Cookie / Süti tájékoztató
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Rendben

Nyaljuk a fagylaltot!

A nyár slágerédessége hosszú évtizedek óta a fagylalt! Bár már ötezer éve is készítettek ilyen jeges csodát, de az ipari forradalomig nagyon drága terméknek számított a nehéz hűtés és szállítás miatt. Ma már ehetjük jégkrémként, krémfagylaltként, sörbetként, parféként vagy éppen jégkásaként, a határ a csillagos ég és a cukrászok fantáziája.

A kínaiak már ötezer évvel ezelőtt készítettek gyümölcsökből, tejből és hóból kevert finomságot, de csak a tehetősek juthattak hozzá. Miután az egyiptomiak közvetítésével a Földközi-tenger országai is megismerték több történelmi személyiség is rajongott érte. Nagy Sándor ezt adta frissítőként katonáinak, míg Nero császár akár több száz kilométerre is képes volt elküldeni szolgáit, hogy szerezzenek neki jeget.

Míg piaci keretek között először egy párizsi kávéházban lehetett fagyit vásárolni, a 19. század végére minden tehetősebb ilyen vendéglátóipai hely tartott jeges édességet kínálatában. A tölcsér 1904-es feltalálása után robbanásszerűen megnőtt a fagylalt népszerűsége.

Ma a cukrászok már nem csak szájhagyomány útján, vagy éppen szaklapokból inspirálódnak. A social media térhódításának köszönhetően akár a világ túlsó felén munkálkodó szakemberek ötleteiből is meríthetnek. A legnagyobb népszerűsége Magyarországon jelenleg is az eper, csokoládé, vanília, valamint citrom ízeknek van, de minden év, vagy évtized elhozza a maga slágerfagyiját is. Ilyen volt a kilencvenes évek „hupikék törpikékje”, vagy a kétezres években a népszerű csokoládémárkák inspirálta kreációk.

Persze a legprofibb cukrászok mind arra törekednek, hogy az általuk képviselt cukrászdának olyan saját fagylaltot hozzanak létre, ami növeli a hely népszerűségét. A legmenőbb szakemberek fagylaltversenyeken bizonyíthatnak ezzel is népszerűsítve országuk hírnevét.

Ha szívesen készítenél te is olyan fagylaltokat, amelyek világhódító útra indulhatnak, válaszd a cukrász szakmát!