Cookie / Süti tájékoztató
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Rendben

Így készülnek a tejtermékek

Kíváncsi vagy rá, hogyan készülnek a különböző tejtermékek? Esetleg érdekel a tejiparban alkalmazott gépek használata? Ha igen, akkor jó helyen jársz, ugyanis cikkünkből megtudhatod, pontosan mivel is foglalkozik egy tejtermékkészítő.

A tejtermékkészítő szakma  képzési ideje alapfokú iskolai végzettséggel 3, érettségivel együtt pedig 2 évig tart.  A szakember tejipari alapanyagokat vesz át különböző minőségi és mennyiségi szempontoknak megfelelően. Kapcsolatban áll számos tehenészettel, és pontosan tudja a tej általános kezelésének műveleteit és módszereit. Az alapanyagok mellett még félkész- és késztermékeket is vizsgál, ezeket minősíti és értékeli kis- és nagyüzemi termelésben. Az ESL tejtől kezdve a pudingokon át egészen a sajtokig különböző tejipari termékeket gyárt. Ismernie kell a technológiai folyamatokhoz kapcsolódó minőségirányítási rendszert, a technológiai lépéseket, valamint azt, hogyan működnek a tejiparban alkalmazott gépek. Nagyon fontos, hogy betartsa a minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai és egyéb előírásokat, hiszen, ha ezek közül bármelyiket is megszegik a gyártás során, annak komoly egészségügyi következményei lehetnek.

 

Ha jó a koncentrációs képességed, precíz vagy és türelmes, emellett szívesen dolgoznál az élelmiszeriparban, és nem riadsz meg a gépektől sem, akkor ez a szakma remek választás lehet a számodra. Nem árt, ha te magad is a tejtermékek rajongója vagy, hiszen így még izgalmasabb lehet látnod a tej átalakulását különböző ízletes termékekké, később pedig megfelelő alaptőkével akár saját vállalkozásodat is elindíthatod!

 

További információkért keresd fel a szakmavilag.hu oldalt.