Cookie / Süti tájékoztató
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Rendben

Erjedés- és üdítőital-ipari termékkészítő

  • Képzési információk
  • Iskolák
  • A Szakma leírása
  • A képzés alapvető jellemzői

    Szakmanév

    Erjedés- és üdítőital-ipari termékkészítő

    Szakmajegyzék azonosító

    407210507

    Ágazat

    Élelmiszeripar

    Iskolai rendszerű képzési idő

    Alapfokú iskolai végzettséggel: 3 év; Érettségivel: 2 év

    Munkakör

    Különböző erjedés- és üdítőital-ipari terméket állít elő, gyümölcspálinkát, szeszt, szeszesitalt, malátát, sört, szikvizet, üdítőitalt, ásványvizet, keményítőt és keményítő hidrolizátumot, sütőélesztőt, ecetet gyárt. Elvégzi az erjedés- és üdítőital-ipari alapanyagok mennyiségi-és minőségi átvételét, vizsgálatát, dokumentálását. A maláta-, sör, szesz- és szeszesitalok, gyümölcspálinka-, élesztő-, ecet-, keményítő, üdítőital-és szikvíz előállítás technológiai műveleteit teljeskörűen alkalmazza és ismeri az egyes technológiai lépések késztermékre gyakorolt hatását. Gyártásközi és késztermék ellenőrzéseket és minősítéseket végez, működteti az erjedés- és üdítőital-ipari technológiákhoz kapcsolódó minőségbiztosítási rendszert. A jövedéki termékekre vonatkozó törvényt ismeri és alkalmazza. Szakszerűen és biztonságosan üzemelteti a felsorolt technológiákhoz tartozó gépeket, berendezéseket. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával (4-es szint)/betartásával és betartatásával (5-ös szint) végzi. Erjedésipari vállalkozást indít, működtet, termékeket értékesít a törvényi előírások ismeretében.
  • Iskolák

    Képzést oktató iskolák:

    A választott szakmát oktató iskolák jelen oldalon bemutatott listája a KIR-STAT adatbázisán alapszik, amely csak részleges képet nyújt a képzést adó intézményekről. Ha egy konkrét szakma érdekel, mindenképpen keresd fel az adott iskolát, mert a szakmák oktatása évről évre is változhat. Továbbá próbálj meg minél több forrásból tájékozódni az iskolák listájáról.

    Az iskolák neve mellett láthatod, hogy az adott intézmény diákjai hogyan teljesítettek az Oktatási Hivatal által 2019-ben lebonyolított Országos Kompetenciamérésen az ország összes tanulójához képest. Amennyiben felkeltette az érdeklődésedet egy iskola, akkor az iskola nevére, majd az "OKM jelentés letöltése" gombra kattintva letöltheted a részletes információkat a kompetenciamérés eredményeiről (pl. a szakképző iskolai telephelyen tanulók teljesítménye). További információ az Országos Kompetenciamérésről itt érhető el: www.kir.hu/okmfit

    Képzést oktató iskolák
    OKM Matematikai eredmény, 2019
    OKM Szövegértés eredmény, 2019

    smiley Az adott iskola tanulói jobban teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.

    smiley Az adott iskola tanulói hasonlóan teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.

    smiley Az adott iskola tanulói rosszabbul teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.

    smiley Ezen iskola esetében nem érhető el OKM adat.

  • background image

    Erjedés

    és üdítőital

    -

    ipari termékkészítő

     

    Élelmiszeripar ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.

     

    Ezzel  a  szakmával  rendelkező  szakember  az  összetett  ismereteinek  köszönhetően  keresett 
    munkaerővé  vállhat.  Ide  tartozik  az  üdítőital  gyártás, 

    sörgyártás,  a  pálinkagyártás,  és  a 

    szikvízgyártás  is.  Az  erjedésipar  elsőre  ismeretlennek  tűnhet,  de  termékeit  napi  szinten 
    fogyaszthatjuk. Erjedésen alapul

     a szesz, az ecet 

    és

     az 

    élesztő

     

    gyártása

     is. Emellett a szeszes 

    italokat is az 

    erjedésipari szakemberek

     

    készítik.

     

    KOMPETENCIAELVÁRÁS

     

    Megbízhatóság, állóképesség, színlátás, ízérzékelés, csapatmunka.

     

    A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

     

     

    élelmiszerbiztonsági és üzembiztonsági feladatokat lát

     el; 

     

    vállalkozást indít, működtet, termékeket

     

    értékesít;

     

     

    alkalmazza a jövedéki termékekre vonatkozó törvény

     

    szabályait;

     

     

    alapanyag átvételt, minősítést és előkészítést

     

    végez;

     

     

    szikvizet, üdítőitalt, ásványvizet gyárt;

     

     

    malátát és sört

     

    gyárt;

     

     

    gyümölcspálinkát és szeszt

     

    gyárt;

     

     

    szeszesitalt 

    gyárt;

     

     

    keményítőt és keményítő hidrolizátumot gyárt;

     

     

    sütőélesztőt

     

    gyárt;

     

     

    ecetet 

    gyárt.

     

    Ajánlott azoknak a fiataloknak a számára, akik érdeklődnek az üdítőitalok gyártása, az alkohol 
    tartalmú italok készítése, az erjedéskor lejátszódó „titkos” folyamatok és azok irányítása iránt.