Szakmanév
Erjedés- és üdítőital-ipari technikus
Szakmajegyzék azonosító
507210506
Ágazat
Élelmiszeripar
Iskolai rendszerű képzési idő
Alapfokú iskolai végzettséggel: 5 év; Érettségivel: 2 év
Munkakör
Középvezetői feladatokat lát el a kis- és nagyüzemi termékgyártás területén. Teljeskörűen ismeri az erjedés- és üdítőital-ipari technológiai folyamatokat, az egyes technológiai lépések késztermékre gyakorolt hatását és a termékgyártáshoz alkalmazott gépeket, berendezéseket. Elvégzi az erjedés- és üdítőital-ipari alapanyagok mennyiségi-és minőségi átvételét, vizsgálatát, dokumentálását. Felügyeli gyümölcspálinka és szesz, szeszesital, maláta, sör szikvíz, üdítőital, ásványvíz, keményítő és keményítő hidrolizátum, sütőélesztő, ecet gyártásának folyamatait, minősíti a késztermékeket és működteti a technológiai folyamathoz kapcsolódó minőségbiztosítási rendszert. Ismeri és alkalmazza a jövedéki termékekre, vonatkozó törvényi előírásokat és kötelezettségeket. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával (4-es szint)/betartásával és betartatásával (5-ös szint) végzi. Erjedésipari vállalkozást indít, működtet, termékeket értékesít a törvényi előírások ismeretében.A választott szakmát oktató iskolák jelen oldalon bemutatott listája a KIR-STAT adatbázisán alapszik, amely csak részleges képet nyújt a képzést adó intézményekről. Ha egy konkrét szakma érdekel, mindenképpen keresd fel az adott iskolát, mert a szakmák oktatása évről évre is változhat. Továbbá próbálj meg minél több forrásból tájékozódni az iskolák listájáról.
Az iskolák neve mellett láthatod, hogy az adott intézmény diákjai hogyan teljesítettek az Oktatási Hivatal által 2019-ben lebonyolított Országos Kompetenciamérésen az ország összes tanulójához képest. Amennyiben felkeltette az érdeklődésedet egy iskola, akkor az iskola nevére, majd az "OKM jelentés letöltése" gombra kattintva letöltheted a részletes információkat a kompetenciamérés eredményeiről (pl. a szakképző iskolai telephelyen tanulók teljesítménye). További információ az Országos Kompetenciamérésről itt érhető el: www.kir.hu/okmfit
Az adott iskola tanulói jobban teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.
Az adott iskola tanulói hasonlóan teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.
Az adott iskola tanulói rosszabbul teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.
Ezen iskola esetében nem érhető el OKM adat.
Erjedés
-
és üditőital
-ipari technikus
Élelmiszeripar ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség
megszerzésével zárul.
Ezzel a szakmával rendelkező szakember az összetett ismereteinek köszönhetően keresett
munkaerővé válhat. Ide tartozik az üdítőital gyártás, a sörgyártás, a pálinkagyártás, és a
szikvízgyártás is. Az erjedésipar elsőre ismeretlennek tűnhet, de termékeit na
pi szinten
fogyaszthatjuk. Erjedésen alapul
a szesz, az ecet
és
az
élesztő
gyártása
is. Emellett
még
a
szeszes
italokat is az erjedésipari szakemberek készítik. Az Erjedés
-
és üdítőital
-ipari technikus
képes a szakterülethez tartozó technológiai folyamatok elvégzésére, irányítására, gépi
berendezések üzemeltetésére, biztonságos élelmiszer előállítására.
KOMPETENCIA
ELVÁRÁS
Megbízhatóság, elköteleződés, pontosság, állóképesség, színlátás, ízérzékelés, csapatmunka,
együttműködés.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
•
vállalkozást indít, működtet, termékeket értékesít;
•
alkalmazza a jövedéki termékekre vonatkozó törvény szabályait;
•
alapanyag átvételt, minősítést és előkészítést
végez;
•
szikvizet, üdítőitalt, ásványvizet gyárt;
•
szeszesitalt
gyárt;
•
keményítőt és keményítő hidrolizátumot gyárt;
•
sütőélesztőt
gyárt;
•
ecetet
gyárt;
•
malátát és sört
gyárt;
•
gyümölcspálinkát és szesz
t
gyárt;
•
műszaki feladatokat lát
el;
•
élelmiszerbiztonsági és üzembiztonsági feladatokat lát
el.
Ajánlott minden fiatal számára, aki érdeklődik az üdítőitalok gyártása, az alkohol tartalmú
italok készítése, az erjedéskor lejátszódó „titkos” folyamatok és azok irányítása iránt.