Cookie / Süti tájékoztató
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Rendben

Édességkészítő

  • Képzési információk
  • Iskolák
  • A Szakma leírása
  • A képzés alapvető jellemzői

    Szakmanév

    Édességkészítő

    Szakmajegyzék azonosító

    407210502

    Ágazat

    Élelmiszeripar

    Iskolai rendszerű képzési idő

    Alapfokú iskolai végzettséggel: 3 év; Érettségivel: 2 év

    Munkakör

    Kézműves és ipari körülmények között édességeket (kekszet, cukorkát, csokoládét) készít. Munkája során technológiai, illetve termelési számításokat végez. Átveszi, raktározza és előkészíti a gyártáshoz szükséges nyersanyagokat. A termékek előállítása során beállítja és kezeli a gépeket, berendezéseket és az eszközöket. Édesipari félkész és késztermékeket készít a technológiai utasításoknak megfelelően, majd ezeket csomagolja és szakszerűen tárolja. Alapvető minőségbiztosítási vizsgálatokat végez a nyersanyagokon és a termékeken. A termeléssel kapcsolatos dokumentumokat a minőségbiztosítási rendszerek előírásai szerint a saját felelősségi körében vezeti. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával (4-es szint)/betartásával és betartatásával (5-ös szint) végzi.
  • Iskolák

    Képzést oktató iskolák:

    A választott szakmát oktató iskolák jelen oldalon bemutatott listája a KIR-STAT adatbázisán alapszik, amely csak részleges képet nyújt a képzést adó intézményekről. Ha egy konkrét szakma érdekel, mindenképpen keresd fel az adott iskolát, mert a szakmák oktatása évről évre is változhat. Továbbá próbálj meg minél több forrásból tájékozódni az iskolák listájáról.

    Az iskolák neve mellett láthatod, hogy az adott intézmény diákjai hogyan teljesítettek az Oktatási Hivatal által 2019-ben lebonyolított Országos Kompetenciamérésen az ország összes tanulójához képest. Amennyiben felkeltette az érdeklődésedet egy iskola, akkor az iskola nevére, majd az "OKM jelentés letöltése" gombra kattintva letöltheted a részletes információkat a kompetenciamérés eredményeiről (pl. a szakképző iskolai telephelyen tanulók teljesítménye). További információ az Országos Kompetenciamérésről itt érhető el: www.kir.hu/okmfit

    Képzést oktató iskolák
    OKM Matematikai eredmény, 2019
    OKM Szövegértés eredmény, 2019

    smiley Az adott iskola tanulói jobban teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.

    smiley Az adott iskola tanulói hasonlóan teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.

    smiley Az adott iskola tanulói rosszabbul teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.

    smiley Ezen iskola esetében nem érhető el OKM adat.

  • background image

    Édességkészítő

     

    Élelmiszeripar ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.

     

    Az  édességkészítő  az  ember  egyik  legkedvesebb  élelmiszereit,  az  édességeket  és  a  sós 
    aprósüteményeket készíti. Neki köszönhetően élvezhetjük a csokoládék, a teasütemények, a 
    kekszfélék,  a  drazsék,  a  bonbonok  nyújtotta  kellemes  élményeket,  és  még  sok

    -

    sok  más 

    termékük  teszi  élvezetesebbé  mindennapjainkat.  Az  édességkészítő  képes  arra,  hogy 
    kézműves és ipari körülmények között is megfelelő édességeket készítsen.

     

    KOM

    PETENCIAELVÁRÁS

     

    Kézügyesség, ízérzékelés, együttműködés, elkötelezettség, megismerés.

     

    A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

     

     

    technológiai, illetve termelési számításokat végez;

     

     

    átveszi és előkészíti a gyártáshoz szükséges

     anyagokat; 

     

    a munka megkezdése előtt ellenőrzi a gépeket, berendezéseket,

     

    eszközöket;

     

     

    kezeli a gépeket,

     

    berendezéseket;

     

     

    édesipari félkész és késztermékeket készít;

     

     

    a készterméket átadja a hűtő

    vagy tároló raktárnak, illetve elvégzi a raktározást;

     

     

    a hatályos szabályozások szerint kezeli a képződő

     

    hulladékot;

     

     

    alapanyagot, készterméket vizsgál, illetve

     

    ellenőriz;

     

     

    gyártásközi vizsgálatokat

     

    végez.

     

    Ajánlott minden fiatal számára, aki szereti az édességeket, szeretne igényes munkát kiadni a 
    kezéből, aki elkötelezettséget érez a nemes nyersanyagokból készült termékek iránt.