Szakmanév
Élelmiszer-ellenőrzési technikus
Szakmajegyzék azonosító
507210503
Ágazat
Élelmiszeripar
Iskolai rendszerű képzési idő
Alapfokú iskolai végzettséggel: 5 év; Érettségivel: 2 év
Munkakör
Az élelmiszer-ellenőrzési technikus az élelmiszeripari nyers- és adalékanyagok, félkész- és késztermékek és csomagoló anyagaik, vagy az élelmiszerrel érintkezésbe kerülő eszközök, anyagok analitikai, mikrobiológiai, érzékszervi vizsgálatára és minősítésére vonatkozó mérési eljárások segítségével elvégzi az előírt vizsgálatokat. A mért adatokat elsődlegesen feldolgozza, értékeli, a kapott eredmények alapján a vizsgálati mintát minősíti. Munkája kiterjed a technológiai folyamatok ellenőrzésére is. Az élelmiszer-ellenőrzési technikus feladata, hogy az élelmiszerekben esetlegesen található kórokozókat, vegyi anyagokat, beleértve a növényvédőszer és állatgyógyszer maradékokat, az adalékanyagokat, az elszennyeződött környezetből bekerülő káros anyagokat kimutassa, szükség esetén emberi fogyasztásra alkalmatlannak minősítse a terméket. Fontosnak tartja az új technológiák eredményeinek megjelenését, figyelemmel kísérését, különös tekintettel a genetikailag módosított élelmiszerekre. Jól végzett munkája biztosíthatja a biztonságos élelmiszerek előállítását! Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával (4-es szint)/betartásával és betartatásával (5-ös szint) végzi.A választott szakmát oktató iskolák jelen oldalon bemutatott listája a KIR-STAT adatbázisán alapszik, amely csak részleges képet nyújt a képzést adó intézményekről. Ha egy konkrét szakma érdekel, mindenképpen keresd fel az adott iskolát, mert a szakmák oktatása évről évre is változhat. Továbbá próbálj meg minél több forrásból tájékozódni az iskolák listájáról.
Az iskolák neve mellett láthatod, hogy az adott intézmény diákjai hogyan teljesítettek az Oktatási Hivatal által 2019-ben lebonyolított Országos Kompetenciamérésen az ország összes tanulójához képest. Amennyiben felkeltette az érdeklődésedet egy iskola, akkor az iskola nevére, majd az "OKM jelentés letöltése" gombra kattintva letöltheted a részletes információkat a kompetenciamérés eredményeiről (pl. a szakképző iskolai telephelyen tanulók teljesítménye). További információ az Országos Kompetenciamérésről itt érhető el: www.kir.hu/okmfit
Az adott iskola tanulói jobban teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.
Az adott iskola tanulói hasonlóan teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.
Az adott iskola tanulói rosszabbul teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.
Ezen iskola esetében nem érhető el OKM adat.
Élelmiszer
-
ellenőrzési technikus
Élelmiszeripar ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség
megszerzésével zárul.
Az élelmiszer
-
ellenőrzési technikus rendelkezik a teljes élelmiszeripart átfogó ismeretekkel. A
különböző élelmiszerek és az azokhoz szükséges alapanyagok
félkésztermékek,
csomagolóanyagok eltérő tulajdonságainak (analitikai, mikrobiológiai, érzékszervi) eltérő
tulajdonságainak vizsgálatait végzi.
Ismernie kell a különböző élelmiszeripari műveletek hatásait, az azokat befolyásoló
tényezőket. Munkája kiterjed a technológiai folyam
a
tok ellenőrzésére is. Jól végzett
munkájával
hozzájárul a biztonságos élelmiszerek előállításához.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Pontosság, ö
nbizalom,
türelem
megbízhatóság, kezdeményezőképesség, elköteleződés,
színlátás, ízérzékelés,
csapatmunka.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
•
a munkaterületet
előkészíti;
•
mintát
vesz;
•
minták előkészítését
végzi;
•
a munkafolyamatot
előkészíti;
•
laboratóriumi méréseket
végez;
•
laboratóriumi eszközöket, műszereket használ;
•
minták összetételének minőségi meghatározását
végzi;
•
minták összetételének mennyiségi meghatározását
végzi;
•
adminisztrációs munkát
végez;
•
a vizsgált mintát a kapott eredmények alapján
minősíti;
•
technológiai utasításokat, környezetvédelmi, minőségbiztosítási, higiéniai előírásokat
betart és
betartat.
•
él
elmiszer-
higiéniai, hatósági, járványvédelmi és szolgáltatótevékenységet végez;
•
élelmiszer
-
biztonságot ellenőriz
(üzemben és laborban);
Ajánlott minden fiatal számára
,
aki érdeklődik a laboratóriumi vizsgálatok iránt. Szívesen
végezne higiénikusi és minőségbiztosítási tevékenységet az élelmiszerek minősítése mellett.