Cookie / Süti tájékoztató
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Rendben

Hogyan kerül a hab a tortára?

A menü csúcspontját a desszert, az a kis különleges finomság jelenti, ami képes megkoronázni bármelyik étkezésünket, a legrosszabb vacsorát is fel tudja javítani, és amelynek, mint tudjuk, valamilyen csoda folytán mindig marad elegendő hely a gyomrunkban. Ezeket a falatnyi csodákat cukrász szakma kiválóságai álmodják, tervezik és alkotják meg. A kreatív gasztromágusok szakmájáról, annak kihívásairól és szépségeiről Enzsöl Balázs, a RTL Klub Mestercukrászának egyik zsűritagja mesélt nekünk.

A menü csúcspontját a desszert, az a kis különleges finomság jelenti, ami képes megkoronázni bármelyik étkezésünket, a legrosszabb vacsorát is fel tudja javítani, és amelynek, mint tudjuk, valamilyen csoda folytán mindig marad elegendő hely a gyomrunkban. Ezeket a falatnyi csodákat cukrász szakma kiválóságai álmodják, tervezik és alkotják meg. A kreatív gasztromágusok szakmájáról, annak kihívásairól és szépségeiről Enzsöl Balázs, a RTL Klub Mestercukrászának egyik zsűritagja mesélt nekünk.

 

Enzsöl Balázs sokáig nem tudta, hogy mi lenne számára a legideálisabb szakma, és miben tudna igazán kiteljesedni. Mára azonban nem csak, hogy sikerült megtalálnia hivatását, de ő lett a fine-dining kategóriás cukrászat egyik legismertebb magyar képviselője, és nap mint nap tízezreket kápráztat el ínycsiklandozó édességeivel. A sztárcukrász elmesélte, hogy a kultúrák közötti különbségekhez való gyors adaptálódás jelentette a legnagyobb kihívást számára karrierje során. „Amikor az Egyesült Államokban egy bar mitzvah-ra készítettem süteményeket a legnagyobb nehézséget az okozta a számomra, hogy külföldön sokkal nehezebb volt ugyanazokat az alapanyagokat beszereznem, és nagyon sok előzetes gyakorlásra és kísérletezésre volt szükségem ahhoz, hogy olyan süteményeket tudjak készíteni, amikre tényleg büszke lehetek” – fejtette ki a cukrász.

 

Enzsöl Balázs szerint egy dolog biztos: ha elegendő kreativitással és merészséggel rendelkezünk, akkor számtalan szépséget lehet felfedezni a cukrász szakmában. „Nehéz megmondani, mit is szeretek a legjobban ebben a hivatásban. Imádom, hogy a cukrászat elképesztően kreatív tud lenni” – mondta a híresség. „A tálalás az egyik esszenciális része a cukrászatnak. A főételeket is nagyon szépen el lehet készíteni, azonban ott van egy bizonyos időlimit, hiszen melegen kell tálalni őket. A desszerteknél azonban ez nem jellemző, így sokkal több időt lehet rászánni arra, hogy a lehető legszebben prezentáljuk azokat” – tette hozzá.

 

Mint minden szakmának, természetesen a cukrászatnak is vannak nehézségei, hiszen a szakma nem csak csupa cukormáz. „Ez nem egy tipikus 9-től 5-ig tartó munka. Folyamatosan fejlődni kell, követni a trendeket, és rengeteget gyakorolni. Ráadásul mérhetetlen sok türelmet és nagy állóképességet is igényel ez a hivatás” – hangsúlyozta Enzsöl Balázs.

 

A sztárcukrász mindenkit bíztat arra, hogy kövesse a megérzéseit, és mindenképpen próbálja ki a cukrászatot, ha az akár egy picit is érdekli őt. A legfontosabb, hogy szeresse, amit csinál. „Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy egy napot sem kell dolgoznom, mert a cukrászat az életem elemi része, és inkább hobbiként tekintek rá, mint sem munkaként” – mesélte Balázs. „A jövő cukrászainak azt tanácsolom, hogy gyűjtsék és szívják magukba a tudást, tapasztalatot, hiszen azt soha senki nem fogja már elvenni tőlük.

 

További információkért látogass el a szakmavilag.hu weboldalra.