Nyitrai László vagyok, és jelenleg a BKSZC Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikumában folytatom a tanulmányaimat. A sikeres érettségi, felszolgálói, szakács és cukrász végzettség megszerzése után egy évig a vendéglátás-szervező továbbképzésen bővítettem a tudásomat.
Egészen kicsi korom óta nagyon vonz a gasztronómia, és a vendéglátás világa, így nem is kellett sokat gondolkodnom azon, hogy hol szeretném folytatni tanulmányaimat. Családomban a bátyám és az unokatestvérem is vendéglátásban dolgozik, az ő elhivatottságuk a pincér szakma iránt és a velem megosztott tapasztalataik mind ebbe az irányba sodortak.
A képzés megkezdése előtt nem voltak túl magas elvárásaim, úgy gondoltam, hogy valószínűleg csak egy teljesen alapszintű tudást fogok megszerezni az itt töltött évek alatt. Örömmel tapasztaltam azonban, hogy a szakmabeli oktatók felettébb kedvesek és lelkesek, mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne csak az alapokat, hanem egy magasabb szintű tudást adjanak át nekünk, ráadásul a lehető legizgalmasabb módon. Szerencsére az online oktatás alatt is végig segítettek nekünk, hogy minél könnyebben abszolválni tudjuk a követelményeket, és teljes odaadással tanítottak minket.
A lelkiismeretes és segítőkész tanárok mellett az is élvezetessé tette a képzést, hogy rendkívül gyakorlatorientált. Az elmúlt évek során számos jobbnál-jobb étteremben dolgozhattam felszolgálóként, ahol nem csak rengeteg tapasztalatot, de nagyon jó barátokat is szereztem. Azt is szeretem ebben a szakmában, hogy rendkívül sokszínű. Ráadásul a képzés során nem csak olyan tudásra teszünk szert, amelyek a szakmához elengedhetetlenek, de rengeteg olyan készséget tudunk elsajátítani, amelyek a szakmán kívül, a magánéletben is hasznosak számunkra. Ilyen például a gazdálkodás, vagy az emberekkel való kommunikáció is.
Ami a jövőt illeti, több célt is kitűztem magam elé, amiket szeretnék elérni. Habár a felszolgálás világa is magával ragadott, kipróbálnám magam szakácsként, majd idővel séfként is, mert a gasztronómia világa mindig elvarázsol. Remélem egy nap sikerül majd egy saját éttermet vagy valamilyen vendéglátásszervező egységet nyitnom.
A legszükségesebb tulajdonság szerintem a türelem, hiszen akárhogy viselkedik a vendég, akkor is megfelelően, türelemmel kell viszonyulni hozzá. Elsősorban azoknak ajánlanám ezt a képzést, akiknek nagy a szakma iránti érdeklődése, és elhivatottak, hogy ilyen területen dolgozzanak.
További információkért látogass el a szakmavilag.hu oldalra.