Cookie / Süti tájékoztató
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Rendben

A felszolgálás szépségei

Az éttermek hangulata, az ízletes ételek és a különleges italok kombinációja varázslatos élményt nyújt mindenki számára. De vajon milyen lehet egy pincér élete, aki ehhez az élményhez szintén sokat hozzátesz. Bánki Attila – aki immáron 17 éve erősíti egy híres budapesti étterem kiváló felszolgálói csapatát – mesélt nekünk a pincér szakma érdekességeiről és saját tapasztalatairól.

Bánki Attilát már gyerekkorában is vonzotta a vendéglátás világa. „Már kiskoromban is imádtam a konyhában lenni, főzni, sütni, leginkább talán a sütemények, a cukrászat vonzott. Ebédnél, vacsoránál rendszeresen szolgáltam fel szüleimnek és nővéremnek, úgyhogy már egész korán megláttam a szakma szépségét” – mesélte szakértőnk. Ezek alapján nem is volt kérdés, hogy általános iskola után vendéglátós szakközépiskolában folytatta a tanulmányait, ahol az érettségi mellett szakács, cukrász és felszolgáló végzettséget szerzett.

A pincér szakmában számos szépséget fel lehet fedezni. Bánki Attila szerint az egyik az, hogy kiszolgálhatja, boldoggá teheti a vendéget. „A szakma alapja, hogy mindig a vendég legyen az első. Ezt kell szem előtt tartani, hiszen nekünk felszolgálóknak az a célunk, hogy a beérkező vendégeknek egy emlékezetes élményt nyújtsunk, hogy meg legyenek elégedve az ételek, italok minőségével és a kiszolgálással is” – mondta a szakértő. Azt is megosztotta velünk, hogy pályafutása során olyan hírességekkel is volt szerencséje találkozni, mint például Robert de Niro, és bár minden új vendéget örömmel szolgál ki, kedvencei a törzsvendégek, akiknél már azonnal tudja mit szeretnének, és akikkel olyan jó kapcsolatot épített ki, hogy szinte már barátok lettek.

„A pincér szakmát minden olyan fiatalnak ajánlom, akit egy kicsit is vonz a vendéglátás világa és szereti a pörgést. Fontos, hogy türelmes legyen az ember és nagy állóképességgel rendelkezzen, hiszen sokszor 12-16 órás a munkaidő” – mondta Bánki Attila, aki hozzátette, hogy nagyon hamar hozzá lehet szokni a terheléshez, de fontos, hogy megfelelő, kényelmes cipővel rendelkezzünk. Sok diákot elriaszt, hogy hétvégén és ünnepeken is kell dolgozni, de szerencsére nagyon rugalmas a szakma, így számos étteremben a vasárnap és az ünnepnapok is szabadnapok.

Bánki Attila az elmúlt időszakban a járványhelyzet miatt csak házhozszállítás formájában tudta a finom ételeket a vendégek asztalára varázsolni, de nagy örömmel fogadta a hírt, hogy – megfelelő egészségügyi és biztonsági intézkedések betartásával – újranyithattak. „Étterembe mindig is vágytak és vágyni fognak az emberek, és bízunk benne, hogy a vendégek a koronavírus előtti lelkesedéssel fognak meglátogatni minket.”

További információkért látogass el a szakmavilag.hu oldalára.