Szakmanév
Cukrász
Szakmajegyzék azonosító
410132301
Ágazat
Turizmus-vendéglátás
Iskolai rendszerű képzési idő
Alapfokú iskolai végzettséggel: 3 év; Érettségivel: 2 év
Munkakör
A cukrász szaktudásának köszönhetően cukrászsüteményeket, fagylaltokat, bonbonokat, alkalmi díszmunkákat készít. Célja olyan cukrásztermék létrehozása, amely megjelenésében, alapanyag-felhasználásában és ízében is a legmagasabb minőséget prezentálja. Alkotómunkája során szem előtt tartja a megrendelők igényeit, a cukrászati trendeket, új technológiai megoldásokat és a változatos, innovatív módszereket. Tudatos szakemberként számítja ki a hozzávalók mennyiségét, árurendelést, készletgazdálkodást végez, számításaihoz szoftvereket használ. Szakszerűen használja a cukrászati munkaeszközöket, gépeket, berendezéseket. Betartja a munkavédelmi, a környezetvédelmi, higiéniai, élelmiszer-biztonsági előírásokat. Csapatmunkában dolgozik és együttműködik a szakmai munkában résztvevőkkel. Folyamatosan képzi magát, figyelemmel követi a világhálón, a továbbképzéseken az új megoldásokat. Idegen nyelvű szakmai anyagokat olvas alapszinten, törekszik a nemzetközi trendek megismerésére.A választott szakmát oktató iskolák jelen oldalon bemutatott listája a KIR-STAT adatbázisán alapszik, amely csak részleges képet nyújt a képzést adó intézményekről. Ha egy konkrét szakma érdekel, mindenképpen keresd fel az adott iskolát, mert a szakmák oktatása évről évre is változhat. Továbbá próbálj meg minél több forrásból tájékozódni az iskolák listájáról.
Az iskolák neve mellett láthatod, hogy az adott intézmény diákjai hogyan teljesítettek az Oktatási Hivatal által 2019-ben lebonyolított Országos Kompetenciamérésen az ország összes tanulójához képest. Amennyiben felkeltette az érdeklődésedet egy iskola, akkor az iskola nevére, majd az "OKM jelentés letöltése" gombra kattintva letöltheted a részletes információkat a kompetenciamérés eredményeiről (pl. a szakképző iskolai telephelyen tanulók teljesítménye). További információ az Országos Kompetenciamérésről itt érhető el: www.kir.hu/okmfit
Az adott iskola tanulói jobban teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.
Az adott iskola tanulói hasonlóan teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.
Az adott iskola tanulói rosszabbul teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.
Ezen iskola esetében nem érhető el OKM adat.
Cukrász
Turizmus-
vendéglátás ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.
A
cukrász tevékenysége során jeles alkalmak vagy hétköznapok megédesítése céljából
cukrászsüteményeket, fagylaltokat, bonbonokat, alkalmi díszmunkákat készít.
A cukrász tevékenység tehát egy alkotás, amely során nem csupán terméket gyárt, hanem élményt
teremt.
KOMPETENCIA ELVÁRÁS
Kézügyesség, esztétikai érzék, pontosság, jó ízérzékelés., kreativitás jó
problémamegoldó
,
stressztűrő,
együttműködő képesség, rugalmas szervezőképesség, nagy terhelhetőség.
A SZAKKÉPESÍTÉSSEL RENDELKEZŐ
•
felveszi,
rendszerezi a megrendeléseket
;
•
kiválasztja a szükséges alapanyagokat
;
•
kiszámítja a hozzávalók mennyiségét
;
•
árurendelést, készletgazdálkodást végez, számításaihoz szoftvereket használ
;
•
szakszerűen használja a cukrászati munkaeszközöket, gépeket, berendezése
ket;
•
betartja a munkavédelmi, környezetvédelmi, higiéniai, élelmiszer
-
biztonsági előírásokat
;
•
csapatmunkában dolgozik és együttműködik a szakmai munkában résztvevőkkel
;
•
őrzi a hagyományos cukrászati termékkészítési tradícióját, betartja a cukrászati termék
ek
receptúráját, készítési módját
;
•
nemzetközi cukrászati termékeket, az aktuális trendeknek megfelelő termékeket készít
;
•
alkalmi megrendelésekre a megrendelő kívánsága szerint esztétikus, ötletes díszmunkákat
készít;
•
fagylaltokat főz és fagyaszt;
•
csokoládéból bonbonokat, díszeket készít
•
f
olyamatosan kép
e
zi magát
;
•
idegen nyelvű szakmai anyagokat olvas alapszinten, törekszik a nemzetközi trendek
megismerésére.
A szakmát azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik fejleszteni szeretnék a kézügyességüket, esztétikai
érzéküket és kreativitásukat. Képesek fejlődni, és változatos munkára vágynak.