Szakmanév
Édességkészítő
Szakmajegyzék azonosító
407210502
Ágazat
Élelmiszeripar
Iskolai rendszerű képzési idő
Alapfokú iskolai végzettséggel: 3 év; Érettségivel: 2 év
Munkakör
Kézműves és ipari körülmények között édességeket (kekszet, cukorkát, csokoládét) készít. Munkája során technológiai, illetve termelési számításokat végez. Átveszi, raktározza és előkészíti a gyártáshoz szükséges nyersanyagokat. A termékek előállítása során beállítja és kezeli a gépeket, berendezéseket és az eszközöket. Édesipari félkész és késztermékeket készít a technológiai utasításoknak megfelelően, majd ezeket csomagolja és szakszerűen tárolja. Alapvető minőségbiztosítási vizsgálatokat végez a nyersanyagokon és a termékeken. A termeléssel kapcsolatos dokumentumokat a minőségbiztosítási rendszerek előírásai szerint a saját felelősségi körében vezeti. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával (4-es szint)/betartásával és betartatásával (5-ös szint) végzi.A választott szakmát oktató iskolák jelen oldalon bemutatott listája a KIR-STAT adatbázisán alapszik, amely csak részleges képet nyújt a képzést adó intézményekről. Ha egy konkrét szakma érdekel, mindenképpen keresd fel az adott iskolát, mert a szakmák oktatása évről évre is változhat. Továbbá próbálj meg minél több forrásból tájékozódni az iskolák listájáról.
Az iskolák neve mellett láthatod, hogy az adott intézmény diákjai hogyan teljesítettek az Oktatási Hivatal által 2019-ben lebonyolított Országos Kompetenciamérésen az ország összes tanulójához képest. Amennyiben felkeltette az érdeklődésedet egy iskola, akkor az iskola nevére, majd az "OKM jelentés letöltése" gombra kattintva letöltheted a részletes információkat a kompetenciamérés eredményeiről (pl. a szakképző iskolai telephelyen tanulók teljesítménye). További információ az Országos Kompetenciamérésről itt érhető el: www.kir.hu/okmfit
Az adott iskola tanulói jobban teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.
Az adott iskola tanulói hasonlóan teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.
Az adott iskola tanulói rosszabbul teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.
Ezen iskola esetében nem érhető el OKM adat.
Édességkészítő
Élelmiszeripar ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.
Az édességkészítő az ember egyik legkedvesebb élelmiszereit, az édességeket és a sós
aprósüteményeket készíti. Neki köszönhetően élvezhetjük a csokoládék, a teasütemények, a
kekszfélék, a drazsék, a bonbonok nyújtotta kellemes élményeket, és még sok
-
sok más
termékük teszi élvezetesebbé mindennapjainkat. Az édességkészítő képes arra, hogy
kézműves és ipari körülmények között is megfelelő édességeket készítsen.
KOM
PETENCIAELVÁRÁS
Kézügyesség, ízérzékelés, együttműködés, elkötelezettség, megismerés.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
•
technológiai, illetve termelési számításokat végez;
•
átveszi és előkészíti a gyártáshoz szükséges
anyagokat;
•
a munka megkezdése előtt ellenőrzi a gépeket, berendezéseket,
eszközöket;
•
kezeli a gépeket,
berendezéseket;
•
édesipari félkész és késztermékeket készít;
•
a készterméket átadja a hűtő
-
vagy tároló raktárnak, illetve elvégzi a raktározást;
•
a hatályos szabályozások szerint kezeli a képződő
hulladékot;
•
alapanyagot, készterméket vizsgál, illetve
ellenőriz;
•
gyártásközi vizsgálatokat
végez.
Ajánlott minden fiatal számára, aki szereti az édességeket, szeretne igényes munkát kiadni a
kezéből, aki elkötelezettséget érez a nemes nyersanyagokból készült termékek iránt.