Szakmanév
Erjedés- és üdítőital-ipari termékkészítő
Szakmajegyzék azonosító
407210507
Ágazat
Élelmiszeripar
Iskolai rendszerű képzési idő
Alapfokú iskolai végzettséggel: 3 év; Érettségivel: 2 év
Munkakör
Különböző erjedés- és üdítőital-ipari terméket állít elő, gyümölcspálinkát, szeszt, szeszesitalt, malátát, sört, szikvizet, üdítőitalt, ásványvizet, keményítőt és keményítő hidrolizátumot, sütőélesztőt, ecetet gyárt. Elvégzi az erjedés- és üdítőital-ipari alapanyagok mennyiségi-és minőségi átvételét, vizsgálatát, dokumentálását. A maláta-, sör, szesz- és szeszesitalok, gyümölcspálinka-, élesztő-, ecet-, keményítő, üdítőital-és szikvíz előállítás technológiai műveleteit teljeskörűen alkalmazza és ismeri az egyes technológiai lépések késztermékre gyakorolt hatását. Gyártásközi és késztermék ellenőrzéseket és minősítéseket végez, működteti az erjedés- és üdítőital-ipari technológiákhoz kapcsolódó minőségbiztosítási rendszert. A jövedéki termékekre vonatkozó törvényt ismeri és alkalmazza. Szakszerűen és biztonságosan üzemelteti a felsorolt technológiákhoz tartozó gépeket, berendezéseket. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával (4-es szint)/betartásával és betartatásával (5-ös szint) végzi. Erjedésipari vállalkozást indít, működtet, termékeket értékesít a törvényi előírások ismeretében.A választott szakmát oktató iskolák jelen oldalon bemutatott listája a KIR-STAT adatbázisán alapszik, amely csak részleges képet nyújt a képzést adó intézményekről. Ha egy konkrét szakma érdekel, mindenképpen keresd fel az adott iskolát, mert a szakmák oktatása évről évre is változhat. Továbbá próbálj meg minél több forrásból tájékozódni az iskolák listájáról.
Az iskolák neve mellett láthatod, hogy az adott intézmény diákjai hogyan teljesítettek az Oktatási Hivatal által 2019-ben lebonyolított Országos Kompetenciamérésen az ország összes tanulójához képest. Amennyiben felkeltette az érdeklődésedet egy iskola, akkor az iskola nevére, majd az "OKM jelentés letöltése" gombra kattintva letöltheted a részletes információkat a kompetenciamérés eredményeiről (pl. a szakképző iskolai telephelyen tanulók teljesítménye). További információ az Országos Kompetenciamérésről itt érhető el: www.kir.hu/okmfit
Az adott iskola tanulói jobban teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.
Az adott iskola tanulói hasonlóan teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.
Az adott iskola tanulói rosszabbul teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.
Ezen iskola esetében nem érhető el OKM adat.
Erjedés
-
és üdítőital
-
ipari termékkészítő
Élelmiszeripar ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.
Ezzel a szakmával rendelkező szakember az összetett ismereteinek köszönhetően keresett
munkaerővé vállhat. Ide tartozik az üdítőital gyártás,
a
sörgyártás, a pálinkagyártás, és a
szikvízgyártás is. Az erjedésipar elsőre ismeretlennek tűnhet, de termékeit napi szinten
fogyaszthatjuk. Erjedésen alapul
a szesz, az ecet
és
az
élesztő
gyártása
is. Emellett a szeszes
italokat is az
erjedésipari szakemberek
készítik.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Megbízhatóság, állóképesség, színlátás, ízérzékelés, csapatmunka.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
•
élelmiszerbiztonsági és üzembiztonsági feladatokat lát
el;
•
vállalkozást indít, működtet, termékeket
értékesít;
•
alkalmazza a jövedéki termékekre vonatkozó törvény
szabályait;
•
alapanyag átvételt, minősítést és előkészítést
végez;
•
szikvizet, üdítőitalt, ásványvizet gyárt;
•
malátát és sört
gyárt;
•
gyümölcspálinkát és szeszt
gyárt;
•
szeszesitalt
gyárt;
•
keményítőt és keményítő hidrolizátumot gyárt;
•
sütőélesztőt
gyárt;
•
ecetet
gyárt.
Ajánlott azoknak a fiataloknak a számára, akik érdeklődnek az üdítőitalok gyártása, az alkohol
tartalmú italok készítése, az erjedéskor lejátszódó „titkos” folyamatok és azok irányítása iránt.