel, berendezéseket
üzemeltet;
•
alapméréseket
végez.
Ajánlott minden fiatal számára, akit érdekel a húsfeldolgozás, a
hagyományos és korszerű húskészítmények összeállítása, elkészítése,
előállítása
és szeret emberekkel foglalkozn
i.