Cookie / Süti tájékoztató
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Rendben

Élelmiszeripari gépkezelő

  • Képzési információk
  • Iskolák
  • A Szakma leírása
  • A képzés alapvető jellemzői

    Szakmanév

    Élelmiszeripari gépkezelő

    Szakmajegyzék azonosító

    407210505

    Ágazat

    Élelmiszeripar

    Iskolai rendszerű képzési idő

    Alapfokú iskolai végzettséggel: 3 év; Érettségivel: 2 év

    Munkakör

    Az élelmiszeripari gépkezelő olyan általános és széleskörű tudással és képességgel rendelkezik, amely szükséges és hasznos minden élelmiszeripari ágazati gép, berendezés kezelésére. Az élelmiszeripari gépkezelő - részt vesz az élelmiszeripari gépek és berendezések üzembehelyezési, üzemeltetési munkáiban. Felügyeli a gépek, gépsorok munkáját, felismeri a hibát, kisebb hibákat szakmai irányítással elhárít. Automatikus vezérlésű, mechanikus, pneumatikus vagy hidraulikus működtetésű, élelmiszeripari gépeket kezel és részt vesz a gépsor karbantartásában. Követi a gyártási tervet, termékváltásnál elvégzi az átállásokat, folyamatosan figyeli a termék minőségét, a hibás terméket elkülöníti, vezeti a gyártási dokumentációt. Szakszerűen és biztonságosan üzemelteti a gépeket, berendezéseket. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munkaés környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával (4-es szint)/betartásával és betartatásával (5-ös szint) végzi.
  • Iskolák

    Képzést oktató iskolák:

    A választott szakmát oktató iskolák jelen oldalon bemutatott listája a KIR-STAT adatbázisán alapszik, amely csak részleges képet nyújt a képzést adó intézményekről. Ha egy konkrét szakma érdekel, mindenképpen keresd fel az adott iskolát, mert a szakmák oktatása évről évre is változhat. Továbbá próbálj meg minél több forrásból tájékozódni az iskolák listájáról.

    Az iskolák neve mellett láthatod, hogy az adott intézmény diákjai hogyan teljesítettek az Oktatási Hivatal által 2019-ben lebonyolított Országos Kompetenciamérésen az ország összes tanulójához képest. Amennyiben felkeltette az érdeklődésedet egy iskola, akkor az iskola nevére, majd az "OKM jelentés letöltése" gombra kattintva letöltheted a részletes információkat a kompetenciamérés eredményeiről (pl. a szakképző iskolai telephelyen tanulók teljesítménye). További információ az Országos Kompetenciamérésről itt érhető el: www.kir.hu/okmfit

    Képzést oktató iskolák
    OKM Matematikai eredmény, 2019
    OKM Szövegértés eredmény, 2019

    smiley Az adott iskola tanulói jobban teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.

    smiley Az adott iskola tanulói hasonlóan teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.

    smiley Az adott iskola tanulói rosszabbul teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.

    smiley Ezen iskola esetében nem érhető el OKM adat.

  • background image

    Élelmiszeripari gépkezelő

     

    Élelmiszeripar ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.

     

    Az élelmiszeripar ma már elképzelhetetlen modern, korszerű gépek, gépsorok nélkül. A gépek 
    váltják  ki  vagy  könnyítik  meg  az  élelmiszerek  előállításánál  a  nehéz,  fizikai  munkát.  A  jól 
    beállított,  megfelelően  karbantartott  gépek  vagy  gépsorok  gyorsítják  a  termékek  gyártását, 
    csökkentik az emberi hibákat.

     

    A  gépek  megfelelő  beállítása  és  gondos  karbantartása  elengedhetetlen  a  megbízható 
    működésükhöz.  Az  élelmiszeripari  gépkezelő  nem  csak  a  gépek  beállításához  és 
    karbantartásához  ért,  de  tanulmányai  során  megismeri  az  élelmiszeripari 

    szak

    ágazatokat, 

    technológiákat.  Ezáltal  tudásával  az  élelmiszeripar  összes 

    szak

    ágazatában  keresett  és 

    megbecsült szakemberré válhat.

     

    KOMPETENCIAELVÁRÁS

     

    Megbízhatóság,  kézügyesség,  kommunikációs  képesség,  együttműködés,  megismerés, 
    logikus gondolkodás.

     

    A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

     

     

    felismeri a jellemző élelmiszeripari műveleteket és azok

     

    gépeit;

     

     

    ellenőrzi a gépegységek

     

    működését;

     

     

    elvégzi a gépek és berendezések alapvető karbantartási

     feladatait; 

     

    együttműködik a gépek vagy berendezések

     

    szakszervízeivel;

     

     

    felméri a javításhoz szükséges alkatrészeket,

     anyagokat; 

     

    szét

    és összeszereli a gépet,

     

    berendezést;

     

     

    felismeri az élelmiszeriparban alkalmazott vezérlési és szabályozási körök működését;

     

     

    használja a gépészeti

     

    szabványokat;

     

     

    pneumatikai és hidraulikai berendezéseket kezel és üzemszerűen

     

    működtet.

     

    Ajánlott  minden  fiatal  számára,  aki  műszaki  érdeklődésű,  szeret  gépekkel  foglalkozni  és 
    kíváncsi az élelmiszerek előállítására is.