Zitát már kiskorában elvarázsolta a gasztronómia világa, mindig is érdekelte a sütés-főzés, ez pedig az évek múlásával csak felerősödött. „Kicsiként sokat sürögtem-forogtam anyukám mellett a konyhában. Emlékszem sokszor csináltunk nudlit, linzert, szilvás derelyét. Már akkor is szívesen töltöttem a konyhában a szabadidőmet. Ez az alkotási vágy egyre nagyobbra nőtt bennem az évek alatt” – fogalmazott. Ezek alapján aligha meglepő, hogy amint elérkezett a pályaválasztás időszaka Zita életében, a pék-cukrász szakma mellett tette le a voksát, döntéséért pedig mind a mai napig hálás. „Sikerült olyan szakmát választanom, ami az emberek mindennapjait érinti és amit nem lehet pótolni, hiszen enni mindig kell” – mondta a pék-cukrász.
Annak ellenére, hogy Zita jelenleg is a 2024-es WorldSkills versenyre készül, eleinte egyáltalán nem számított rá, hogy szakmaszeretetének köszönhetően világversenyre juthat ki. A versenyzés lassan, de biztosan lopakodott be az életébe, ma pedig már elképzelhetetlennek tartja, hogy ne sorjázza a megmérettetéseket. „Immáron két és fél éve a szakmai versenyekért élek, imádom minden percét, de ami a legjobban megfogott a versenyzésben, hogy olyan dolgokat süthetek és alkothatok, amit a mindennapi termelésben, oktatásban nem” – mondta Zita.
A 2023-as EuroSkills verseny mérföldkő volt számára, ahol rengeteg tapasztalatot szerzett, emellett pedig olyan embereket is megismert, akik ugyanolyan elhivatottak a szakmában, mint ő. „Ezek a versenyek mindig ezernyi élménnyel gazdagítanak és rálátást adnak arra, hogy milyen sokszínű ez a szakma. Jó megismerni más országok gasztronómiai kultúráját és a miénktől eltérő technológiai fortélyokat” – osztotta meg gondolatait Zita. A szakmát érintő tudáson kívül azért is hasznosak ezek a versenyek, mert a résztvevőknek ki kell lépniük a komfortzónájukból, ez pedig gyakorta a fejlődés záloga. „Minden verseny valami pluszt hoz az életembe és ezek az apró jó dolgok motiválnak. A versenyek alatt sokat fejlődik az ember mind szakmailag, mind pedig mentálisan” – fogalmazott a pék-cukrász.
Zita jövőbeli terveit illetően elsőbbséget élvez a szeptemberi WorldSkills, aminek elszántan és nagy elvárásokkal vág neki. „Várom már, hogy a világ minden pontjáról összegyűljünk Lyonban és nemzetközi mezőnyben képviseljük az országunkat és a hivatásunkat” – fogalmazott, majd hozzátette, hogy hosszabb távú céljai közt szerepelnek a külföldi tanulmányok, de nagyon szívesen nyitna egy kis pékséget vagy cukrászdát is a későbbiekben.