Gyakori Kérdések

Ez az oldal röviden bemutatja a Szakmavilág honlapot és választ ad a legfontosabb felmerülő kérdésekre. Amennyiben maradtak még megválaszolatlan kérdéseid, a használati útmutató elolvasása után bátran fordulj az erika.revesz@gvi.hu címen Révész Erikához.

A használati útmutató témái

Mire jó a honlap?

E honlap elsősorban azoknak szól, akik általános iskolai tanulmányaik végéhez közeledve szakiskolai továbbtanuláson gondolkodnak, vagy már szakiskolai tanulók és a szakmaválasztás nehéz döntése előtt állnak. E döntéshez nyújtunk alapvető információkat a tanulható szakmák tartalmáról, népszerűségéről és a szakmát végzettek munkaerő-piaci eredményeiről. Az általános iskola után a szakképző iskola, majd ezt követően a tanulni kívánt szakma megválasztása nagyon fontos döntés, amely alapvetően befolyásolhatja a szakmát végzettek elhelyezkedési vagy továbbtanulási esélyeit. Természetesen a szakma megszerzésével nem zárul, nem zárulhat le a tanulás folyamata, amely később végigkíséri a szakképzettek pályafutását. De az első szakma megszerzése adhat egy olyan lökést ehhez, amelynek hatása akár a munkafeltételekben, akár a fizetésekben később is érezhető. Többek között ezért igényel körültekintő döntést annak megválaszolása, hogy milyen szakmát válasszunk az általános iskola elvégzése után, milyen készségek megszerzésére törekedjünk a szakiskola elvégzése alatt.

Mit tudhatok meg a honlapból?

E honlapon megismerheted a Magyarországon szakképző iskolában tanított összes szakmát (ez több, mint 400 szakmát jelent). Minden szakma esetében megtalálhatók a szakmai képzés jellemzői valamint a végzést követően várható munkaerő-piaci lehetőségek rövid leírása. A képzésről megtudhatod, többek között, hogy az milyen hosszú, milyen készségeket kell hozzá elsajátítani. Ezen felül tájékozódhatsz az adott képzéshez kapcsolódó munkaerő-piaci lehetőségek olyan mutatóiról is, mint például a pályakezdők várható bére és hogy a végzősök hány százaléka helyezkedett el a szakmájában.

Hogyan találhatom meg a nekem való szakmát?

A szakmák keresése több módon is lehetséges. Egyrészről kereshetsz szakmát szakmanév alapján, másrészről pedig OKJ kód alapján – ez az a kód amellyel az adott szakma az Országos Képzési Jegyzékben szerepel. A szakmanév alapján akkor is megtalálhatod a keresett szakmát, ha nem tudod a teljes nevet, ebben az esetben az összes szakma neve meg fog jelenni, amelyek tartalmazzák a keresett szót.

Hogyan értelmezzem az adatokat, leírásokat?

Az adatok értelmezéséhez segítséget nyújtanak a felugró buborékok, melyek az egyes adatmezők rövid leírását tartalmazzák. Ezek a buborékok akkor jelennek meg, ha az adat neve fölé viszed a kurzort. Fontos még tudnod, hogy több szakma-jellemző esetében is előfordul, hogy nem áll rendelkezésre megfelelő adat. Ezekben az esetekben sajnos más adatforrásra kell támaszkodnod, a hasznos linkek menüpont alatt találhatsz útmutatást erre vonatkozóan.

Mi a különbség az OKJ és FEOR kódok között?

Az OKJ kódok az Országos Képzési Jegyzék besorolása alapján jelölik meg a szakmákat. Ezek azok a szakmák, amiket szakképző iskolákban tanítanak. Ezzel párhuzamosan létezik a FEOR besorolás, ami a munkaerő-piaci szakmák besorolásait tartalmazza. Mivel a kettő összekapcsolható, ezért a honlap adatbázisa lehetőséget nyújt mindkettő megtekintésére. Azonban fel kell hívnunk a figyelmed, hogy tanulni csak OKJ kód szerinti szakmát lehet és hogy a rendelkezésre álló adatok is eltérnek OKJ és FEOR kódok között.

Honnan származnak az oldalon szereplő adatok?

A Szakmavilág portálon feltüntetett munkaerő-piaci információk az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézetének évenként megismételt Szakiskola illetve Rövidtávú Munkaerőpiaci Prognózis projektjeinek keretében megkérdezett több ezer tanuló és cég válaszai alapján képződtek. A képzéseket illető alapvető információk a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézettől, a Központi Statisztikai Hivataltól, az MKIK GVI Szakiskola projektjének tanulói adatfelvételéből és az MKIK Internet alapú Szakképzési Integrált Információs Rendszerének adataiból származnak. A képzéseket oktató iskolák listáját a 2014/2015. tanévben szakképző évfolyamokon kezdő tanulók száma alapján állítottuk össze a Közoktatási Információs Iroda adatait figyelembe véve. Továbbá a listázott iskolák neve mellett az Oktatási Hivatal által végzett Országos Kompetenciamérés és a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Bértarifa felvételének 2014. évi eredményei is megjelenítésre kerültek, amennyiben az adott iskola szakképzésben részt vevő tanulói körében készült ilyen adatfelvétel.