Szakmanév
Élelmiszeripari gépkezelő
Szakmajegyzék azonosító
407210505
Ágazat
Élelmiszeripar
Iskolai rendszerű képzési idő
Alapfokú iskolai végzettséggel: 3 év; Érettségivel: 2 év
Munkakör
Az élelmiszeripari gépkezelő olyan általános és széleskörű tudással és képességgel rendelkezik, amely szükséges és hasznos minden élelmiszeripari ágazati gép, berendezés kezelésére. Az élelmiszeripari gépkezelő - részt vesz az élelmiszeripari gépek és berendezések üzembehelyezési, üzemeltetési munkáiban. Felügyeli a gépek, gépsorok munkáját, felismeri a hibát, kisebb hibákat szakmai irányítással elhárít. Automatikus vezérlésű, mechanikus, pneumatikus vagy hidraulikus működtetésű, élelmiszeripari gépeket kezel és részt vesz a gépsor karbantartásában. Követi a gyártási tervet, termékváltásnál elvégzi az átállásokat, folyamatosan figyeli a termék minőségét, a hibás terméket elkülöníti, vezeti a gyártási dokumentációt. Szakszerűen és biztonságosan üzemelteti a gépeket, berendezéseket. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munkaés környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával (4-es szint)/betartásával és betartatásával (5-ös szint) végzi.A választott szakmát oktató iskolák jelen oldalon bemutatott listája a KIR-STAT adatbázisán alapszik, amely csak részleges képet nyújt a képzést adó intézményekről. Ha egy konkrét szakma érdekel, mindenképpen keresd fel az adott iskolát, mert a szakmák oktatása évről évre is változhat. Továbbá próbálj meg minél több forrásból tájékozódni az iskolák listájáról.
Az iskolák neve mellett láthatod, hogy az adott intézmény diákjai hogyan teljesítettek az Oktatási Hivatal által 2019-ben lebonyolított Országos Kompetenciamérésen az ország összes tanulójához képest. Amennyiben felkeltette az érdeklődésedet egy iskola, akkor az iskola nevére, majd az "OKM jelentés letöltése" gombra kattintva letöltheted a részletes információkat a kompetenciamérés eredményeiről (pl. a szakképző iskolai telephelyen tanulók teljesítménye). További információ az Országos Kompetenciamérésről itt érhető el: www.kir.hu/okmfit
Az adott iskola tanulói jobban teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.
Az adott iskola tanulói hasonlóan teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.
Az adott iskola tanulói rosszabbul teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.
Ezen iskola esetében nem érhető el OKM adat.
Élelmiszeripari gépkezelő
Élelmiszeripar ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.
Az élelmiszeripar ma már elképzelhetetlen modern, korszerű gépek, gépsorok nélkül. A gépek
váltják ki vagy könnyítik meg az élelmiszerek előállításánál a nehéz, fizikai munkát. A jól
beállított, megfelelően karbantartott gépek vagy gépsorok gyorsítják a termékek gyártását,
csökkentik az emberi hibákat.
A gépek megfelelő beállítása és gondos karbantartása elengedhetetlen a megbízható
működésükhöz. Az élelmiszeripari gépkezelő nem csak a gépek beállításához és
karbantartásához ért, de tanulmányai során megismeri az élelmiszeripari
szak
ágazatokat,
technológiákat. Ezáltal tudásával az élelmiszeripar összes
szak
ágazatában keresett és
megbecsült szakemberré válhat.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Megbízhatóság, kézügyesség, kommunikációs képesség, együttműködés, megismerés,
logikus gondolkodás.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
•
felismeri a jellemző élelmiszeripari műveleteket és azok
gépeit;
•
ellenőrzi a gépegységek
működését;
•
elvégzi a gépek és berendezések alapvető karbantartási
feladatait;
•
együttműködik a gépek vagy berendezések
szakszervízeivel;
•
felméri a javításhoz szükséges alkatrészeket,
anyagokat;
•
szét
-
és összeszereli a gépet,
berendezést;
•
felismeri az élelmiszeriparban alkalmazott vezérlési és szabályozási körök működését;
•
használja a gépészeti
szabványokat;
•
pneumatikai és hidraulikai berendezéseket kezel és üzemszerűen
működtet.
Ajánlott minden fiatal számára, aki műszaki érdeklődésű, szeret gépekkel foglalkozni és
kíváncsi az élelmiszerek előállítására is.