Aktuális

Új adatok és funkciók a Szakmavilág honlapon

2017. november 21.

A Szakmavilág honlap rendszeres éves frissítésének eredményeképp a legfrissebb munkaerőpiaci és oktatási statisztikák érhetőek el az oldalon. Bővítettük továbbá az oldal kereséssel kapcsolatos funkcióit és a látogatók már térképen is megnézhetik, hogy hol helyezkednek az iskolák, amelyekben indítják az őket érdeklő képzéseket.

Az iskolázottság és az egészségesség kapcsolata

2017. augusztus 01.

A magas iskolai végzettség számos egyéni és társadalmi előnyei közül a Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet itt elérhető elemzése bemutatja az iskolázottság pozitív hatását a várható élettartamra és az egészségi állapotra.

Elemzés az automatizáció munkaerő-piaci hatásairól

2017. január 06.

A Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet egyik friss elemzésében a technikai fejlődésből adódó automatizáció magyar munkaerőpiacra gyakorolt lehetséges hatását vizsgálta meg járási illetve megyei szinten. A kutatók 55 olyan magyarországi szakmát azonosítottak, amely a világ bármelyik országában már gyakorlati alkalmazásban lévő technológiák bevezetésével kiváltható lenne. Ezeket az információkat érdemes megfontolni a szakmaválasztás során. Az elemzés itt érhető el.

Frissült a Szakmavilág honlap tartalma

2016. december 01.

A Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet munkatársai idén is elvégezték a honlap frissítését. Elérhetővé váltak a képzésekhez és iskolákhoz tartozó legfrissebb adatok. Továbbá a honlap keresőrendszere is új funkcióval bővült, az érdeklődők már iskolák alapján is böngészhetik a képzéseket.

Elérhetőek az általános iskolások pályaválasztásáról szóló 2016. évi felmérés eredményei

Elemzés a hetedik osztályos általános iskolás tanulók továbbtanulási és szakmaválasztási szándékairól

2016. augusztus 29.

A Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara 2016. évi országos pályaorientációs vizsgálatát a Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet elemezte. A területi kamarák szakértői mintegy 9200hetedik osztályos általános iskolai tanulót kerestek meg. Közülük már majdnem mindenki foglalkozott a továbbtanulás kérdésével, a jövőbeli foglalkozások tekintetében az állatgondozás, a szakácsmesterség és a számítógépes munka a legnépszerűbb a diákok körében. További eredmények a GVI által készített tanulmányban olvashatóak, ami az MKIK honlapján itt érhető el.