Cookie / Süti tájékoztató
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Rendben

Bor- és pezsgőgyártó technikus

  • Képzési információk
  • Iskolák
  • A Szakma leírása
  • A képzés alapvető jellemzői

    Szakmanév

    Bor- és pezsgőgyártó technikus

    Szakmajegyzék azonosító

    507210501

    Ágazat

    Élelmiszeripar

    Iskolai rendszerű képzési idő

    Alapfokú iskolai végzettséggel: 5 év; Érettségivel: 2 év

    Munkakör

    Fehér-, rozé, siller, vörösbort, valamint a széndioxid tartalmú borokat (pezsgő, habzó-, gyöngyözőbor) készít. A szőlőfajta ismeretében nyomon követi a szőlő éves ápolási munkáit és érési folyamatait, felkészül a szüretre. A leszüretelt termést a meghatározott technológiai céloknak megfelelően feldolgozza, előkészíti az erjesztésre, erjeszt. A kierjedt újbort kezeli, érleli. Az elkészült bort a piaci igényeknek megfelelő formában palackozza és elvégzi a forgalomba hozatali engedély megszerzéséhez szükséges feladatokat. Pezsgőkészítésnél a vonatkozó jogszabályok ismeretében alapbort készít és különböző pezsgőkészítési technológiák ismeretében pezsgőt állít elő. A teljes technológia során laboratóriumi vizsgálatokkal nyomon követi a bor- és pezsgőkészítést. A mért adatok alapján technológiai döntéseket hoz. Kezeli, működteti a szőlőfeldolgozáshoz és a borászati technológiához szükséges gépeket, berendezéseket. Középvezetőként betartja és betartatja a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai előírásokat. Speciális vendéglátási feladatokat, illetve önálló, a borral kapcsolatos idegenforgalmi munkát is ellát, borkóstolót vezet. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával (4-es szint)/betartásával és betartatásával (5-ös szint) végzi.
  • Iskolák

    Képzést oktató iskolák:

    A választott szakmát oktató iskolák jelen oldalon bemutatott listája a KIR-STAT adatbázisán alapszik, amely csak részleges képet nyújt a képzést adó intézményekről. Ha egy konkrét szakma érdekel, mindenképpen keresd fel az adott iskolát, mert a szakmák oktatása évről évre is változhat. Továbbá próbálj meg minél több forrásból tájékozódni az iskolák listájáról.

    Az iskolák neve mellett láthatod, hogy az adott intézmény diákjai hogyan teljesítettek az Oktatási Hivatal által 2019-ben lebonyolított Országos Kompetenciamérésen az ország összes tanulójához képest. Amennyiben felkeltette az érdeklődésedet egy iskola, akkor az iskola nevére, majd az "OKM jelentés letöltése" gombra kattintva letöltheted a részletes információkat a kompetenciamérés eredményeiről (pl. a szakképző iskolai telephelyen tanulók teljesítménye). További információ az Országos Kompetenciamérésről itt érhető el: www.kir.hu/okmfit

    Képzést oktató iskolák
    OKM Matematikai eredmény, 2019
    OKM Szövegértés eredmény, 2019

    smiley Az adott iskola tanulói jobban teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.

    smiley Az adott iskola tanulói hasonlóan teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.

    smiley Az adott iskola tanulói rosszabbul teljesítettek, mint az ország összes szakképző iskolai tanulója.

    smiley Ezen iskola esetében nem érhető el OKM adat.

  • background image

    Bor- 

    és pezsgőgyártó technikus

     

    Élelmiszeripar ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség 
    megszerzésével zárul.

     

    A  bor- 

    és  pezsgőgyártó  technikus  közreműködik  a  szőlőtermesztés,  a  borkészítés,  a 

    pezsgőgyártás  területén 

    mikro-,  kis-

    ,  közép

    és  nagyvállalkozásokban  a  termelés 

    irányításában,  szervezésében,  a  termékek  menedzselésében. 

    C

    soportvezetői

    ,  pincemesteri, 

    üzemi technológusi feladatokat

     

    lát el. 

     

    Képes önálló vállalkozás indítására és működtetésére. 

    A  borturizmusba  kapcsolódva  önálló  vendéglátási  feladatokat  végez.  A  technikus  képesítés 
    birtokában jó áttekintőképességgel, irányító képességgel  és az ehhez szükséges magasabb 
    szintű szakmai tudással kell rendelkezniük.

     

    KOMPETENCIAELVÁRÁS

     

    Önbizalom, megbízhatóság, állóképesség, elköteleződés, színlátás, ízérzékelés, csapatmunka, 
    döntésképesség.

     

    A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

     

     

    elvégezi ellenőrzi a szőlő éves

     

    munkáit;

     

     

    megtervezi és irányítja a

     

    szüretet

     

    elvégezi és ellenőrzi

     

    a szőlő átvételét,

     

    feldolgozását;

     

     

    elvégezi és ellenőrzi

     

    a must kezelését, javítását,

     

    tartósítását;

     

     

    mustot erjeszt, fehér

    , rozé és vörösbort

     

    készít;

     

     

    pezsgőt készít;

     

     

    bort tárol,

     kezel; 

     

    borkülönlegességeket

     

    készít;

     

     

    szénsavas borokat

     

    készít;

     

     

    bort palackoz; 

     

    bort minősít érzékszervi és laboratóriumi

     

    vizsgálatokkal;

     

     

    gyártási és hatósági dokumentációkat vezet;

     

     

    bormarketing, borturizmus feladatait tervezi, 

    végzi.

     

     

    Ajánlott azoknak a fiataloknak

    akik érdeklődnek a szőlő

     

    termesztése, feldolgozása és a bor 

    készítése iránt. Akik

     

    elkötelezettek

     

    a jó minőségű és méltán híres magyar borok készítése

     

    és 

    jó hírének fenntartása és emelése iránt.