Cookie / Süti tájékoztató
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Rendben

A főzés művészete

Az internet térhódításának és a pezsgő gasztronómiai életnek köszönhetően az emberek életük során egyre több étellel és változatos ízekkel ismerkedhetnek meg, melyek később akár mindennapi életünk részévé is válnak. Sokan arra teszik fel életüket, hogy hivatásszerűen foglalkoznak a konyhatudománnyal, és a ranglétrát megmászva nemzetközi szintű elismertséget szerezzenek. Sárközi Ákost, napjaink egyik legnépszerűbb magyar séfét kérdeztük a gasztronómia világáról, és többek között a siker kulcsáról.

Sárközi Ákos, a Textúra és a Borkonyha étterem vezetője, munkásságát széles körben az RTL KLub A Konyhafőnök című műsorának köszönhetően ismerhették meg a televízió nézői. A szakember Magyarországon harmadikként kapta meg a Michelin-csillagot, amely a gasztronómia legrangosabb elismerésének számít világszerte. Nagymamája szintén séfként dolgozott, és bár Ákos eleinte fotográfusnak készült, végül egy szerencsés véletlennek köszönhetően sodorta az élet a konyha felé.

„Édesanyám azt mondta, hogy olyan nincs, hogy az emberek nem esznek, így szakácsként biztosan sosem maradok majd munka nélkül” – emlékezett vissza a séf a kezdetekre. A vendéglátó szakközépiskola után egy üzemi konyhában helyezkedett el, később pedig az Alabárdos Étteremben ismerkedett meg a fine dining fogalmával.

Sárközi Ákos a vendéglátás minden kihívását pozitívumként éli meg, és úgy gondolja, hogy ez a hozzáállás viszi előrébb a munkájában. Étteremvezetőként a csapat koordinálása és a konyhai feladatok mellett az alapanyagok beszerzése, valamint az étlap felépítése jelenti a legnagyobb megpróbáltatást a mindennapokban. Mindig feltölti őt, ha találkozhat vendégeivel, kommunikálhat velük, illetve megoszthatják egymással kedvenc receptjeiket, alapanyagaikat vagy emlékeiket.

„Rendkívül sokszínű hivatásról beszélünk, hiszen egyszerre érzem magam apának, anyának és pszichiáternek. Öröm olyan fiatalokkal foglalkozni, akik az én segítségemmel fejlődhetnek ezen az úton, mindig felemelő érzés látni az emberekben a perspektívát és az életutat. A szakmában az alázat mellett az alkalmazkodáskészségre is szükség van, hiszen minden étterem a valódi csapatjátékosokat keresi” – tette hozzá Sárközi Ákos.

Azt is hozzátette, hogy keményen meg kell dolgozni a sikerért, és nagyratörő célok nélkül nem lehet igazán helytállni a konyhában. Az inspiráció felfedezése jelentheti az igazi ugródeszkát, amely a séfek karakterét és stílusjegyét formálhatja a későbbiekben, így válhat valaki egy-egy gasztronómiai irányzat meghatározó személyiségévé.

„Ha a séf karakterét és stílusjegyét már a fogások alapján meg tudják határozni a vendégek, az egy hatalmas megtiszteltetés. Ilyenkor érzem azt, hogy sikerült révbe érnem, és minden pillanat megérte” – mesélte a séf, aki főként a művészetből inspirálódik munkája során.

Ha felkeltette érdeklődésedet a konyhaművészet világa, akkor olvass még több információt a szakács szakmáról a szakmavilág.hu weboldalán!

Fotókredit: RTL Magyarország