Szakmanév
Cukrász szaktechnikus
Szakmajegyzék azonosító
510132302
Ágazat
Turizmus-vendéglátás
Iskolai rendszerű képzési idő
Alapfokú iskolai végzettséggel: 5 év; Érettségivel: 2 év
Munkakör
A cukrász szaktechnikus a cukrászatokban beszerzési-raktározási, termelési, értékesítési tevékenységet végez, irányít. A termelési tevékenysége során, cukrászsüteményeket, fagylaltokat, bonbonokat, alkalmi díszmunkákat állít elő, összehangolja, ellenőrzi a különböző termelési munkafolyamatokat. Figyelembe veszi a különleges táplálkozási célra készülő cukrászati termékek előállítására vonatkozó előírásokat, cukrászati recepteket ennek megfelelően átalakítja. Ügyel a termékek ízbeli változatosságára, esztétikai megjelenítésére. A termékválaszték kialakításánál figyelembe veszi a vendégek, megrendelők igényeit. Felelős a cukrászati termékek minőségért, mennyiségéért a rendelési időpontok betartásáért. A cukrászati termelés során szakszerűen használja a munkaeszközöket, gépeket, berendezéseket, készülékeket, megszervezi a karbantartásukat Csapatmunkában együttműködik a cukrászat és a cukrászda munkatársaival. Összehangolja a cukrászat fő és mellék munkafolyamatait. Kialakítja a cukrászat üzlet politikáját és marketing stratégiáját, ápolja az üzleti és vendégkapcsolatokat. Megtervezi, vezeti, koordinálja és ellenőrzi a cukrászat működését. Foglalkozik az értékesítéssel, a vendégek visszajelzéseivel, panaszaival, felvetéseivel folyamatosan gondoskodik a megfelelő árukészletről. Az árugazdálkodási, árkialakítási, leltározási munkálataihoz szakmai szoftvereket használ A vendéglátást érintő etikai, élelmiszerbiztonsági, egészségvédelmi környezetvédelmi, szabályokat betartja és betartatja.A választott szakmát oktató iskolák jelen oldalon bemutatott listája a KIR-STAT adatbázisán alapszik, amely csak részleges képet nyújt a képzést adó intézményekről. Ha egy konkrét szakma érdekel, mindenképpen keresd fel az adott iskolát, mert a szakmák oktatása évről évre is változhat. Továbbá próbálj meg minél több forrásból tájékozódni az iskolák listájáról.
Az iskolák neve mellett láthatod, hogy az adott intézmény diákjai hogyan teljesítettek az Oktatási Hivatal által 2019-ben lebonyolított Országos Kompetenciamérésen az ország összes tanulójához képest. Amennyiben felkeltette az érdeklődésedet egy iskola, akkor az iskola nevére, majd az "OKM jelentés letöltése" gombra kattintva letöltheted a részletes információkat a kompetenciamérés eredményeiről (pl. a szakképző iskolai telephelyen tanulók teljesítménye). További információ az Országos Kompetenciamérésről itt érhető el: www.kir.hu/okmfit
Az adott iskola tanulói jobban teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.
Az adott iskola tanulói hasonlóan teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.
Az adott iskola tanulói rosszabbul teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.
Ezen iskola esetében nem érhető el OKM adat.
Cukrász
szaktechnikus
Turizmus-
vendéglátás ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség
megszerzésével zárul.
A cukrászatokban beszerzési
-
raktározási, termelési, értékesítési tevékenységet végez, irányít.
Kialakítja az egység üzletpolitikáját és marketing stratégiáját, ápolja az üzleti és vendégkapcsolatokat,
folyamatosan gondoskodik a megfelelő árukészletről. Megtervezi, vezeti, koordinálja és ellenőrzi a
cukrászat működését.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Kézügyesség, esztétikai érzék, pontosság, jó ízérzékelés.
Jó kommunikációs készség, problémamegoldó képesség, empátia, jó szervezőkészség, kreativitás,
együttműködő képesség, nagy terhelhetőség
,
stressztűrő képesség.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
•
irányítja, szervezi, ellenőrzi —
tulajdonosként, alkalmazottként —
az árubeszerzési, a
raktározási, a termelési, az értékesítési, kiszállítási tevékenységeket;
•
termelési tevékenységet végez, cukrászsüteményeket, fagylaltokat, bonbonokat, alkalmi
díszmunkákat állít elő, összehangolja, ellenőrzi a különböző termelési munkafolyamatokat.
•
értékesítő tevékenységet végez, foglalkozik a vendégek visszajelzéseivel, panaszaival,
felvetéseivel folyamatosan gondoskodik a megfelelő árukészletről.
•
a cukrászvállalkozások üzemeltetéséhez szükséges vezetői, szervezői, gazdálkodási
feladatot lát el;
•
közvetlenül kijelöli a feladatokat, elkészíti a munkaidő
-
beosztást, betanítja és felügyeli a
cukrászat személyzetét, összehangolja, irányítja, a munkavállalók tevékenységét, ellenőrzi
a végzett munka minőségét;
•
ismeri és képes alkalmazni a szakterülete idegen nyelvi szókincsét;
•
bemutatja, népszerűsíti (reklámozza) az egység szolgáltatásait, kialakítja az üzletpolitikát,
a marketingstratégiát, a cégarculatot;
•
megtervezi az egység működését, üzleti tervet készít;
•
betartja és betartatja a HACCP előírásait
•
megtervezi a cukrászdai választékot, az aktuális jogszabályoknak megfelelő termékleírást,
kalkulációt készít
•
nyomon követi az aktuális szakmai trendeket, nyitott az új technológiák megismerésére
•
Jó választás mindazoknak, akik szeretnek alkotni, munkájukkal örömet szerezni
másoknak, jó kézügyességgel rendelkeznek, valamint érdekli őket a szervezés, logisztika.
A szakképzettséggel a végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon.
Azoknak is ajánlott, akik szakirányú felsőfokú tanulmányokat szeretnének folytatni a későbbiekben.