Cookie / Süti tájékoztató
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Rendben

Mi az, ami az idő múlásával egyre nemesebb?

Erre a költői kérdésre a (jó) bor a helyes válasz. De hogy mitől jó, azt a magyar borkultúra elismert szakértője, Bolyki János, az egri Bolyki Pincészet tulajdonosa osztotta meg velünk. Részletekbe menően mesélt továbbá a szőlész-borász szakma szépségeiről és rejtelmeiről, amivel kapcsolatban közel 20 évnyi tapasztalat lapul a zsebében.

Bolyki János első generációs borász, legelső bora még 2003-ra datálható, ám szenvedélye azóta is töretlen, máig úgy hivatkozik munkájára, mint a világ legszebb szakmájára. A szakember első sorban azoknak ajánlja a szőlész-borász hivatást, akik képesek kilépni a komfortzónájukból, ugyanis sokrétű és sokszor kiszámíthatatlan mesterség. „Nagyon sok szempontból az időjárásnak vagyunk kitéve, főleg ami a szőlőtermesztést illeti. Ráadásul, mivel ez egy nagyon összetett munka, így csak annak ajánlom, aki tényleg szereti a kihívásokat”­ – mesélte Bolyki János. A szakma komplexitása miatt tehát egy jó borásznak legalább ugyan annyira értenie kell a legújabb technológiákhoz, a jogszabályokhoz és az emberekhez, mint Dionüszosz italának elkészítéséhez.

Egy borász élete igen változatos is lehet, a munka mellett ideje jelentős részét bemutatók, pincelátogatások, illetve kóstolók lebonyolítása teszi ki, ahol remekül lehet kapcsolatokat építeni. Ezáltal egy szőlész-borász menedzser és vendéglátós is egyszemélyben. A szakma egyik legizgalmasabb része viszont a szüreti időszak, még a maga kiszámíthatatlanságával együtt is. „Nehéz eldönteni például egy mostani esős időjárás mellett, hogy mikor szüreteljen az ember, dönthet jól és rosszul is” – hangsúlyozta a borász. Bolyki Jánost elmondása szerint inspirálja, ha valami újba kezdhet bele, mint például egy új szőlőültetvény telepítésébe, melynek legalább 4 évre van szüksége az érdemi gyümölcsözéshez. Ebből adódik, hogy a borász szakma bizony türelmet is igényel, a szüreti időszakokban pedig kőkemény kitartást, hiszen előfordulhatnak éjjelbe nyúló szüretelések is. „Nem ritka, hogy reggel hat órára már a szőlősben vagyunk és éjfélkor pedig még dolgozunk, ezt a fajta munkát nem lehet csak úgy letenni a nap végén” – magyarázta János.

Pályakezdőként még a lehetőségek tárháza áll rendelkezésre, a legtöbb pincészet tárt karokkal várja a fiatal és lelkes borászokat, ez pedig remek lehetőség a tanulásra is. Hozzáértő szakemberként pedig lehetőséged lehet beutazni a világot, bemutathatod saját italodat, illetve te magad is megízlelheted a világ legfinomabb borait. „Nagyon vonzó része a szakmának, mikor utazhat az ember, főleg, ha a borkóstolók után elégedett arcok állnak fel az asztaltól” – mesélte a borász.

Amennyiben felkeltette érdeklődésedet ez a szakma, további információkért látogass el a szakmavilág.hu oldalra.