Cookie / Süti tájékoztató
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Rendben

Erjedés- és üdítőital-ipari technikus

  • Képzési információk
  • Iskolák
  • A Szakma leírása
  • A képzés alapvető jellemzői

    Szakmanév

    Erjedés- és üdítőital-ipari technikus

    Szakmajegyzék azonosító

    507210506

    Ágazat

    Élelmiszeripar

    Iskolai rendszerű képzési idő

    Alapfokú iskolai végzettséggel: 5 év; Érettségivel: 2 év

    Munkakör

    Középvezetői feladatokat lát el a kis- és nagyüzemi termékgyártás területén. Teljeskörűen ismeri az erjedés- és üdítőital-ipari technológiai folyamatokat, az egyes technológiai lépések késztermékre gyakorolt hatását és a termékgyártáshoz alkalmazott gépeket, berendezéseket. Elvégzi az erjedés- és üdítőital-ipari alapanyagok mennyiségi-és minőségi átvételét, vizsgálatát, dokumentálását. Felügyeli gyümölcspálinka és szesz, szeszesital, maláta, sör szikvíz, üdítőital, ásványvíz, keményítő és keményítő hidrolizátum, sütőélesztő, ecet gyártásának folyamatait, minősíti a késztermékeket és működteti a technológiai folyamathoz kapcsolódó minőségbiztosítási rendszert. Ismeri és alkalmazza a jövedéki termékekre, vonatkozó törvényi előírásokat és kötelezettségeket. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával (4-es szint)/betartásával és betartatásával (5-ös szint) végzi. Erjedésipari vállalkozást indít, működtet, termékeket értékesít a törvényi előírások ismeretében.
  • Iskolák

    Képzést oktató iskolák:

    A választott szakmát oktató iskolák jelen oldalon bemutatott listája a KIR-STAT adatbázisán alapszik, amely csak részleges képet nyújt a képzést adó intézményekről. Ha egy konkrét szakma érdekel, mindenképpen keresd fel az adott iskolát, mert a szakmák oktatása évről évre is változhat. Továbbá próbálj meg minél több forrásból tájékozódni az iskolák listájáról.

    Az iskolák neve mellett láthatod, hogy az adott intézmény diákjai hogyan teljesítettek az Oktatási Hivatal által 2019-ben lebonyolított Országos Kompetenciamérésen az ország összes tanulójához képest. Amennyiben felkeltette az érdeklődésedet egy iskola, akkor az iskola nevére, majd az "OKM jelentés letöltése" gombra kattintva letöltheted a részletes információkat a kompetenciamérés eredményeiről (pl. a szakképző iskolai telephelyen tanulók teljesítménye). További információ az Országos Kompetenciamérésről itt érhető el: www.kir.hu/okmfit

    Képzést oktató iskolák
    OKM Matematikai eredmény, 2019
    OKM Szövegértés eredmény, 2019

    smiley Az adott iskola tanulói jobban teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.

    smiley Az adott iskola tanulói hasonlóan teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.

    smiley Az adott iskola tanulói rosszabbul teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.

    smiley Ezen iskola esetében nem érhető el OKM adat.

  • background image

    Erjedés

    és üditőital

    -ipari technikus 

    Élelmiszeripar ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség 
    megszerzésével zárul.

     

    Ezzel  a  szakmával  rendelkező  szakember  az  összetett  ismereteinek  köszönhetően  keresett 
    munkaerővé  válhat.  Ide  tartozik  az  üdítőital  gyártás,  a  sörgyártás,  a  pálinkagyártás,  és  a 
    szikvízgyártás  is.  Az  erjedésipar  elsőre  ismeretlennek  tűnhet,  de  termékeit  na

    pi  szinten 

    fogyaszthatjuk.  Erjedésen  alapul

      a  szesz,  az  ecet 

    és

      az 

    élesztő

     

    gyártása

      is.  Emellett 

    még

      a 

    szeszes 

    italokat is az erjedésipari szakemberek készítik. Az Erjedés

    és üdítőital

    -ipari technikus 

    képes  a  szakterülethez  tartozó  technológiai  folyamatok  elvégzésére,  irányítására,  gépi 
    berendezések üzemeltetésére, biztonságos élelmiszer előállítására.

     

    KOMPETENCIA

    ELVÁRÁS

     

    Megbízhatóság, elköteleződés, pontosság, állóképesség, színlátás, ízérzékelés, csapatmunka, 
    együttműködés.

     

    A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

     

     

    vállalkozást indít, működtet, termékeket értékesít;

     

     

    alkalmazza a jövedéki termékekre vonatkozó törvény szabályait;

     

     

    alapanyag átvételt, minősítést és előkészítést

     

    végez;

     

     

    szikvizet, üdítőitalt, ásványvizet gyárt;

     

     

    szeszesitalt 

    gyárt;

     

     

    keményítőt és keményítő hidrolizátumot gyárt;

     

     

    sütőélesztőt

     

    gyárt;

     

     

    ecetet 

    gyárt;

     

     

    malátát és sört

     

    gyárt;

     

     

    gyümölcspálinkát és szesz

    gyárt;

     

     

    műszaki feladatokat lát

     el; 

     

    élelmiszerbiztonsági és üzembiztonsági feladatokat lát

     el. 

    Ajánlott  minden  fiatal  számára,  aki  érdeklődik  az  üdítőitalok  gyártása,  az  alkohol  tartalmú 
    italok készítése, az erjedéskor lejátszódó „titkos” folyamatok és azok irányítása iránt.