Cookie / Süti tájékoztató
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Rendben

Diétás szakács

  • Képzési információk
  • Munkaerőpiaci információk
  • A képzés alapvető jellemzői

    Szakmanév

    Diétás szakács

    OKJ

    3581103

    Szakmacsoport

    Vendéglátás-idegenforgalom

    Iskolai rendszerű képzési idő

    0,5 év

    Iskolarendszeren kívüli képzési idő

    240–360 óra

    Munkakör

    "A diétás szakács a közétkeztetés területén, ide értve a fekvőbeteg ellátást biztosító egészségügyia nevelési-oktatási, a szociális alapszolgáltatásokat és szakosított ellátást végző, illetve gyermekjóléti alap és szakellátást biztosító intézményeket, a turizmus és a vendéglátás(gyógyszállók, wellness és fitnesz szolgáltatások),valamint a speciális igényű táplálás területén(pl. sporttáplálkozás) a dietetikus által összeállított étrendet készíti el.

    A szakképesítés-ráépüléssel rendelkező képes:
    - az egészséges táplálkozás és a diétás előírások ismeretében minden fogyasztó, ellátott és szolgáltatást igénybevevő egészségi állapotának megfelelő ételek elkészítésére és tálalására,
    - az egészségmegőrző életmód és a diétát igénylő állapotok ismeretében alkalmazni a különböző korcsoportok energia- és tápanyagszükségletére, valamint az ételkészítés során felhasznált alapanyagok tápanyagértékére diétába illeszthetőségére vonatkozó ismereteit,
    - az egészséges táplálkozáshoz és a diétás ételek szakszerű elkészítéséhez kapcsolódó konyhatechnológiai eljárásokat, élelmiszer-alapanyag és készétel tárolási-szállítási követelményeket alkalmazni,
    - különböző korcsoportoknak, különleges táplálkozási igényűeknek minden, szakorvos által igazolt diétás étkezést igénylő személy számára az állapotának megfelelő , dietetikus által tervezett diétás ételeket készíteni."

    A szakképzés moduljai

    Kapcsolódó szakképesítések

    Bementi követelmények

    Betölthető munkakörök

    Tanulószerződések száma:

    2021/22

    Diétás szakács

    18 fő

  • Munkaerőpiaci információk

    Béradatok (medián) Diétás szakács

    Gondold végig, hogy amikor tornasorba áll az osztály, ki áll középen!
    Az ő testmagassága lesz az osztályodban a testmagasság medián értéke. Ehhez hasonlóan az ábrán látható medián az adott szakmákban dolgozók nagyság szerint sorba rendezett béradatainak középső értéke.

    Fogadós
    208710 Ft
    Cukrászati részlegvezető
    194000 Ft
    Vendéglátó-üzletvezető
    184242 Ft
    Élelmezésvezető
    163425 Ft
    Konyhai részlegvezető
    160000 Ft
    Utazásügyintéző
    158600 Ft
    Turisztikai szervező, értékesítő
    158600 Ft
    Lovastúra-vezető
    155000 Ft
    Idegenvezető
    155000 Ft
    Vendéglátásszervező
    134895 Ft
    Diétás szakács
    131229 Ft
    Szállodai recepciós
    131219 Ft
    Szállodahajós, szállodai személyzet
    129171 Ft
    Cukrász
    129000 Ft
    Pincér
    129000 Ft
    Szakács
    129000 Ft
    Diétás cukrász
    129000 Ft
    Vendéglátó eladó
    128887 Ft
    Gondnok
    111138 Ft
    Konyhai kisegítő
    111000 Ft