Cookie / Süti tájékoztató
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Rendben

Élelmiszer-ellenőrzési technikus

  • Képzési információk
  • Iskolák
  • A Szakma leírása
  • A képzés alapvető jellemzői

    Szakmanév

    Élelmiszer-ellenőrzési technikus

    Szakmajegyzék azonosító

    507210503

    Ágazat

    Élelmiszeripar

    Iskolai rendszerű képzési idő

    Alapfokú iskolai végzettséggel: 5 év; Érettségivel: 2 év

    Munkakör

    Az élelmiszer-ellenőrzési technikus az élelmiszeripari nyers- és adalékanyagok, félkész- és késztermékek és csomagoló anyagaik, vagy az élelmiszerrel érintkezésbe kerülő eszközök, anyagok analitikai, mikrobiológiai, érzékszervi vizsgálatára és minősítésére vonatkozó mérési eljárások segítségével elvégzi az előírt vizsgálatokat. A mért adatokat elsődlegesen feldolgozza, értékeli, a kapott eredmények alapján a vizsgálati mintát minősíti. Munkája kiterjed a technológiai folyamatok ellenőrzésére is. Az élelmiszer-ellenőrzési technikus feladata, hogy az élelmiszerekben esetlegesen található kórokozókat, vegyi anyagokat, beleértve a növényvédőszer és állatgyógyszer maradékokat, az adalékanyagokat, az elszennyeződött környezetből bekerülő káros anyagokat kimutassa, szükség esetén emberi fogyasztásra alkalmatlannak minősítse a terméket. Fontosnak tartja az új technológiák eredményeinek megjelenését, figyelemmel kísérését, különös tekintettel a genetikailag módosított élelmiszerekre. Jól végzett munkája biztosíthatja a biztonságos élelmiszerek előállítását! Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával (4-es szint)/betartásával és betartatásával (5-ös szint) végzi.
  • Iskolák

    Képzést oktató iskolák:

    A választott szakmát oktató iskolák jelen oldalon bemutatott listája a KIR-STAT adatbázisán alapszik, amely csak részleges képet nyújt a képzést adó intézményekről. Ha egy konkrét szakma érdekel, mindenképpen keresd fel az adott iskolát, mert a szakmák oktatása évről évre is változhat. Továbbá próbálj meg minél több forrásból tájékozódni az iskolák listájáról.

    Az iskolák neve mellett láthatod, hogy az adott intézmény diákjai hogyan teljesítettek az Oktatási Hivatal által 2019-ben lebonyolított Országos Kompetenciamérésen az ország összes tanulójához képest. Amennyiben felkeltette az érdeklődésedet egy iskola, akkor az iskola nevére, majd az "OKM jelentés letöltése" gombra kattintva letöltheted a részletes információkat a kompetenciamérés eredményeiről (pl. a szakképző iskolai telephelyen tanulók teljesítménye). További információ az Országos Kompetenciamérésről itt érhető el: www.kir.hu/okmfit

    Képzést oktató iskolák
    OKM Matematikai eredmény, 2019
    OKM Szövegértés eredmény, 2019

    smiley Az adott iskola tanulói jobban teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.

    smiley Az adott iskola tanulói hasonlóan teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.

    smiley Az adott iskola tanulói rosszabbul teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.

    smiley Ezen iskola esetében nem érhető el OKM adat.

  • background image

    Élelmiszer

    -

    ellenőrzési technikus

     

    Élelmiszeripar ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség 
    megszerzésével zárul.

     

    Az élelmiszer

    -

    ellenőrzési technikus rendelkezik a teljes élelmiszeripart átfogó ismeretekkel. A 

    különböző  élelmiszerek  és  az  azokhoz  szükséges  alapanyagok

     

    félkésztermékek, 

    csomagolóanyagok  eltérő  tulajdonságainak  (analitikai,  mikrobiológiai,  érzékszervi)  eltérő 
    tulajdonságainak vizsgálatait végzi.

     

    Ismernie  kell  a  különböző  élelmiszeripari  műveletek  hatásait,  az  azokat  befolyásoló 
    tényezőket.  Munkája  kiterjed  a  technológiai  folyam

    a

    tok  ellenőrzésére  is.  Jól  végzett 

    munkájával

     

    hozzájárul a biztonságos élelmiszerek előállításához.

     

    KOMPETENCIAELVÁRÁS

     

    Pontosság,  ö

    nbizalom, 

    türelem

     

    megbízhatóság,  kezdeményezőképesség,  elköteleződés, 

    színlátás, ízérzékelés,

     csapatmunka. 

    A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

     

     

    a munkaterületet

     

    előkészíti;

     

     

    mintát

     vesz; 

     

    minták előkészítését

     

    végzi;

     

     

    a munkafolyamatot 

    előkészíti;

     

     

    laboratóriumi méréseket

     

    végez;

     

     

    laboratóriumi eszközöket, műszereket használ;

     

     

    minták összetételének minőségi meghatározását

     

    végzi;

     

     

    minták összetételének mennyiségi meghatározását

     

    végzi;

     

     

    adminisztrációs munkát

     

    végez;

     

     

    a vizsgált mintát a kapott eredmények alapján

     

    minősíti;

     

     

    technológiai utasításokat, környezetvédelmi, minőségbiztosítási, higiéniai előírásokat 
    betart és

     betartat. 

     

    él

    elmiszer-

    higiéniai, hatósági, járványvédelmi és szolgáltatótevékenységet végez;

     

     

    élelmiszer

    -

    biztonságot ellenőriz

     

    (üzemben és laborban);

     

    Ajánlott  minden  fiatal  számára

    aki  érdeklődik  a  laboratóriumi  vizsgálatok  iránt.  Szívesen 

    végezne higiénikusi és minőségbiztosítási tevékenységet az élelmiszerek minősítése mellett.