Szakmanév
Bor- és pezsgőgyártó technikus
Szakmajegyzék azonosító
507210501
Ágazat
Élelmiszeripar
Iskolai rendszerű képzési idő
Alapfokú iskolai végzettséggel: 5 év; Érettségivel: 2 év
Munkakör
Fehér-, rozé, siller, vörösbort, valamint a széndioxid tartalmú borokat (pezsgő, habzó-, gyöngyözőbor) készít. A szőlőfajta ismeretében nyomon követi a szőlő éves ápolási munkáit és érési folyamatait, felkészül a szüretre. A leszüretelt termést a meghatározott technológiai céloknak megfelelően feldolgozza, előkészíti az erjesztésre, erjeszt. A kierjedt újbort kezeli, érleli. Az elkészült bort a piaci igényeknek megfelelő formában palackozza és elvégzi a forgalomba hozatali engedély megszerzéséhez szükséges feladatokat. Pezsgőkészítésnél a vonatkozó jogszabályok ismeretében alapbort készít és különböző pezsgőkészítési technológiák ismeretében pezsgőt állít elő. A teljes technológia során laboratóriumi vizsgálatokkal nyomon követi a bor- és pezsgőkészítést. A mért adatok alapján technológiai döntéseket hoz. Kezeli, működteti a szőlőfeldolgozáshoz és a borászati technológiához szükséges gépeket, berendezéseket. Középvezetőként betartja és betartatja a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai előírásokat. Speciális vendéglátási feladatokat, illetve önálló, a borral kapcsolatos idegenforgalmi munkát is ellát, borkóstolót vezet. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával (4-es szint)/betartásával és betartatásával (5-ös szint) végzi.A választott szakmát oktató iskolák jelen oldalon bemutatott listája a KIR-STAT adatbázisán alapszik, amely csak részleges képet nyújt a képzést adó intézményekről. Ha egy konkrét szakma érdekel, mindenképpen keresd fel az adott iskolát, mert a szakmák oktatása évről évre is változhat. Továbbá próbálj meg minél több forrásból tájékozódni az iskolák listájáról.
Az iskolák neve mellett láthatod, hogy az adott intézmény diákjai hogyan teljesítettek az Oktatási Hivatal által 2019-ben lebonyolított Országos Kompetenciamérésen az ország összes tanulójához képest. Amennyiben felkeltette az érdeklődésedet egy iskola, akkor az iskola nevére, majd az "OKM jelentés letöltése" gombra kattintva letöltheted a részletes információkat a kompetenciamérés eredményeiről (pl. a szakképző iskolai telephelyen tanulók teljesítménye). További információ az Országos Kompetenciamérésről itt érhető el: www.kir.hu/okmfit
Az adott iskola tanulói jobban teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.
Az adott iskola tanulói hasonlóan teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.
Az adott iskola tanulói rosszabbul teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.
Ezen iskola esetében nem érhető el OKM adat.
Bor-
és pezsgőgyártó technikus
Élelmiszeripar ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség
megszerzésével zárul.
A bor-
és pezsgőgyártó technikus közreműködik a szőlőtermesztés, a borkészítés, a
pezsgőgyártás területén
mikro-, kis-
, közép
-
és nagyvállalkozásokban a termelés
irányításában, szervezésében, a termékek menedzselésében.
C
soportvezetői
, pincemesteri,
üzemi technológusi feladatokat
lát el.
Képes önálló vállalkozás indítására és működtetésére.
A borturizmusba kapcsolódva önálló vendéglátási feladatokat végez. A technikus képesítés
birtokában jó áttekintőképességgel, irányító képességgel és az ehhez szükséges magasabb
szintű szakmai tudással kell rendelkezniük.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Önbizalom, megbízhatóság, állóképesség, elköteleződés, színlátás, ízérzékelés, csapatmunka,
döntésképesség.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
•
elvégezi ellenőrzi a szőlő éves
munkáit;
•
megtervezi és irányítja a
szüretet
;
•
elvégezi és ellenőrzi
a szőlő átvételét,
feldolgozását;
•
elvégezi és ellenőrzi
a must kezelését, javítását,
tartósítását;
•
mustot erjeszt, fehér
-
, rozé és vörösbort
készít;
•
pezsgőt készít;
•
bort tárol,
kezel;
•
borkülönlegességeket
készít;
•
szénsavas borokat
készít;
•
bort palackoz;
•
bort minősít érzékszervi és laboratóriumi
vizsgálatokkal;
•
gyártási és hatósági dokumentációkat vezet;
•
bormarketing, borturizmus feladatait tervezi,
végzi.
Ajánlott azoknak a fiataloknak
,
akik érdeklődnek a szőlő
termesztése, feldolgozása és a bor
készítése iránt. Akik
elkötelezettek
a jó minőségű és méltán híres magyar borok készítése
és
jó hírének fenntartása és emelése iránt.