Cookie / Süti tájékoztató
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Rendben

Szőlész-borász

  • Képzési információk
  • Munkaerőpiaci információk
  • Iskolák
  • A képzés alapvető jellemzői

    Szakmanév

    Szőlész-borász

    OKJ

    3154102

    Szakmacsoport

    Élelmiszeripar

    Iskolai rendszerű képzési idő

    3 év

    Iskolarendszeren kívüli képzési idő

    960-1440 óra

    Munkakör

    "A borász feladata a mezőgazdaság területén a szőlőültetvények alapfeladatainak ismerete, végzése.
    Az élelmiszeriparon belül a borászati feladatok teljes vertikumának ismerete, végzése kiegészítve a
    minőségbiztosítással, alap marketing és borturizmusi ismeretekkel, valamint a pezsgő és csemegeborok,
    borkülönlegességek gyártási fázisának elsajátításával.
    A részszakképesítéssel rendelkező képes:
    - a szőlőtermesztés alapfázisait elvégezni (metszés, zöldmunka, érés folyamatának ellenőrzése)
    - a szüretet előkészíteni
    - a feldolgozást megszervezni
    - a bor erjesztését elvégezni
    - az újbort kezelni, javítani, készre kezelni
    - a palackozást megoldani
    - a speciális borkészítményeket előállítani
    - laboratóriumi minőségbiztosítást végezni
    - a szakmai feladatokhoz szükséges gépészeti ismeretekkel rendelkezik
    - elvégezni a szakmai adminisztrációt
    - tisztában van a környezet- és munkavédelmi feladatokkal
    - rendelkezik a bor forgalmazásához, a borturizmushoz és a bormarketing végzéséhez szükséges
    alapismeretekkel
    - egyéb italkészítési ismereteknek is a birtokában van"

    A szakképzés moduljai

    Kapcsolódó szakképesítések

    Betölthető munkakörök

  • Munkaerőpiaci információk

    Béradatok (medián) Szőlész-borász

    Gondold végig, hogy amikor tornasorba áll az osztály, ki áll középen!
    Az ő testmagassága lesz az osztályodban a testmagasság medián értéke. Ehhez hasonlóan az ábrán látható medián az adott szakmákban dolgozók nagyság szerint sorba rendezett béradatainak középső értéke.

    Élelmiszeripari higiéniai és minőségbiztosítási munkatárs
    194000 Ft
    Élelmiszeripari laboráns
    192000 Ft
    Élelmiszeripari analitikus technikus
    192000 Ft
    Élelmiszeripari technikus
    192000 Ft
    Cukor- és édesipari szaktechnikus
    192000 Ft
    Erjedés- és üdítőitalipari szaktechnikus
    192000 Ft
    Hús- és baromfiipari szaktechnikus
    192000 Ft
    Sütő- és cukrászipari szaktechnikus
    192000 Ft
    Tejipari szaktechnikus
    192000 Ft
    Malom- és keveréktakarmány-ipari szaktechnikus
    188144 Ft
    Élelmiszeripari gépésztechnikus
    178554 Ft
    Falusi vendéglátó
    156454 Ft
    Bor- és pezsgőgyártó szaktechnikus
    147552 Ft
    Tartósítóipari szaktechnikus
    147238 Ft
    Gyümölcspálinka-gyártó
    146645 Ft
    Sörgyártó
    146645 Ft
    Üdítőital-ipari termékgyártó
    146645 Ft
    Szikvízgyártó
    146645 Ft
    Erjedés- és üdítőital-ipari termékgyártó
    146645 Ft
    Sajtkészítő
    144620 Ft
    Tejtermékgyártó
    144620 Ft
    Tejipari szakmunkás
    144620 Ft
    Zöldség- és gyümölcsfeldolgozó
    142190 Ft
    Hűtőipari munkás
    142190 Ft
    Savanyító
    142190 Ft
    Tartósítóipari szakmunkás
    142190 Ft
    Konzervgyártó
    132687 Ft
    Kistermelői élelmiszerelőállító, falusi vendéglátó
    130166 Ft
    Sütőipari és gyorspékségi munkás
    130000 Ft
    Csokoládétermék-gyártó
    130000 Ft
    Keksz- és ostyagyártó
    130000 Ft
    Pék
    130000 Ft
    Kistermelői élelmiszerelőállító
    129812 Ft
    Sommelier
    129000 Ft
    Csontozó munkás
    128810 Ft
    Bolti hentes
    128810 Ft
    Vágóhídi munkás
    122877 Ft
    Húskészítmény gyártó
    122877 Ft
    Húsipari termékgyártó
    122877 Ft
    Speciális állatfeldolgozó
    122877 Ft
    Szőlész-borász
    111232 Ft
    Vincellér
    111232 Ft
    Szőlész-borász
    111232 Ft
  • Iskolák

    Képzést oktató iskolák:

    A választott szakmát oktató iskolák jelen oldalon bemutatott listája a KIR-STAT adatbázisán alapszik, amely csak részleges képet nyújt a képzést adó intézményekről. Ha egy konkrét szakma érdekel, mindenképpen keresd fel az adott iskolát, mert a szakmák oktatása évről évre is változhat. Továbbá próbálj meg minél több forrásból tájékozódni az iskolák listájáról.

    Az iskolák neve mellett láthatod, hogy az adott intézmény diákjai hogyan teljesítettek az Oktatási Hivatal által 2016-ban lebonyolított Országos Kompetenciamérésen az ország összes tanulójához képest. Amennyiben felkeltette az érdeklődésedet egy iskola, akkor az iskola nevére, majd az "OKM jelentés letöltése" gombra kattintva letöltheted a részletes információkat a kompetenciamérés eredményeiről (pl. a szakképző iskolai telephelyen tanulók teljesítménye). További információ az Országos Kompetenciamérésről itt érhető el: www.kir.hu/okmfit

    Oktatas
    Képzést oktató iskolák
    OKM Matematikai eredmény, 2016
    OKM Szövegértés eredmény, 2016

    smiley Az adott iskola tanulói jelentősen jobban teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.

    smiley Az adott iskola tanulói hasonlóan teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.

    smiley Az adott iskola tanulói jelentősen rosszabbul teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.

    smiley Ezen iskola esetében nem érhető el OKM adat.