Cookie / Süti tájékoztató
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Rendben

Sági Szilárd: Minden, amit az életben megtanulsz, az már a tiéd!

Míg korábban egyetlen foglalkozásra építették az emberek jövőjüket, az Y (1980-90 között született) és Z (2000 és 2010 közötti) generáció tagjai abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy akár több szakmát is kipróbálhatnak életük során, így nagyobb eséllyel találhatják meg azt a munkahelyet, ahol valóban jól érzik magukat és sikeresek lehetnek.

Ez a lehetőség abban is segíti őket, hogy ne legyen rajtuk akkora a nyomás fiatalon, és jobban hallgathassanak megérzéseikre. Sági Szilárd példája is bizonyítja, hogy érdemes több utat is kipróbálni, hogy a végén biztosak lehessünk a döntésünkben.
 

Sági Szilárdot a legtöbben szakácsként és műsorvezetőként ismerik, de azt kevesen tudják, hogy eredetileg autószerelőnek tanult. Hajtotta a kíváncsiság, így a szakközépiskola után tanárként szerette volna kipróbálni magát. De járt Spanyolországban is, ahol a narancsszedés és utcazenélés után egy étterembe kötött ki mosogatófiúként, ahol, ha a koszos edények nem is, de maga a konyha légköre elvarázsolta.

„Közel volt a konyha, isteniek az illatok és jó fej a séf. Négy év múlva én vezettem az éttermet”- mesélte Szilárd, aki úgy emlékszik, hogy nem volt nagy példaképe, aki miatt a szakács mesterséget választotta, de mindig voltak és vannak is emberek az életében, akikre felnézhet.

„A szüleimmel, Keith Floyd-on keresztül bárki, aki a szakmájának mestere, és itt nem csak a sztárokra gondolok, akik ismertek a tévéből, hanem például Pepére, a valenciai szakácsra, aki egyszerre tíz ételt készített öt főző-, sütő alkalmatosságon, profi minőségben – osztotta meg a szakács, aki szerint a választott mestersége hálás szakma, de egy nagy adag kitartás is kell hozzá, hogy megtérüljön a belefektetett energia. Mivel elég nagy a verseny, de az egyre népszerűbb főzős műsorok még többet lendítettek a hazai gasztro kultúra erősítésében. Szilárd szerint ez sokakban hamis illúziókat kelthet, hiszen veszélyes azt hinni, hogy mindenkiből könnyedén sztárséf lehet. De a hosszú út során fantasztikus érzés eljutni oda, hogy valakinek saját konyhája legyen, ahol ő mondja meg, hogy mi történjen.

 

Bár ikergyermekei még fiatalok, úgy érzi, hogy ha majd segítenie kell őket a pályaválasztásban, az a legtöbb, amint tehet, ha a legszélesebb körű felvilágosítást ad nekik és nem ragaszkodik egy irányhoz. „Szeretném tudatosítani bennük azt, hogy a döntésük nem élet-halál kérdése, ha meggondolják magukat, nem dől össze a világ, nem rontották el az egész életüket és minden, amit megtanultak az életben, az már az övék, semmi sem felesleges”- mesélte Sági Szilárd.