Cookie / Süti tájékoztató
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Rendben

Ahogy az ételt, úgy az életet is először meg kell kóstolnunk, hogy megtudjuk, ízlik-e

A növénytermesztés már több évszázados hagyománynak örvend hazánkban és Magyarország igazi különlegességeket is rejt ezen a területen. A mindenki által jól ismert magyar erőspaprika mellett az utóbbi években a csili termesztés is felütötte a fejét. Erről mesélt a Sárréti ChiliFarm vállalkozásfejlesztője és egyben trónörökös csilitermesztője, Bogár Márk.

A Sárréti ChiliFarm már 2012 óta működik családi vállalkozásként, és Márk elmondása szerint ezen a jövőben sem szeretnének változtatni. „Az ötletet egy Habanero chili adta 2011-ben édesapámnak, aki egyébként is nagyon imádta a csípős ételeket, édesanyám pedig már az elejétől kezdve kapszaicintől örömkönnyes szemekkel asszisztált mellette” – mesélte Márk. Elmondása szerint az egész éven át tartó változatos munkájuk már januárban megkezdődik a magok beszerzésével, de a tavaszi ültetést és az egész nyáron át tartó gondozást követően az őszi szürettel sem ér véget. „Januárban kezdjük a magok beszerzését és tervezzük meg az adott év csiliállományának elosztását. Időközben előkészítjük a palántanevelőfóliát, hogy márciusban nekiláthassunk a mag- és palántanevelésnek. Ezt követően májusban a szabadföldi és fóliás termesztés érdekében lerakjuk a csepegtetőszalagot és agroszövetet. Mindezt persze megelőzi a föld rotálása és előkészítése is. Közvetlenül fagyosszentek után a palánták a végső helyükre kerülnek, tehát a fóliasátorba és a szabadföldre. Majd ősszel jöhet a szüret és a feldolgozás. Novemberben hozzálátunk a növények komposztálásának, a földeket rotáljuk és hagyjuk pihenni. Mindeközben persze folyamatosan piacokra, vásárokra járunk, a webáruházunk rendeléseit teljesítjük, a farmra látogató vendégeket fogadjuk, termékeinket előállítjuk a feldolgozó üzemünkben és természetesen a folyamatos fejlesztéseinket sem hagyjuk el” – mesélte Márk.

A csilifarmer elmondása szerint ezek az extrém zöldségek azonban nem csak a magyar piacot voltak képesek meghódítani, számos termékük nyert már rangos nemzetközi elismeréseket. Ez is mutatja, hogy a magyar erőspaprika képes felvenni a versenyt a külföldről származó paprikákkal is. „Úgy tapasztalom, nagyon jó és megbízható minőségű hagyományos fűszerpaprika- és csilitermelők dolgoznak idehaza. Én csak azt tudom javasolni a boltokba járóknak és az online rendelőknek, hogy próbáljanak meg legalább egyszer tudatosan vásárolni hazai termelők termékeiből, és itt nem csak paprikára gondolok. Számos olyan kincset találhat az ember, ami után eszébe sem jut a hipermarketek polcairól az ismeretlent választani” – mondta Márk.

Amikor a munkájáról kérdeztük a csilifarmert, mesélt arról, hogy mennyi motiváló része van és természetesen arról is, hogy akad olyan, amit kisebb odaadással vagy lendülettel végez. „Tapasztalás, elhivatottság, kitartás, fejlődni akarás kérdése ez inkább. Mindig a sportban szerettem volna megtalálni azt, amit most a vállalkozásunkban élek meg. A legfontosabb számomra a függetlenség, ami megadja azt az alapot a munkám élvezetéhez.”

Ha Márk hivatása felkeltette az érdeklődésedet, a mezőgazdasági technikusi szakma felfedezése jó első lépés lehet a számodra egy hasonló úton. Még több infó a képzésről a szakmavilag.hu weboldalon.