Cookie / Süti tájékoztató
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Rendben

Élelmiszeripari gépésztechnikus

  • Képzési információk
  • Iskolák
  • A Szakma leírása
  • A képzés alapvető jellemzői

    Szakmanév

    Élelmiszeripari gépésztechnikus

    Szakmajegyzék azonosító

    507210504

    Ágazat

    Élelmiszeripar

    Iskolai rendszerű képzési idő

    Alapfokú iskolai végzettséggel: 5 év; Érettségivel: 2 év

    Munkakör

    Az élelmiszeripari gépésztechnikus oktatás olyan széleskörű tudás és képesség megszerzését biztosítja, amelynek birtokában a szakember jó áttekintő- és irányító képességet szerez. A megszerzett gyakorlati tudás után képessé válik a középvezetői feladatok ellátására. Az élelmiszeripari gépésztechnikus az élelmiszeripari üzemekben részt vesz a gyártási folyamat előkészítésében, az élelmiszeripari gépek és berendezések üzembehelyezési, üzemeltetési és karbantartási munkáiban. Ellenőrzi, és szükség esetén korrigálja a gépek technológiai beállításait. Felméri a karbantartáshoz szükséges alkatrészeket, anyagokat. A javítandó alkatrészről, rajzkészítő programmal rajzot, és az alapján művelettervet készít. Megjavítja a könnyen javítható alkatrészeket kézi vagy gépi eljárásokkal. Elkészíti a karbantartási tervet, részt vesz a gépek vagy gépsorok karbantartásában. Automatikus vezérlésű mechanikus, pneumatikus vagy hidraulikus működtetésű élelmiszeripari gépeket kezel. Használja a gépkezelői-, és a vállalatirányítási szoftvereket. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával (4-es szint)/betartásával és betartatásával (5-ös szint) végzi.
  • Iskolák

    Képzést oktató iskolák:

    A választott szakmát oktató iskolák jelen oldalon bemutatott listája a KIR-STAT adatbázisán alapszik, amely csak részleges képet nyújt a képzést adó intézményekről. Ha egy konkrét szakma érdekel, mindenképpen keresd fel az adott iskolát, mert a szakmák oktatása évről évre is változhat. Továbbá próbálj meg minél több forrásból tájékozódni az iskolák listájáról.

    Az iskolák neve mellett láthatod, hogy az adott intézmény diákjai hogyan teljesítettek az Oktatási Hivatal által 2019-ben lebonyolított Országos Kompetenciamérésen az ország összes tanulójához képest. Amennyiben felkeltette az érdeklődésedet egy iskola, akkor az iskola nevére, majd az "OKM jelentés letöltése" gombra kattintva letöltheted a részletes információkat a kompetenciamérés eredményeiről (pl. a szakképző iskolai telephelyen tanulók teljesítménye). További információ az Országos Kompetenciamérésről itt érhető el: www.kir.hu/okmfit

    Képzést oktató iskolák
    OKM Matematikai eredmény, 2019
    OKM Szövegértés eredmény, 2019

    smiley Az adott iskola tanulói jobban teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.

    smiley Az adott iskola tanulói hasonlóan teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.

    smiley Az adott iskola tanulói rosszabbul teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.

    smiley Ezen iskola esetében nem érhető el OKM adat.

  • background image

    Élelmiszeripari gépésztechnikus

     

    Élelmiszeripar ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség 
    megszerzésével zárul.

     

    Önállóan vagy mérnöki irányítással élelmiszeripari üzemekben részt vesz a gyártási folyamat 
    előkészítésében  élelmiszeripari  gépek  és  berendezések  üzembe  helyezési,  üzemeltetési  és 
    karbantartási munkáiban. Automatikus vezérlésű, mechanikus, pneumatikus vagy hidraulikus 
    működtetésű, élelmiszeripari gépeket kezel és részt vesz a gépsor karbantartásában.

     

    KOMPETENCIAELVÁRÁS

     

    Megbízhatóság, kezdeményezőképesség, kézügyesség, pontosság, együttműködés.

     

    A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

     

     

    felismeri a jellemző élelmiszeripari műveleteket és azok

     

    gépeit;

     

     

    üzembe  helyezi  élelmiszeripari  üzemek  gépsorait,  üzemelteti,  karbantartja,  javítja

     

    azokat; 

     

    ellenőrzi a gépegységek

     

    működését;

     

     

    felméri a javításhoz szükséges alkatrészeket,

     anyagokat; 

     

    szét

    és összeszereli a gépet,

     

    berendezést;

     

     

    felismeri az élelmiszeriparban alkalmazott vezérlési és szabályozási körök működését;

     

     

    elkészít egyszerű alkatrészt kézi és gépi alapeljárásokkal,

     

    hegesztéssel;

     

     

    használja a gépészeti

     

    szabványokat;

     

     

    részt vesz a személyi és üzemi, technológiai higiénia ellenőrzésében;

     

     

    pneumatikai és hidraulikai berendezéseket kezel és üzemszerűen

     

    működtet.

     

    Ajánlott azoknak a fiataloknak

    , akik 

    műszaki érdeklődésűek, szeretnek gépekkel foglalkozni 

    és kíváncsiak az élelmiszerek előállítására is.