Cookie / Süti tájékoztató
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Rendben

Nem csak kovász kell hozzá

Manapság már a pékárun is látható, hogy rohan az idő. Régen, aki pékségben dolgozott biztos lehetett benne, hogy egy kis lisztből és vízből kenyeret készíthet, és másra nagyon nem is volt szüksége a megélhetéshez. Ma már azonban a pékségek áruit össze sem lehet hasonlítani a múltbéli termékekkel. De mégis hogyan készül egy minőségi kenyér? Erről beszélgettünk Vajda József pékmesterrel, a Kenyér lelke fesztivál egyik megálmodójával, és a Pékműhely megalapítójával.

Vajda József szociológus diplomáját tette félre azért, hogy olyan minőségű kenyeret készítsen, amit ő maga is szívesen fogyasztana. „Akkoriban Magyarországon már elfelejtették őseink kenyérkészítő hagyományait és kidobták régi tudásunkat. Nagyon szép és izgalmas feladat a természettel összhangban, az emberek egészségét szolgálni” – mesélte a pékmester.

Habár munkája során előfordulnak rutinszerű feladatok, mint például az alapanyagok kimérése, mégis úgy véli, hogy olyan ételt készíteni, amely egy másik ember testét képes táplálni vagy éppen rombolni, nagy felelősség. „Szeretem azt a gondosságot, amikor kézzel dagasztom a kenyeret más emberek számára. Jó érzés tudni, hogy a családjuk asztalára az én kezem munkája kerül, és az egész család örömét leli benne” – magyarázta Vajda József.

Egy pék napja elég szerteágazó és sokrétű, ugyanis sok mindenben kell alkalmazkodnia a kenyér előkészítéséhez szükséges lépcsőkhöz. Én általában reggel kovászt etetek, és olvasgatok kicsit. Amíg a kovász megérik, addig előkészítem a kenyérhez valókat: a lisztet, a vizet és a sót. Majd megdagasztom a tésztát. Amíg kel a tészta, addig ismét olvasgatok. Délután beteszem szakajtóba a megformázott kenyértésztát és éjszakára hűvös helyre teszem, hogy a másnap reggeli sütésig a természet végezhesse a dolgát, én pedig odahaza alhassak békében” – mesélte Vajda József.

Leginkább olyan személyeknek ajánlaná ezt a hivatást, akik szeretnek adni másoknak. Olyan embereknek, akik együtt a természettel képzelik el jövőjüket és majdani gyermekeik jövőjét is!

További részletekért látogassatok el a Szakmavilág.hu oldalra.